Kineski Geely postao najveći vlasnik Daimlera

Kineski Geely postao najveći vlasnik Daimlera

Pre nepuna tri meseca finsnsijske portale i novine punila iznenadila vest o Geelyijevom pokušaju preuzimanja pet posto Daimlerovih akcija.

Jedan od najambicioznijih kineskih proizvođača automobila pokušao je preuzeti udeo u kompaniji, koja između ostalog poseduje Mercedes-Benz, po povlašćenoj ceni.

U Daimleru su im poručili da su holding s javno izlistanim akcijama, te da željeni udeo mogu steći na berzi, po tržišnoj ceni.

Čini se da ih je Li Shufu, kineski milijarder i osnivač Geelyja, shvatio ozbiljno jer su nemačke agencije izvestile da je Zhejiang Geely Holding Group stekao vlasništvo nad 9,69 odsto Daimlerovih akcija vrednih oko 7 milijardi evra.

Ovim potezom Geely je postao najveći pojedinačni vlasnik Daimlera.

Iza agresivnog poteza navodno se ne krije plan za neprijateljsko preuzimanje, već Geely želi da osigura partnerstvo s Daimlerom, odnosno Mercedes-Benzom, na elektromobilnosti. Jedini problem Geelyju predstavlja Daimlerovo postojeće partnerstvo s BAIC-om.

Daimler i BAIC su usred pregovora oko 1,6 milijardi evra teške investicije kojom bi trebali značajno da modernizuju postojeće zajedničko postrojenje za izradu luksuznih automobila i električnih vozila.

Geely u portfoliju ima još Volvo, Terrafugiju i proizvođača londonskih taksija iz Coventryja, te udele u Lotusu, Protonu, te Volvo kamionima.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous EIT Climate akcelerator objavio konkurs za regionalne startape
Next Visa uvođenjem čipovanih kartica smanjila prevare za čak 70 odsto

You might also like

Transport 0 Comments

Foxconn ulaže u kineski startup Mobike

Kineski bike-sharing Mobike je samo nedelju dana nakon što je primio 215 miliona dolara, objavio i strategijsko ulaganje od strane Foxconn giganta.

Kompanije 0 Comments

Srbija pomaže investitorima koji ulože 100.000 evra i zaposle 10 ljudi

Svako preduzeće koje uloži 100.000 evra i zaposli najmanje deset ljudi, moći će da dobije državnu pomoć.

Tema dana 1Comments

Šta čeka PKB, RTB Bor, FAP i druge zaštićene firme nakon 31. maja

Za većinu od 10 firmi u restrukturiranju kojima 31. maja ističe zaštita od poverilaca predložen je unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR), rečeno u agenciji Beta u Vladi Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply