Zaliha u svetu ima sve manje, cene nafte rastu

Zaliha u svetu ima sve manje, cene nafte rastu

Na svetskim tržištima cene nafte su prošle sedmice porasle više od 3 odsto, drugu nedelju zaredom, što je posledica poremećaja proizvodnje u Libiji i naznaka smanjenja zaliha u svetu.

Na londonskom tržištu je cena barela prošle sedmice porasla 3,6 odsto, na 67,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 3,1 procenata, na 63,60 dolara.

Rast cena prošle nedelje je podstakao nekoliko vesti, između ostalog, o zatvaranju naftnog polja El Feel u Libiji, na kom se proizvodi 70.000 barela dnevno. Ta zemlja, inače, proizvodi milion barela dnevno, ali uz velike oscilacije zbog nemira.

Podršku cenama pružila je i izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da očekuje dalji pad globalnih zaliha, čime je poručio da sporazum vodećih proizvođača o ograničenju snabdevanja radi spuštanja globalnih zaliha donosi željene rezultate.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neki drugi proizvođači, uključujući Rusiju, smanjili su proizvodnju od januara 2017. godine za 1,8 miliona barela dnevno ili gotovo 2 odsto globalne proizvodnje kako bi se uravnotežile prevelika ponuda i nedovoljno snažna potražnja.Tako je, među ostalim, prošle nedelje objavljeno da su zalihe u SAD pale za 1,6 miliona barela.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Fond Sapinda preuzima La Perlu
Next Kvadrat u centru Hong Konga košta 25.830 evra

You might also like

Srednji kurs 118,12 dinara za evro

Dinar će u utorak zadržati približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 118,1249 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Snažan rast cena akcija na berzama azijsko-pacifičkog regiona

Cene akcija na berzama azijsko-pacifičkog regiona u ponedeljak su snažno porasle u očekivanju odluka sa sastanka lidera centralnih banaka u SAD i Japanu.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Rast indeksa podstaknut rezultatima izbora u Francuskoj

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija snažno porasle, dok je Nasdaq indeks dostigao rekordni nivo jer je favorit tržišta Emmanuel Macron pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply