Kineski Geely postao najveći vlasnik Daimlera

Kineski Geely postao najveći vlasnik Daimlera

Pre nepuna tri meseca finsnsijske portale i novine punila iznenadila vest o Geelyijevom pokušaju preuzimanja pet posto Daimlerovih akcija.

Jedan od najambicioznijih kineskih proizvođača automobila pokušao je preuzeti udeo u kompaniji, koja između ostalog poseduje Mercedes-Benz, po povlašćenoj ceni.

U Daimleru su im poručili da su holding s javno izlistanim akcijama, te da željeni udeo mogu steći na berzi, po tržišnoj ceni.

Čini se da ih je Li Shufu, kineski milijarder i osnivač Geelyja, shvatio ozbiljno jer su nemačke agencije izvestile da je Zhejiang Geely Holding Group stekao vlasništvo nad 9,69 odsto Daimlerovih akcija vrednih oko 7 milijardi evra.

Ovim potezom Geely je postao najveći pojedinačni vlasnik Daimlera.

Iza agresivnog poteza navodno se ne krije plan za neprijateljsko preuzimanje, već Geely želi da osigura partnerstvo s Daimlerom, odnosno Mercedes-Benzom, na elektromobilnosti. Jedini problem Geelyju predstavlja Daimlerovo postojeće partnerstvo s BAIC-om.

Daimler i BAIC su usred pregovora oko 1,6 milijardi evra teške investicije kojom bi trebali značajno da modernizuju postojeće zajedničko postrojenje za izradu luksuznih automobila i električnih vozila.

Geely u portfoliju ima još Volvo, Terrafugiju i proizvođača londonskih taksija iz Coventryja, te udele u Lotusu, Protonu, te Volvo kamionima.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous EIT Climate akcelerator objavio konkurs za regionalne startape
Next Visa uvođenjem čipovanih kartica smanjila prevare za čak 70 odsto

You might also like

Kompanije 0 Comments

Apple: Budućnost su aplikacije za televizore

Aplikacije za televizore su budućnost, izjavio je direktor Applea Tim Cook i dodao da ta kompanija želi da pomogne u promeni industrije zabave.

Kompanije 0 Comments

Volkswagen uvećao procenu rasta prihoda do 2020. godine

Volkswagen je uvećao srednjoročnu prognozu prihoda do 2020. godine, na osnovu povećane tražnje za novim sportskim terencima na tržištima u nastajanju.

Kompanije 0 Comments

Evropske agencije prelaze u Frankfurt i Lil posle Brexita

Nemačka i Francuska su se dogovorile da Evropska bankarska agencija bude preseljena iz Londona u Frankfurt, a Evropska agencija za lekove iz Londona u francuski grad Lil po izlasku Britanije

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply