Wall Street: Indeksi pali više od 1 odsto drugi dan zaredom

Wall Street: Indeksi pali više od 1 odsto drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su i u sredu cene akcija pale više od 1 odsto, drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje zabrinuti zbog mogućeg ubrzanja tempa povećanja kamata, pa su u februaru Dow Jones i S&P 500 indeks zabeležili najveći mesečni pad u dve godine.

Dow Jones potonuo je juče 380 bodova ili 1,5 %, na 25.029 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,11 %, na 2.713 bodova, a Nasdaq indeks 0,78 %, na 7.273 boda.

Ulagači su i dalje pod utiskom komentara novog predsednika američke centralne banke Jeromea Powella, koji je dan pre kazao da će Fed nastaviti da vodi dosadašnju politiku postupnog povećanja kamatnih stopa.

Njegove izjave kako se rast ekonomije ubrzava, što bi moglo podstaći inflaciju, shvaćene su na tržištu kao najava ubrzanja tempa povećanja kamata Feda.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a još nedavno očekivalo se dalje povećanje kamata u ovoj godini u tri navrata. No, sada su ojačale špekulacije da bi Fed mogao povećati kamate u četiri navrata, počevši od marta.

Ulagači, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u kompaniji BB&T Wealth Management, i dalje pokušavaju da dokuče na kojim će nivoima biti kamate Feda na kraju godine, a Powell je signalizovao agresivniji pristup.

Zbog toga ponovo rastu prinosi na američke državne obveznice, a viši prinosi štete tržištima akcija jer bi mogli dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz akcija i uložiti ih u sigurnije obveznice.

Na nesigurnost ulagača ukazuje nastavak rasta VIX indeksa ′straha′ Čikaške berze opcija, koji je juče ojačao dalja 1,3 boda, na 19,85 bodova, najviši nivo u nedelju dana. A to pokazuje da ulagači više osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cena akcija.

Tako je februar završio kao što je i počeo – padom cena. Naime, na početku meseca Wall Street je zabeležio oštre gubitke zbog rasta prinosa na najviše nivoe u četiri godine i straha ulagača od mogućeg jačanja inflacije i kamatnih stopa.

Premda je od tada tržište nadoknadilo dobar deo tih gubitaka, Dow Jones i S&P 500 indeks zabeležili su u februaru prvi pad nakon 10 meseci uzastopnog rasta.

S&P 500 indeks izgubio je u proteklom mesecu 3,9 %, a Dow Jones 4,3 %. To je najveći mesečni pad tih indeksa od januara 2016. godine, dok je Nasdaq indeks u februaru izgubio 1,9 %, što je njegov najveći pad od oktobra 2016.

I na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,69 %, na 7.231 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,44 %, na 12.435 bodova, a pariski CAC 0,44 %, na 5.320 bodova.

Izvor: GdeInvestrati/Hina
Previous Beogradska berza: Komercijalna banka u fokusu investitora
Next Azijske berze pale treći dan zaredom, dolar ojačao

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Funta iznad 1,30 dolara zbog rasta berzi

Na azijskim berzama i u utorak su, drugi dan zaredom, cene akcija snažno porasle jer je ulagače ohrabrio rekordni nivo S&P 500 indeksa na Wall Streetu, a nadaju se i novim

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi porasli i treći dan zaredom

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi berza porasli treći dan zaredom jer su ulagači optimistični uoči sezone objava poslovnih rezultata, no ti bi dobici u petak mogli biti izbrisani

Azijske berze porasle, cene nafte pale

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, najviše u tehnološkom sektoru, dok su cene nafte skliznule s najviših nivoa u tri i po godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply