Zaliha u svetu ima sve manje, cene nafte rastu

Zaliha u svetu ima sve manje, cene nafte rastu

Na svetskim tržištima cene nafte su prošle sedmice porasle više od 3 odsto, drugu nedelju zaredom, što je posledica poremećaja proizvodnje u Libiji i naznaka smanjenja zaliha u svetu.

Na londonskom tržištu je cena barela prošle sedmice porasla 3,6 odsto, na 67,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 3,1 procenata, na 63,60 dolara.

Rast cena prošle nedelje je podstakao nekoliko vesti, između ostalog, o zatvaranju naftnog polja El Feel u Libiji, na kom se proizvodi 70.000 barela dnevno. Ta zemlja, inače, proizvodi milion barela dnevno, ali uz velike oscilacije zbog nemira.

Podršku cenama pružila je i izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da očekuje dalji pad globalnih zaliha, čime je poručio da sporazum vodećih proizvođača o ograničenju snabdevanja radi spuštanja globalnih zaliha donosi željene rezultate.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neki drugi proizvođači, uključujući Rusiju, smanjili su proizvodnju od januara 2017. godine za 1,8 miliona barela dnevno ili gotovo 2 odsto globalne proizvodnje kako bi se uravnotežile prevelika ponuda i nedovoljno snažna potražnja.Tako je, među ostalim, prošle nedelje objavljeno da su zalihe u SAD pale za 1,6 miliona barela.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Fond Sapinda preuzima La Perlu
Next Kvadrat u centru Hong Konga košta 25.830 evra

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Ulagači oprezni zbog trgovinskih tenzija

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer se ulagači plaše da bi trgovinski rat između SAD-a i Kine naštetio globalnoj ekonomiji, pa ih nije ohrabrio ni jučerašnji rast Wall Streeta.

Beogradska berza: Blagi oporavak indeksa, Aerodrom najprometniji

Izuzetno slaba investiciona aktivnost, uz mešovito kretanje berzanskih indeksa obeležili su u ponedeljak trgovanje na Beogradskoj berzi.

Svetske berze 0 Comments

Unca zlata premašila nivo 1.300 dolara

Cena zlata porasla je na najviš nivo od avgusta 2014., podržana odlukom Fed-a i većine značajnih svetskih centralnih banaka da ne menjaju monetarnu politiku do okončanja glasanja u Velikoj Britaniji

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply