Kineski Geely postao najveći vlasnik Daimlera

Kineski Geely postao najveći vlasnik Daimlera

Pre nepuna tri meseca finsnsijske portale i novine punila iznenadila vest o Geelyijevom pokušaju preuzimanja pet posto Daimlerovih akcija.

Jedan od najambicioznijih kineskih proizvođača automobila pokušao je preuzeti udeo u kompaniji, koja između ostalog poseduje Mercedes-Benz, po povlašćenoj ceni.

U Daimleru su im poručili da su holding s javno izlistanim akcijama, te da željeni udeo mogu steći na berzi, po tržišnoj ceni.

Čini se da ih je Li Shufu, kineski milijarder i osnivač Geelyja, shvatio ozbiljno jer su nemačke agencije izvestile da je Zhejiang Geely Holding Group stekao vlasništvo nad 9,69 odsto Daimlerovih akcija vrednih oko 7 milijardi evra.

Ovim potezom Geely je postao najveći pojedinačni vlasnik Daimlera.

Iza agresivnog poteza navodno se ne krije plan za neprijateljsko preuzimanje, već Geely želi da osigura partnerstvo s Daimlerom, odnosno Mercedes-Benzom, na elektromobilnosti. Jedini problem Geelyju predstavlja Daimlerovo postojeće partnerstvo s BAIC-om.

Daimler i BAIC su usred pregovora oko 1,6 milijardi evra teške investicije kojom bi trebali značajno da modernizuju postojeće zajedničko postrojenje za izradu luksuznih automobila i električnih vozila.

Geely u portfoliju ima još Volvo, Terrafugiju i proizvođača londonskih taksija iz Coventryja, te udele u Lotusu, Protonu, te Volvo kamionima.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous EIT Climate akcelerator objavio konkurs za regionalne startape
Next Visa uvođenjem čipovanih kartica smanjila prevare za čak 70 odsto

You might also like

Kompanije 0 Comments

Aerodrom Nikola Tesla: Raspisan tender za radove na Terminalu 2

Aerodrom Nikola Tesla raspisao je tender za radove na uređenju dela Terminala 2 kako bi se obezbedio prostor za postavljanje kioska za samostalnu registraciju putnika na let.

Kompanije 0 Comments

Swisslion Takovo otvorio hotel SL Industry u Trebinju

Hotel SL Industry kompanije Swisslion Takovo sinoć je svečano otvorio predsednik poslovnog sistema Rodoljub Drašković, prenosi portal Radio Trebinje.

Industrija 0 Comments

Tesla: Podbacila prodaja, akcije pale 2,5 odsto

Američki proizvođač električnih automobila, Tesla Inc, saopštio je da je u prvih šest meseci ove godine isporučio 47.100 električnih sedana i SUV-ova, što je na donjem kraju raspona koji je sama

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply