Ana Brnabić: Novi aranžman sa MMF-om ove godine

Ana Brnabić: Novi aranžman sa MMF-om ove godine

Srbija će do polovine ove godine potpisati novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, izjavila je premijerka Ana Brnabić agenciji “Reuters”, dodajući da će pregovori sa MMF-om početi u martu ili aprilu.

Brnabićeva je rekla da bi novi aranžman, koji ne podrazumeva finansijsku podršku ili kreditnu liniju iz predostrožnosti, trebalo da podstakne privredni rast.

Mislim da ćemo do polovine 2018. imati još jedan aranžman sa MMF-om koji će poslati pozitivan signal investitorima, finansijskim institucijama i agencijama za kreditni rejting, rekla je Brnabićeva.

Okvir za novi aranžman će biti više zasnovan na dinamičnom rastu, a strukturne reforme će biti takve da omogućavaju rast. Potrebno nam je da ostvarimo rast od najmanje četiri odsto na godišnjem nivou da bismo stigli zemlje Evropske unije, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je izjavila da je Srbija već obezbedila skoro 30 odsto bruto finansija za ovu godinu i dodala da za budžetsko finansiranje neće biti potrebno izdavati evroobveznice.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije pregovara sa firmom “Evrokler”, koja pruža sistem postprodajnih usluga kojima se povećava transparentnost i privlače strani investitori.

Plan nam je da postignemo sa njima sporazum u sledeće dve godine, rekla je premijerka.

Brnabićeva je navela da država namerava da zadrži deo vlasništva u Komercijalnoj banci, dodajući da će predstavici Vlade razgovarati sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj, koja ima udeo u toj srpskoj banci, da bi kasnije doneli odluku da li će država smanjiti ili možda uvećati svoj udeo preuzimanjem deonica od EBRD-a.

Vlada Srbije će traži strateške partnere koji bi ulagali u Komercijalnu banku i u RTB Bor, rekla je Brnabićeva i izrazila očekivanje da će za RTB biti pronađeno takvo rešenje do kraja godine.

Izvor: GdeInvestirati/RTS, Fonet
Previous Nikola Peković uskoro počinje gradnju luksuzni kompleks na Zlatiboru sa autobuskom stanicom
Next Na Wall Streetu očekuju rast cene zlata i pad vrednosti bitcoina

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Američka centralna banka povećala kamatnu stopu

Centralna banka SAD povećala je referentnu kamatu, nagoveštavajući još dva povećanja u ovoj godini.

Najvažnije vesti 0 Comments

Gde investirati između 5.000 i 20.000 eur u 2019. godini? Analiziramo 4 brzo rastuća online projekata

Redakcija portala Gdeinvestirati.com pripremila je analizu 4 konkretna brzo rastuća online projekata u koje možete da uložite između 5.000 i 20.000 eur u 2019. godini. 

Makroekonomija 1Comments

TTIP: Neizvesna sudbina trgovinskih pregovora EU-SAD

Nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel) rekao je danas da misli da su pregovori o slobodnoj trgovini Evropske unije i SAD propali.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply