Srbija na “crnoj listi” FATF

Srbija na “crnoj listi” FATF

Srbija je u poslednjem izveštaju međuvladine organizacije FATF (Financial Action Task Force), svrstana među 11 zemalja u svetu sa visokim rizikom.

Ova organizacija se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, a među visokorizičnim zemljama osim Srbije su i Severna Koreja, Etiopija, Sirija, Irak, Iran, Šri Lanka, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen i Vanuatu.

U prethodnom izveštaju se na ovoj listi nalazila Bosna i Hercegovina umesto Srbije, ali se ona od ove godine više ne nalazi na “crnoj” listi.

Kako se navodi na sajtu FATF, u februaru ove godina Srbija je pokazala spremnost na visokom političkom nivou da radi sa ovom organizacijom na unapređenju efektivnosti međunarodnog režima u borbi protiv pranja para i finansiranja terorizma i da će ukazati na bilo koje tehničke nedostatke.

Srbija će, kako se navodi, raditi na primeni akcionog plana kako bi ispunila kriterijume među kojima su bolje razumevanje faktora rizika, kontrola, približavanju standardima ove organizacije, garancija za adekvatne i efektivne istrage i procesuiranja, kao i finansijske kazne za finansiranje terorizma.

Na ovo je ukazao i lider SDS Boris Tadić tvrdeći da vlada to sakriva od javnosti.

Izvor: GdeInvestirati/Danas, FoNet
Previous Dinar srušio rekord, u ponedeljak srednji kurs 118,0377
Next Nikola Peković uskoro počinje gradnju luksuzni kompleks na Zlatiboru sa autobuskom stanicom

You might also like

Najvažnije vesti 2 Comments

MIPIM i Srbija: Ako investitori neće kod vas, idite vi kod njih

MIPIM, mesto hodočašća svih koji nešto u Evropi i svetu znače, a bave se nekretninama, održava se dvadeset i sedmi put po redu.

Makroekonomija 0 Comments

Prinos na sedmogodišnje obveznice ostao na 5,60 odsto

Reotvaranjem emisije sedmogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije, emitovane 19. jula 2016. godine, a ponovo otvorene 25. jula 2017. godine, ukupan obim tražnje iznosio je 7,73 milijarde RSD.

Najvažnije vesti 0 Comments

Bitcoin premašio 900 dolara

Od početka prošle nedelje digitalna valuta je ojačala 17,7 odsto i trenutno se trguje za 905,43 dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply