GIK: SNS osvojio 64 mandata, još tri liste prešle cenzus

GIK: SNS osvojio 64 mandata, još tri liste prešle cenzus

Najviše glasova na lokalnim izborima u Beogradu osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd”, za koju je glasalo 45,60 odsto izašlih birača, pokazali su preliminarni rezultati Gradske izborne komisije (GIK).

Ta lista koju predvode naprednjaci imaće 64 mandata u Skupštini Grada Beograda, pokazuju podaci sa 71,39 obrađenih biračkih mesta, odnosno 67,14 odsto biračkog tela.

Kako je naveo predsednik izborne komisije Zoran Lukić, cenzus su prešle još tri liste i to “Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju” sa 18,71 odsto (26 mandata), “Aleksandar Šapić – Gradonačelnik” sa 8,27 odsto glasova (11 mandata) i “Ivica Dačić – SPS – Dragan Marković Palma – JS” 6,35 odsto glasova (9 mandata).

Ispod cenzusa su lista “Inicijativa Ne davimo Beograd – Žuta patka – Čiji grad – Naš grad – Ksenija Radovanović” osvojila je 3,37 odsto, dok je lista “Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate” osvojila 3,87 odsto glasova izašlih birača.

Ostale liste su imale znatno manji procenat osvojenih glasova.

“Sada nam predstoji posao transporta izbornog materijala od sedišta koordinatora GIK-a, a zatim verifikacija mandata”, kazao je Lukić i najavio da će sledeća konferencija za medije biti održana kada bude obrađeno 100 odsto izbornog materijala i kada budu verifikovani mandati.

Uljarević: Izbori pokazali da građani žele kontinuitet

Direktor Sektora za istraživanje javnog mnjenja IPSOS Marko Uljarević ocenio je danas da su rezultati lokalnih izbora pokazali da građani žele kontinuitet i da su pozitivno ocenili rad gradske uprave, te da je opocizija posle jučerašnjih izbora dobila novog-staror lidera Dragana Đilasa.

Uljarević je naveo da je lista “Aleksandar Vučić-Zato što volimo Beograd”, prema preliminarnim rezultatima, osvojila više od 45 odsto prema preliminarnim rezultatima i da SNS može sama da formira vlast u prestonici.

“Zajedno sa socijalistima imaju više od polovine biračkog tela koje je izašlo na izbore”, rekao je Uljarević za RTS.

Dodaje da je opozicija dobila “starog-novog” lidera Dragana Đilasa, ističući da su u biračkom telu opozicije promene od 2014.godine veoma česte.

“Bila su velika očekivanja od Saše Radulovića, Saše Jankovića…Sa 18 odsto koliko je osvojio, Đilas je novi lider opozicije koji će sigurno pokušati da kapitalizuje izborni rezultat u Beogradu. Očekujem promene na opozicionoj sceni koja je već dugo defragmentisana”, kazao je Uljarević.

Prema njegovim rečima, beogradski izbori bili su do sada najteži za prognoziranje zbog, kaže, velikog broja listi, mnogo novih kandidata koji nisu učestvovali na prethodnim izborima i zbog neobičnih koalicija.

“Uradili smo u petak istraživanje koje nismo mogli da objavimo zbog predizborne tišine. Birači manjih stranaka, kako se približava izborni dan, postaju svesni da je teško da će njihova stranka preći cenzus i u poslednjem trenutku odlučuju da glasaju za nekog drugog”, naveo je direktor IPSOS-a.

Na pitanje da li bi se preslikali rezultati beogradskih izbora da su juče održani i parlamentarni izbori, rekao je da bi SNS verovatno imala bolji rezultat i nekoliko procenata više.

Upitan da li osim predsednika SNS Aleksandra Vučića, koji je poslednjih dana govorio o komunikaciji sa istraživačima javnog mnjenja, to čine i ostali akteri na političkoj sceni, naveo je da to svi rade i da je nemoguće ostvariti određeni rezultat, a da nisu korišćena istraživanja.

“Većina naših političara se ograđuje od toga, iako zovu agencije svakog dana. Vučić otvoreno govori o tome, ali on ne kreira politiku na osnovu istraživanja javnog mnenja. Da je tako ne bi se održala Parada ponosa, Vučić ne bi otvarao unutrašnji dijalog o KiM, ne bi išao u Srebrenicu…”, smatra Uljarević.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Trgovina mailovima uzima maha: 800.000 adresa za 20.000 dinara
Next Kamata na dozvoljeni minus u bankama i do 36 odsto

You might also like

Najvažnije vesti

Svetska banka: Privredni rast u Srbiji 2,5 odsto

Svetska banka je danas saopštila da se ove godine u Evropi i centralnoj Aziji očekuje skroman privredni rast od 1,6 odsto, a na Zapadnom Balkanu 2,7 odsto, a u Srbiji 2,5

Najvažnije vesti

ECB odbacila spekulacije o skorom povećanju kamata

Evropska centralna banka (ECB) neće podizati kamatne stope dok ne okonča svoj program otkupa obveznica, izjavio je danas predsednik te institucije Mario Dragi, čime je odbacio spekulacije o promeni kursa

Tema dana

Najduži gubitnički niz evra od 1999. godine

Vrednost evra u petak je dodatno pala prema američkoj valuti, 10. dan uzastopno, što je njegov najduži negativni niz još od uvođenja u upotrebu 1999. godine.