Wall Street blago pao, čeka se odluka o carinama

Wall Street blago pao, čeka se odluka o carinama

Na Wall Streetu je u sredu S&P 500 indeks blago pao, a trgovalo se vrlo nesigurno zbog nagađanja kako će se razvijati situacija nakon najavljenog uvođenja carina i ostavke glavnog ekonomskog savetnika predsednika SAD-a Donalda Trumpa.

Dow Jones oslabio je 82 boda ili 0,33 %, na 24.801 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 %, na 2.726 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,33 %, na 7.396 bodova.

Na početku trgovanja ti su indeksi bili u većem minusu, S&P 500 gotovo 1 %, jer je ulagače uznemirila ostavka Garya Cohna, direktora Nacionalnog ekonomskog saveta, koji slovi za najvećeg protivnika protekcionističkih snaga u Trumpovoj vladi.

Neočekivana ostavka Cohna u utorak naveče izazvala je na tržištu strahovi od izbijanja trgovinskih ratova, s obzirom da je Cohn zagovornik slobodne trgovine, a da njegova ostavka pokazuje da je izgubio bitku s protekcionističkim snagama.

Uprkos pozivima vodećih republikanaca u američkom Kongresu da odbaci planove o uvođenju carina na čelik i aluminijum, Trump ne odustaje, no čini se da su moguće promene u planovima.

Tako je iz Bele kuće juče poručeno da bi neke zemlje, kao što su Kanada i Meksiko, mogle biti izuzete iz planova o carinama, što je malo umirilo ulagače.

“Ulagači su manje zabrinuti nakon poruke da se carine neće primenjivati tako široko. No, u ovom trenutku to su špekulacije, nema ništa na papiru. Ako smo nešto naučili od ove vlade, a to je da se prijedlozi mijenjaju dok se pišu”, kaže Janna Sampson, direktorka u kompaniji OakBrook Investments.

Najviše su juče pale cene akcija u energetskom sektoru, 0,8 %, što je posledica pada cena nafte za oko 2 %, nakon što su podaci pokazali da proizvodnja i zalihe ‘crnog zlata’ u SAD-u rastu.

Osetnije su pale i cene akcija nekoliko industrijskih divova, kao što su Boeing i Catepillar, jer bi te kompanije zbog uvođenja carina mogle biti pod pritiskom sa dve strane.

S jedne strane, porasli bi im troškovi nabave sirovina, dok bi se s druge strane mogle suočiti s protivmerama onih zemalja koje će biti pogođene najavljenim carinama na čelik i aluminijum.

Među dobitnicima se juče našao tehnološki sektor, u kojemu su cene akcija prosečno porasle za 0,6 %.

Na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 %, na 7.157 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,09 %,  na 12.245 bodova, a pariski CAC 0,34 %, na 5.187 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar miruje, srednji kurs 118,0298
Next Azijske berze: Podatak o kineskom izvozu podigao indekse

You might also like

Beogradska berza: Metalac u fokusu, rast indeksa

Prvi trgovački dan u sedmici doneo je lagan oporavak domaćeg tržišta akcija uz promet u trgovanju od 24,8 miliona RSD (0,2 miliona EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je za

Tema dana 0 Comments

Analitičari: Prošlonedeljno kretanje kurseva samo privremene anomalije, dolar će jačati u odnosu na evro

Još uvek se nije slegla prašina nakon neuobičajeno velikih kretanja na finansijskim tržištima koje je u četvrtak prouzrokovala Evropska centralna banka, a investitori se već fokusiraju na nove važne događaje

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Skok finansijskog sektora podigao indekse

Na Wall Streetu je u sredu Dow Jones blago pao, dok je S&P 500 indeks porastao, zahvaljujući jačanju finansijskog sektora nakon što je predsednica Feda Janet Yellen naznačila da bi

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply