Skok Wall Streeta na početku nedelje više od 1 odsto

Skok Wall Streeta na početku nedelje više od 1 odsto

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle više od 1 odsto, drugi trgovinski dan zaredom, što se zahvaljuje padu prinosa na američke državne obveznice i popuštanju strahova od prebrzog rasta kamata u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 399 bodova ili 1,58 %, na 25.709 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,18%, na 2.779 bodova, a Nasdaq indeks 1,15 %, na 7.421 bod.

Snažan skok tih indeksa najviše se zahvaljuje rastu cena akcija u tehnološkom sektoru za 1,6 %, a pratili su ga industrijski i finansijski sektor s rastom od oko 1,5 %.

„Dobici tih cikličkih sektora pokazuju da se ulagači fokusiraju na snagu ekonomije, da imaju poverenja u svetsku ekonomiju, a ohrabruje i rast zarada kompanija. Ulagači su odahnuli i zbog toga što je prekinut rast prinosa“, kaže Keith Lerner, strateg u kompaniji SunTrust Advisory Services.

Prinosi na 10-godišnje državne obveznice pali su juče na 2,8642 %, dok su polovinom prošle nedelje iznosili 2,957 %, najviše u poslednje četiri godine. Rast tih prinosa poslednjih nedelja štetio je tržištima akcija jer bi mogao dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz akcija i uložiti ih u obveznice.

Prinosi su poslednjih dana popustili jer je Fed u petak poručio da očekuje stabilan rast ekonomije i da na horizontu ne vidi veće rizike koji bi mogli ugroziti planirani tempo povećanja kamata.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ove se godine očekuje dalje povećanje kamata u tri, a možda i četiri navrata, počevši od marta.

No, nakon poruke Feda splasnule su špekulacije o četiri povećanja cene novca u ovoj godini. A kako će se dalje kretati prinosi, najviše zavisi od kretanja inflacije. Polovinom nedelje biće objavljeni novi podaci o kretanju inflacije u SAD-u, što će možda malo razjasniti sliku o daljem kretanju kamata.

Tu sliku moglo bi razjasniti i prvi izveštaj novog predsednika Feda Jeromea Powella u Kongresu. Očekuje se da će ostati pri sadašnjoj politici postupnog povećanja kamata, u zavisnosti od ekonomskih pokazatelja.

Zahvaljujući popuštanju strahova od prebrzog rasta kamata, na Wall Streetu su vodeći indeksi skočili više od 1 % i u petak i u ponedeljak.

Stoga su nadoknadili veliki deo gubitaka od početka februara, kada su cene akcija oštro pale zbog strahova ulagača od rasta inflacije i prinosa.

Sada je S&P 500 indeks još samo 3,2 % ispod svog rekordnog dostrignut 26. januara.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 %, na 7.289 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 %, na 12.527 bodova, a pariski CAC 0,51 %, na 5.344 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srednji kurs 118,03 dinara za evro
Next Azijske berze: Indeksi nadoknadili većinu gubitaka

You might also like

John Hardy: Dolar napreduje uoči objavljivanja američkih ključnih podataka

Postoje naznake da je tržište zapalo u mod “tematske hibernacije”, kaže John Hardy iz Saxo Banke

Dinar oslabio prema evru, kurs u četvrtak 123,37

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 123,3656 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Dolar jači, indeksi skočili

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, zahvaljujući rekordnim nivoima indeksa na Wall Streetu, dok je dolar ojačao nakon dobrih pokazatelja s američkog tržišta rada.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply