Počeli pripremni radovi za novu autobusku stanicu u Bloku 42

Počeli pripremni radovi za novu autobusku stanicu u Bloku 42

Pripremni radovi za novu autobusku stanicu u Bloku 42 u Novom Beogradu počeli su u utorak, a u narednih mesec, do mesec i po dana biće uklonjeno 20.000 kubnih metara šuta, javlja Beoinfo.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas radove.

– Ova stanica će biti jedinstvena u Evropi, jer će obuhvatati međugradski, međumesni i turistički saobraćaj. Površina stanice će biti 13.000 kvadratnih metara, dok je vrednost radova oko 25 mil EUR. Grad Beograd ulaže zemljište, a preduzeće Beogradska autobuska stanica novac. Za 18 meseci od danas, na ovom prostoru biće nova moderna autobuska stanica – rekao je Mali.

Generalni direktor CIP-a Milutin Ignjatović istakao je da će nova autobuska stanica biti najveća u Evropi i naglasio da će imati više od 50 perona i 70 parking mesta za autobuse.

– Saobraćajni institut CIP projektovao je buduću autobusku stanicu i ona će biti po svim evropskim standardima. Ovo će biti najbolja, najlepša autobuska stanica u Evropi – rekao je Ignjatović.

Arhitekta Vladimir Lojanica, koji je osvojio prvu nagradu na međunarodnom konkursu za objekat autobuske i železničke stanice, istakao je da se radi o velikom saobraćajnom čvoru koji će objediniti autobuski i železnički saobraćaj.

– Pored staničnog objekta autobuske i železničke stanice, tu će se nalaziti i objekti komercijalnog karaktera na ukupnoj površini od 180.000 kvadratnih metara koji će se graditi po fazama. Sam objekat stanice, od oko 13.000 kvadratnih metara, a izgledom će biti uklopljen u modernistički ambijent Novog Beograda, te će predstavljati novi simbol ovog dela grada. U pitanju su objekti koji će svojim funkcionalnim rešenjima raslojavati saobraćajna kretanja i omogućiti nesmetano funkcionisanje autobuske stanice, uz prostrane stanične platoe i trgove koji će doprineti poboljšanju orijentacije i boljem kretanju kroz autobusku stanicu – kazao je Vladimir Lojanica.

Generalni direktor BAS-a Anđelko Mučibabić kazao je da je ovo istorijski trenutak, jer postojeća autobuska stanica radi već 51 godinu.

– Zadovoljan sam početkom radova na novom objektu i nadam se da će svi budući korisnici biti zadovoljni novim objektom i kvalitetom usluge. Mi ćemo opravdati poverenje koje smo dobili i nastojaćemo da ovu stanicu reprezentujemo na najbolji način – naveo je Mučibabić.

Posao je, podsetimo, poveren grupi domaćih preduzeća, koju predvodi Bauwesen iz Lazarevca, a uz njih su ti i Saobraćajni institut CIP, Meta Balkan, Geomehanika i Krip inženjering.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Business Insider: 10 najvećih problema današnjice
Next Gradovi u kojima su strani stručnjaci najbolje plaćeni

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Banke u evrozoni očekuju jaču potražnju za kreditima

Banke u evrozoni očekuju dalji rast potražnje građana i preduzeća za kreditima u trećem tromesečju, uz paralelno ublažavanje standarda kreditiranja, pokazalo je u petak objavljeno tromesečno istraživanje Evropske centralne banke

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Najjeftinija vožnja na CNG gorivo

Prema istraživanju pojedinih uvoznika i dilera, najviše se isplati vožnja na komprimovani prirodni gas – CNG ili metan.

Kompanije 0 Comments

Japan obustavlja uvoz nafte iz Irana

Japanske naftne grupe spremaju se da prekinu uvoz nafte iz Irana pošto Tokio strahuje od američke odmazde ukoliko nastavi da trguje s Teheranom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply