Wall Street: Indeksi oštro pali zbog Powellovih izjava

Wall Street: Indeksi oštro pali zbog Powellovih izjava

Na Wall Streetu su juče cene akcija pale više od 1 odsto jer su komentari predsednika američke centralne banke Jeromea Powella oživeli strahe ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamata u ovoj godini.

Dow Jones skliznuo je 299 bodova ili 1,16 %, na 25.410 bodova, dok je S&P 500 pao 1,27 %, na 2.744 boda, a Nasdaq indeks 1,23 %, na 7.330 bodova.

Oštar pad indeksa usledeo je nakon što je novi predsednik Feda Powell, koji je nedavno na tom mestu zamijenio Janet Yellen, u svom prvom izveštaju u Kongresu kazao da će nastaviti voditi dosadašnju politiku postupnog povećanja kamatnih stopa. No, kazao je i to da podaci ukazuju na ubrzanje rasta ekonomije i jačanje inflacije. Poručio je da će Fed pokušati postići ravnotežu kako bi izbegao pregrejavanje ekonomije i zadržao inflaciju na održivom nivou do 2 odsto.

Powell je kazao da očekuje jačanje ekonomije, pri čemu je ostavio utisak kao da očekuje da će Fed u ovoj godini kamate povećati u četiri navrata, kaže Michael O’Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

Zbog toga su juče, nakon nekoliko dana pada, ponovo porasli prinosi na američke državne obveznice, a viši prinosi štete tržištima akcija jer bi mogli dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz akcija i uložiti ih u sigurnije obveznice.

Pre tri nedelje Wall Street je zabeležio oštre gubitke upravo zbog rasta prinosa na najviše nivoe u četiri godine. Od tada je tržište nadoknadilo većinu tih gubitaka, no S&P 500 indeks i dalje je u minusu više od 4 odsto u odnosu na svoje rekordne nivoe dostignute 26. januara. A kako će se dalje kretati prinosi, najviše zavisi od kretanja inflacije.

I na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,10 %, na 7.282 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,29 %, na 12.490 bodova, a pariski CAC 0,01 %, na 5.343 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradska berza: U fokusu investitora NIS i Komercijalna banka
Next Azijske berze: Pad indeksa zbog straha od povećanja kamatnih stopa

You might also like

Wall Street: Indeksi pali zbog slabih poslovnih rezultata i jeftinije nafte

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija blago pale jer su ulagači oprezni zbog pada cena nafte i anemičnih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Wall Street: Bez promena indeksa

Oprez ulagača posledica je slabijih nego što se očekivalo pokazatelja s američkog tržišta rada – u četvrtak je objavljeno da je broj zahteva za pomoć nezaposlenima prošle nedelje porastao više

Tema dana 0 Comments

Evro oslabio 1 odsto prema dolaru za nedelju dana

Vrednost evra pala je protekle nedelje na međunarodnim tržištima valuta nakon odluke Evropske centralne banke da produži svoj program podsticajnih mera.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply