Vučić: Bez kompromisa sa Albancima bićemo poput Turske i Makedonije

Vučić: Bez kompromisa sa Albancima bićemo poput Turske i Makedonije

Nemačka na pravno-obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine insistira od 2008. godine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić rekao je da se pohvale nemačke kancelarke, pre svegaodnose, na ekonomski napredak.

“To što smo uspeli da dramatično smanjimo javni dug, da popravimo uslove poslovanja u našoj zemlji, spustimo nezaposlenost… – to su stvari koje Nemačka hvali”.

“Insistiraju oni na tome od 2008. godine, nego su vas neki lagali u Srbiji da oni to ne traže. Nikoga neću da lažem, oni to traže. Ni danas nisam govorio da teče med i mleko. Mi imamo drugačije viđenje o Kosovu: Oni su priznali nezavisnost Kosova 2008. godine”, rekao je Vučić za Prvu televiziju nakon susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

“Neće biti nimalo lako, ali probaćemo da nađemo kompromis. A šta je to što nećemo imati ako ne napravimo neku vrstu komprosa sa Albancima, što ne kaže neko? Bićemo zaglavljeni na evropskom putu poput Turske, Makedonije i drugih zemljalja koje zbog političkih sporova zaglavljene”, naglasio je Vučić.

On je rekao da će “samom najavom ulaska Srbije u EU biti povećane direktne strane investicije”, a u suprotnom, kaže “imaćemo bezbroj drugih problema – pravnih, ekonomskih…”

Na pitanje da li ćemo trpeti sankcije ukoliko se ne postigne sporazum sa Prištinom, Vučić je rekao:

“Ne bih to nazvao sankcijama, ali to je prirodni zid koji više ne možete da probijete. Zato sam sve vreme insistirao na neophodnosti kompromisa i nisu ti razgovori laki i ne sviđaju se sve moje ideje nemačkim domaćinima. Ali nisam ja ovde došao na kafu jer kafu ne pijem, niti kancelarka Merkel ima vremena za gubljenje. Niti sam došao da vidim Berlin”.

Predsednik Vučić je naveo i da su za Srbiju vrata široko otvorena.

“Ostaje na nama da završimo mnoge druge stvari, ali sve to je stoti deo problema sa kojim se suočavamo kada je reč o KiM”, kazao je.

Naglasio je i da bi “Nemačka volela da Srbija ima isti odnos prema Prištini kao što ima Nemačka” i dodao da će “Nemačka teško da odustane od nezavisnosti Kosova, iluzija je to očekivati”.

Na pitanje da li možemo da dobijemo garncije da ako 2019. godine potpišemo taj sporazum, da ćemo 2025. sigurno ući u EU, Vućič je rekao:

“Ukoliko potpišemo taj sporazum dobićemo sve garancije, a garancije koje dobijamo u Berlinu su garancije u koje najviše verujem”.

Na pitanje šta je sada na stolu u pregovorima sa Prištinom, Vučić je naveo da će narodu o tome govoriti početkom aprila.

“Sa kancelarkom sam pričao o svemu. Papir je i dalje beo, ali svakakvih stvari tu ima i razgovarao sam sa kancelarkom Merkel o različitim modalitetima”, rekao je on.

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić rekao je da veruje da nemačku kancelarku Angelu Merkel lokalni izbori u Beogradu ne zanimaju.

“Mislim da naši razgovori i značaj naših razgovora za Srbiju prevazilaze okvire lokalnih izbora u Boru, Aranđelovcu, Beogradu, bilo gde, iako su ti izbori strašno važni za ljude koji tu žive. Ovde je reč o odnosima Nemačke i Srbije, o našoj budućnosti i moj posao kao predsednika je bio da brinem o budućnosti Srbije”, rekao je on.

Vučić je rekao i da se nada da će na beogradskim izborima pobediti lista “Zato što volimo Beograd – Aleksandar Vučić”.

“Ljudi u Beogradu umeju da cene rezultate i rad. Da li ostali mogu da se skupe zajedno ili ne mogu, i da li će imati taj jedan glas više od liste „Zato što volimo Beograd”, mislim da će borba između liste proj jedan i ostalih biti vrlo neizvesna. Nadam se da ćemo pobediti, a ako izgubimo, čestitaćemo našim protivnicima. Mislim da će lista „Zato što volimo Beograd” imati približno isti broj glasova kao sve ostale liste zajedno”, rekao je.

On smatra da će “ako se druge liste ujedine posle izbora, imati oko 30 odsto naših mandata”.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Crna Gora: Prosečna zarada u januaru 511 evra
Next Prodaje se parcela od 21 ar u Novom Beogradu, cena po kvadratu oko 214 miliona dinara

You might also like

Tema dana 0 Comments

Blokiran izvoz srpske pšenice u Makedoniju

Srbija je prestala da izvozi pšenicu u Makedoniju, jer je Ministarstvo poljoprivrede te države podiglo cenu fitosanitarnih uverenja za 833 odsto, pa je posao postao neisplativ.

Lifestyle 0 Comments

Do prvog miliona u pet koraka

Svaki novi zaposleni, svaka povišica, sve akcije – sve je investicija i deo „velikog plana”. I o tome treba da mislite svakoga dana. Kada ste preduzetnik sa planom, i drugi

Najvažnije vesti 0 Comments

Izveštaj EK: Umeren, ali stabilan napredak Srbije

Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom, koji mu je zvanično predao Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply