Kineski Geely postao najveći vlasnik Daimlera

Kineski Geely postao najveći vlasnik Daimlera

Pre nepuna tri meseca finsnsijske portale i novine punila iznenadila vest o Geelyijevom pokušaju preuzimanja pet posto Daimlerovih akcija.

Jedan od najambicioznijih kineskih proizvođača automobila pokušao je preuzeti udeo u kompaniji, koja između ostalog poseduje Mercedes-Benz, po povlašćenoj ceni.

U Daimleru su im poručili da su holding s javno izlistanim akcijama, te da željeni udeo mogu steći na berzi, po tržišnoj ceni.

Čini se da ih je Li Shufu, kineski milijarder i osnivač Geelyja, shvatio ozbiljno jer su nemačke agencije izvestile da je Zhejiang Geely Holding Group stekao vlasništvo nad 9,69 odsto Daimlerovih akcija vrednih oko 7 milijardi evra.

Ovim potezom Geely je postao najveći pojedinačni vlasnik Daimlera.

Iza agresivnog poteza navodno se ne krije plan za neprijateljsko preuzimanje, već Geely želi da osigura partnerstvo s Daimlerom, odnosno Mercedes-Benzom, na elektromobilnosti. Jedini problem Geelyju predstavlja Daimlerovo postojeće partnerstvo s BAIC-om.

Daimler i BAIC su usred pregovora oko 1,6 milijardi evra teške investicije kojom bi trebali značajno da modernizuju postojeće zajedničko postrojenje za izradu luksuznih automobila i električnih vozila.

Geely u portfoliju ima još Volvo, Terrafugiju i proizvođača londonskih taksija iz Coventryja, te udele u Lotusu, Protonu, te Volvo kamionima.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous EIT Climate akcelerator objavio konkurs za regionalne startape
Next Visa uvođenjem čipovanih kartica smanjila prevare za čak 70 odsto

You might also like

Kompanije 1Comments

Ruska VTB banka prodaje svoje poslovanje u Srbiji

Vlasnici VTB banke, druge po veličini u Rusiji, prodaće svoje poslovanje u Srbiji, za koje već postoje dva ozbiljna kandidata, otkriva Blic, .

Saobraćaj 0 Comments

Raspisan konkurs za izradu murala sa likom Nikole Tesle na beogradskom aerodromu

Aerodrom Nikola Tesla raspisao je konkurs za oslikavanje murala sa likom naučnika Nikole Tesle, koji će se nalaziti u zgradi aerodroma u Beogradu.

Politika 0 Comments

Beograd i Priština postigli sporazum o telekomunikacijama

Beograd i Priština postigli su sporazum o telekomunikacijama koji uključuje i nesmetan rad “Telekoma Srbije” na Kosmetu, a imovina “Telekoma” prenosi se na “MTS d.o.o”, ćerku firmu “Telekoma” na KiM,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply