Na Wall Streetu oprez, mogući trgovinski ratovi

Na Wall Streetu oprez, mogući trgovinski ratovi

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija blago porasle, no nakon zatvaranja tržišta terminski S&P 500 indeks pao je više od 1 odsto jer je Gary Cohn, glavni ekonomski savetnik predsednika SAD-a Donalda Trumpa i zagovornik slobodne trgovine, podneo ostavku.

Dow Jones ojačao je juče 9 bodova ili 0,04 %, na 24.884 boda, dok je S&P 500 porastao 0,26 %, na 2.728 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 %, na 7.372 boda.

Rast tih indeksa tokom redovnog trgovanja podržala je nada ulagača da Trump neće uvesti carine na uvoz čelika i aluminijuma, nego da su te njegove najave samo taktika u pregovorima o trgovini.

No, trgovalo se nesigurno jer je, uprkos pozivima vodećih republikanaca u američkom Kongresu da odbaci taj predlog, Trump poručio da ostaje pri planu o uvođenju carina i da “trgovinski ratovi nisu tako loši”.

“Tržište ne voli nesigurnost, ono želi čuti hoće li biti ovako ili onako. Ako se naši najveći strahovi potvrde, tržište bi moglo pasti čak i više nego prošle nedelje. Isto tako, tržište bi moglo porasti ako se pokaže da neće biti trgovinskih ratova”, kazao je Chris Zaccarelli, direktor u kompaniji Independent Advisor Alliance.

Prošlog četvrtka su vodeći indeksi na Wall Streetu oštro pali, nakon što je Trump najavio carine na uvoz čelika od 25, a aluminijuma od 10 odsto jer je to izazvalo strahove od rasta inflacije u SAD-u, povećanja troškova poslovanja kompanija u pojedinim sektorima i izbijanja trgovinskih ratova.

No, početkom ove nedelje tržište je nadoknadilo deo tih gubitaka jer su ulagači verovali da se radi samo o Trumpovoj pretnji zbog visokog trgovinskog deficita SAD-a i da će nakon najave o carinama uslediti pregovori o tome kako rešiti situaciju.

Međutim, nakon zatvaranja tržišta terminski S&P 500 indeks potonuo je više od 1 odsto, što najavljuje pad cena akcija na početku trgovanja na Wall Streetu u sredu.

Ostavka protivnika protekcionizma

To je posledica vesti da je direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Gary Cohn, koji slovi za najvećeg protivnika protekcionističkih snaga u Trumpovoj administraciji, iznenada podneo ostavku.

Cohn nije javno obrazložio ostavku, no iz Bele kuće potvrđuju da je sukob oko carina pridoneo njegovoj ostavci, ali poručuju i da to nije jedini razlog.

Osim pada S&P 500 terminskog indeksa, pod pritiskom se odmah našao i kurs dolara jer na tržištima vlada velika nesigurnost.

Cohna bi mogao zameniti Peter Navarro, direktor Nacionalnog trgovinskog saveta u Bijeloj kući, čime bi se, smatraju analitičari, otvorio put za protekcionističke snage.

“Tržište se plaši da je ovo definitivni signal da će carine biti uvedene. Mogućnost trgovinskih ratova sada se povećala. Ekonomski nacionalisti su prevladali”, kaže Monica de Bolle iz Petersonova instituta za međunarodnu ekonomiju.

Trump je juče, nakon razgovora sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom u Beloj kući, optužio Evropsku uniju da “čini gotovo nemogućim” američko poslovanje s njom.

“Evropska unija bila je naročito tvrda prema SAD-u. To čini gotovo nemogućim naše poslovanje s njima, a oni ipak i dalje šalju svoje automobile u SAD. Ako im uvedemo carine od 25 %, verujte mi neće to još dugo raditi”, kazao je Trump.

A nakon što je Trump nedavno najavio carine na uvoz čelika i aluminijuma, početkom ove nedelje Evropska komisija poručila je da će u sredu razmatrati protivmere Trumpovoj odluci, da će odgovor Evrope biti “brz, čvrst i razmeran” i u skladu s pravilima Svetske trgovinske organizacije (WTO).

Na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 %, na 7.146 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,19 %, na 12.113 bodova, a pariski CAC 0,06 %, na 5.170 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Evro danas 118,08 dinara
Next Azijske berze pale, dolar oslabio nakon Cohnove ostavke

You might also like

Prinos na trogodišnje obveznice pao na pet odsto

Reotvaranjem emisije trogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije, emitovane 18. februara 2016. godine, a ponovo otvorene 11. avgusta 2016. godine, ponuđeni obim aukcije juče iznosio je 51,16 milijardi, sa planom realizacije

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Oprezna trgovina, evro pod pritiskom

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno, kao i prethodnih dana, jer ulagači nisu sigurni u prioritete američkog predsednika Donalda Trumpa, dok je kurs evra pod pritiskom neizvesnosti u

Srednji kurs danas 118,0287 dinara za evro

Dinar se zadržao danas na gotovo istom nivou prema evru kao juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,0287 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply