Beogradska berza: Samo jedna kompanija ostvarila promet od milion dinara

Beogradska berza: Samo jedna kompanija ostvarila promet od milion dinara

Razočaravajuće mali promet zabeležen je prvog dana marta na domaćem tržištu akcija, budući da je samo jedna kompanija iz indeksne korpe registrovala trgovanje u sedmocifrenom dinarskom iznosu.

Ukupan promet na Beogradskoj berzi je iznosio 8,0 miliona dinara (68 hiljada evra).

Oba berzanska indeksa su završila trgovanje u “crvenom”, pri čemu se BELEX 15 spustio na 750,66 poena, a BELEXlajn se neznatno spustio na 1.580,33 poena.

Jedina kompanija iz indeksne korpe sa sedmocifrenim prometom bila je Galenika Fitofarmacija, koja je istrgovana za 1,0 milion dinara, po prosečnoj ceni od 2.953 dinara, za 0,6 odsto nižoj nego na prethodnom trgovanju.

Vranjski Alfa plam se zadržao na cenovnom nivou od 36.000 dinara, uz realizaciju od 0,6 miliona dinara, dok je bečejski Sojaprotein bio dobitnik dana s rastom cene od 1,4 procenta na 294 dinara, uz promet vredan 0,4 miliona.

Akcije Energoprojekt Entela su neznatno ojačale na 13.805 dinara, i isprometovane su za 0,2 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije se i danas našla medju gubitnicima oslabivši za 0,4 procenta na 712 dinara, uz realizaciju od nešto nižu 0,2 miliona dinara, dok je uz sličan promet, Aerodrom “Nikola Tesla” zaključio trgovanje u plusu za pola procenta, na nivou od 1.660 dinara.

Značajan promet su danas registrovala i dva preduzeća na MTP tržištu.

Akcije kompanije za promet robe i usluga Rimex a.d. iz Beograda istrgovane su za 2,9 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 1.100 dinara, dok je privatno poljoprivredno preduzeće “Banatski Despotovac“, uz skok cene od 17,1 odsto na 4.100 dinara, ostvarilo promet od 2,3 miliona dinara.

Stranih investitora gotovo da nije bilo na današnjem trgovanju, budući da su u ukupnom prometu učestvovali s udelom od samo 2,8 odsto, pri čemu u kupovini sa 5,63 posto, dok u prodaji nisu učestvovali.

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim papirima.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Dinar oborio rekord, srednji kurs 118,0084
Next Trumpova najava carina uzdrmala Wall Street

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Dolar oslabio uprkos povećanju kamata Feda

Na svetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle nedelje oslabio, iako je američka centralna banka povećala ključne kamatne stope po drugi put od početka godine.

Dinar u ponedeljak pada sa maksimuma

Dinar će sutra oslabiti prema evru za 0,1 odsto u odnosu na petak, i zvanični srednji kurs će iznositi 119,1159 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. 

Evropske berze: Slabi poslovni izveštaji pritisli berze

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija blago su pale jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo rezultati nekoliko kompanija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply