Počeli pripremni radovi za novu autobusku stanicu u Bloku 42

Počeli pripremni radovi za novu autobusku stanicu u Bloku 42

Pripremni radovi za novu autobusku stanicu u Bloku 42 u Novom Beogradu počeli su u utorak, a u narednih mesec, do mesec i po dana biće uklonjeno 20.000 kubnih metara šuta, javlja Beoinfo.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas radove.

– Ova stanica će biti jedinstvena u Evropi, jer će obuhvatati međugradski, međumesni i turistički saobraćaj. Površina stanice će biti 13.000 kvadratnih metara, dok je vrednost radova oko 25 mil EUR. Grad Beograd ulaže zemljište, a preduzeće Beogradska autobuska stanica novac. Za 18 meseci od danas, na ovom prostoru biće nova moderna autobuska stanica – rekao je Mali.

Generalni direktor CIP-a Milutin Ignjatović istakao je da će nova autobuska stanica biti najveća u Evropi i naglasio da će imati više od 50 perona i 70 parking mesta za autobuse.

– Saobraćajni institut CIP projektovao je buduću autobusku stanicu i ona će biti po svim evropskim standardima. Ovo će biti najbolja, najlepša autobuska stanica u Evropi – rekao je Ignjatović.

Arhitekta Vladimir Lojanica, koji je osvojio prvu nagradu na međunarodnom konkursu za objekat autobuske i železničke stanice, istakao je da se radi o velikom saobraćajnom čvoru koji će objediniti autobuski i železnički saobraćaj.

– Pored staničnog objekta autobuske i železničke stanice, tu će se nalaziti i objekti komercijalnog karaktera na ukupnoj površini od 180.000 kvadratnih metara koji će se graditi po fazama. Sam objekat stanice, od oko 13.000 kvadratnih metara, a izgledom će biti uklopljen u modernistički ambijent Novog Beograda, te će predstavljati novi simbol ovog dela grada. U pitanju su objekti koji će svojim funkcionalnim rešenjima raslojavati saobraćajna kretanja i omogućiti nesmetano funkcionisanje autobuske stanice, uz prostrane stanične platoe i trgove koji će doprineti poboljšanju orijentacije i boljem kretanju kroz autobusku stanicu – kazao je Vladimir Lojanica.

Generalni direktor BAS-a Anđelko Mučibabić kazao je da je ovo istorijski trenutak, jer postojeća autobuska stanica radi već 51 godinu.

– Zadovoljan sam početkom radova na novom objektu i nadam se da će svi budući korisnici biti zadovoljni novim objektom i kvalitetom usluge. Mi ćemo opravdati poverenje koje smo dobili i nastojaćemo da ovu stanicu reprezentujemo na najbolji način – naveo je Mučibabić.

Posao je, podsetimo, poveren grupi domaćih preduzeća, koju predvodi Bauwesen iz Lazarevca, a uz njih su ti i Saobraćajni institut CIP, Meta Balkan, Geomehanika i Krip inženjering.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Business Insider: 10 najvećih problema današnjice
Next Gradovi u kojima su strani stručnjaci najbolje plaćeni

You might also like

Kompanije 0 Comments

OTP zainteresovana i za Komercijalnu banku

OTP banka Srbija i Nacionalna banka Grčke zatvorile su juče finansijsku transakciju, čime je uspešno završena kupovina Vojvođanske banke, kojom je do sada upravljao grčki NBG.

Dobila odštetu od 10.000 dolara zbog automatske instalacije Windows-a 10

Nakon što joj je zbog automatske nadogradnje na Windows 10 računar postao neupotrebljiv, Microsoft je pristao da ženi iz Kalifornije isplati 10.000 dolara odštete.

Kompanije 0 Comments

Nemačka: McDonald’s ulaže u restorane 500 miliona dolara

Američki lanac brze hrane McDonald’s najavio je da će u modernizaciju svojih restorana u Nemačkoj investirati 500 miliona evra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply