Trumpova najava carina uzdrmala Wall Street

Trumpova najava carina uzdrmala Wall Street

Na Wall Streetu su i u četvrtak cene akcija pale više od 1 odsto, treći dan zaredom, nakon što je predsednik SAD-a Donald Trump najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminijuma, što je izazvalo strahove od rasta cena i trgovinskog rata.

Dow Jones potonuo je 420 bodova ili 1,68 %, na 24.608 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,33 %, na 2.677 bodova, a Nasdaq indeks 1,27 %, na 7.180 bodova.

Oštar pad tih indeksa treći dan zaredom posledica je Trumpove najave da će od iduće nedelje SAD uvesti carine na uvoz čelika od 25, a aluminijuma od 10 %, što je izazvalo strahove ulagača od rasta inflacije i trgovinskog rata.

Najava carina podstakla je cene akcija američkih proizvođača čelika i aluminijuma, pa je tako akcija U.S. Steela poskupela gotovo 6 %.

S druge strane, pale su cene akcija onih kompanija koje su veliki potrošači tih sirovina, kao što je automobilska industrija. Akcije Forda i General Motorsa pojeftinile su između 3 i 4 %.

Više od 2 % pale su i cene akcija industrijskih divova, kao što su Boeing i Caterpillar, jer se ulagači plaše da će porasti cene sirovina i da će se te kompanije suočiti s trgovinskim preprekama na inostranim tržištima.

“U ovakvim slučajevima uvek postoje strahovi od osvete. S obzirom na sva otvorena trgovinska pitanja, mogući su trgovinski ratovi, a to bi moglo podstaći inflaciju. Jer, najverovatnije će cene porasti”, kaže Chuck Carlson, direktor u kompaniji Horizon Investment Services.

Na odgovor Trumpu nije trebalo dugo čekati. Evropska unija “će oštro i proporcionalno reagovati u obrani svojih interesa”, kazao je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i dodao da će Komisija sledećih dana predstaviti predlog protivmera SAD-u, prema pravilima Svetske trgovinske organizacije (WTO) radi uravnoteženja situacije.

Kanadski ministar međunarodne trgovine Francois-Philippe Champagne upozorio je na “neprihvatljivost” mogućih carinskih nameta SAD-a.

“Postoji veliki rizk da će naši trgovinski partneri, posebno Kina, uzvratiti protivmerama”, kaže mark Luschini, strateg u kompaniji Janney Montgomery Scott.

Nesigurnost zbog inflacije i kamata

Osim zbog mogućih trgovinskih ratova, na tržištu vlada nesigurnost i zbog mogućeg rasta inflacije i kamatnih stopa u SAD-u.

Wall Street je pod pritiskom od utorka, kada je novi predsednik američke centralne banke Jerome Powell kazao da će Fed nastaviti voditi dosadašnju politiku postupnog povećanja kamatnih stopa te kako očekuje ubrzanje rasta ekonomije, što bi moglo podstaći inflaciju.

Njegove izjave shvaćene su na tržištu kao najava ubrzanja tempa povećanja kamata Feda.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a nakon Powellovih komentara ojačale su špekulacije da bi Fed u ovoj godini mogao povećati kamate u četiri navrata, počevši od marta.

Powell je juče u nastavku svog izveštaja u Kongresu pokušao da umiri tržišta, kazavši da nema naznaka pregrejavanja ekonomije i da će Fed povećavati kamate postupno.

No, William Dudley, predsednik ogranka Feda u New Yorku, kazao je u jednom javnom nastupu da se povećanje kamata u četiri navrata može shvatiti kao postpuno podizanje cene novca.

Tako su ponovo ojačali strahovi ulagača od jačanja inflacije i prebrzog rasta kamata, što je već početkom februara uzdrmalo Wall Street i izazvalo oštar pad cena akcija.

A nakon oštrog pada poslednjih dana, S&P 500 indeks sada je u minusu više od 6 % u odnosu na svoj rekordni nivo dostignut 26. januara. Uz to, taj je indeks, kao i Dow Jones, izgubio sve svoje dobitke od početka godine.

I na evropskim berzama cene akcija su juče oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,78 %, na 7.175 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,97 %, na 12.190 bodova, a pariski CAC 1,09 %, na 5.262 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradska berza: Samo jedna kompanija ostvarila promet od milion dinara
Next Azijske berze: Indeksi pali zbog straha od globalnog trgovinskog rata

You might also like

Dinar u ponedeljak bez promene prema evru

Zvanični srednji kurs u ponedeljak će biti 123,1718, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije.

Slabiji izgledi za evro u narednom periodu, očekivani rast vrednosti u drugom delu 2017.

Nakon što je nova američka administracija prozvala evropske monetarne vlasti da je zajednička valuta “potcenjena preko svake mere”, finansijska tržišta su strahovala od globalnog valutnog rata.

Najvažnije vesti 0 Comments

Yangon berza: Otvoreno prvo tržište kapitala u Mjanmaru, listirana samo jedna kompanija

Mjanmar, donedavno Burma, je danas otvorio svoju prvu berzu na kojoj je listirana samo jedna kompanija, u nadi da bi taj potez mogao da pomogne privrednom rastu zemlje koja izlazi

1 Comment

  1. Mladen Popović
    March 02, 12:54 Reply
    Poštovani učesnici teme, Čini mi se da Tramp čini sledeće korake: - Zabranjuje uvoz neameričkle radne snage u SAD: podiže ograde na granici sa Meksikom, zabranjuje ulazak lica iz nekoliko arapskih i drugih država. -Odobrava veliki deo buđeta za razvoj vojne industrije, ostvariće značajan porast proizvodnje u SAD. - Povećava porez i otežava uvoz baznih materijala za vojnu industriju i metalnI sektor. Tramp, namerno ili nesvesno, uvodi kontrolisane I ograničene sankcije SAD kao bi iskoristio dobre strane zabrane uvoza; samo kontrolisane zabrane-sankcije mogu biti od koristi; prekomerne sankcije su loše i uvode se drugim državama da bi im veštački stvorili inflaciju. Navedenim koracima postiže se: -Veći broj radnih mesta za domaće stanovništvo, građane SAD. - Povećava ukupni BDP u SAD i povećava opšta zaposlenost. - Podstiče i povećava proizvodnja mašinske industrije, razvoj novih alternativnih materijala i proizvoda vojne i kosmičke industrije u SAD. -Dobra, u budućnosti, likvidnost dolara na domaćem tržištu, koja, kao paradoks, počinje padom vrednosti akcija zbog povećanjem poreza na uvoz metala. Srdačan pozdrav i dobro zdravlje, dipl. maš. Inž. Mladen Popović gradiuinflaciji. wordpress.com

Leave a Reply