Azijske berze: Pad indeksa zbog straha od povećanja kamatnih stopa

Azijske berze: Pad indeksa zbog straha od povećanja kamatnih stopa

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale, kao i na Wall Streetu prethodnog dana, što je posledica strahova ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamatau SAD-u i neočekivano slabih pokazatelja iz kineske ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,7 %.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo više od 1 %, dok su cene akcija u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,7 i 1,2 %.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu za više od 1 %, nakon što su komentari predsednika američke centralne banke Jeromea Powella oživeli strahove ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamata.

Predsednik Feda Powell, koji je nedavno na tom mestu zamenio Janet Yellen, u svom prvom izveštaju u Kongresu kazao je da će nastaviti voditi dosadašnju politiku postupnog povećanja kamatnih stopa. No, tokom svedočenja kazao je i to da podaci ukazuju na ubrzanje rasta ekonomije i jačanje inflacije.

Kako se očekuje dalje jačanje ekonomije, ali i inflacije, s obzirom na nedavno uvedenu poreznu reformu i povećanje državne potrošnje, Powellovi komentari shvaćeni su na tržištu kao najava ubrzanja tempa povećanja kamata Feda.

“Powellovi komentari, shvaćeni kao najava četiri povećanja kamata u ovoj godini, otvorili su vrata i drugim čelnicima Feda da povećaju svoje procene rasta kamata”, kaže Michael Feroli, ekonomista u JPMorgan banci.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a još nedavno očekivalo se dalje povećanje kamata u ovoj godini u tri navrata. No, sada su ojačale špekulacije da bi Fed mogao povećati kamate u četiri navrata, počevši od marta.

Zbog toga su, nakon nekoliko dana pada, ponovo porasli prinosi na američke državne obveznice, a viši prinosi štete tržištima akcija jer bi mogli dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz akcija i uložiti ih u sigurnije obveznice.

Negativno su na azijske berze jutros uticali i podaci o značajnijem nego što se očekivalo usporavanju aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru u februaru na najniži nivo u godinu i po dana jer su praznici za kineske nove godine poremetili poslovne aktivnosti, a stroža pravila u vezi zagađenja negativno uticala na industrijsku aktivnost.

Usporio je, takođe, rast aktivnosti u uslužnom sektoru Kine, pa se ulagači plaše usporavanja rasta druge po veličini svetske ekonomije.

Zbog svega toga, jutros su cene nafte pale drugi dan zaredom. Cena barela na američkom tržištu skliznula je 37 centi, na 62,65 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 31 cent, na 66,30 dolara.

A na valutnim tržištima, nakon Powellovih komentara i rasta prinosa na američke državne obveznice, dolar je ojačao.

Jutros se njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće oko 90,37 bodova, nedaleko najvišeg nivoa u tri nedelje, dok je juče u ovo doba iznosio 89,72 boda.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara porastao je s jučerašnjih 106,95 na 107,15 jena.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,2230 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,2335 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi oštro pali zbog Powellovih izjava
Next Crna Gora: Prosečna zarada u januaru 511 evra

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Političke napetosti prete indeksima najvećim nedeljnim padom u 2017.

Rasprodaja akcija, posebno u sektoru proizvođača sirovina, nastavila se na evropskim berzama i u petak, treći dan zaredom, a najvažniji indeksi na putu su najlošijeg nedeljnog nivoa u ovoj godini usled rastućih političkih

Ulaskom u 2017. godinu cena bitcoina prešla 1.000 dolara

Bitcoin, najpoznatija virtuelna kriptovaluta, ušla je sa izuzetno dobrim rezultatom u novu 2017. godinu .

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte pale nakon dve nedelje rasta

Na svetskim tržištima su cene nafte prošle nedelje pale, nakon dve nedelje rasta, što je posledica jačanja trgovinskih napetosti u svetu i povećanja proizvodnje Saudijske Arabije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply