Srbija na “crnoj listi” FATF

Srbija na “crnoj listi” FATF

Srbija je u poslednjem izveštaju međuvladine organizacije FATF (Financial Action Task Force), svrstana među 11 zemalja u svetu sa visokim rizikom.

Ova organizacija se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, a među visokorizičnim zemljama osim Srbije su i Severna Koreja, Etiopija, Sirija, Irak, Iran, Šri Lanka, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen i Vanuatu.

U prethodnom izveštaju se na ovoj listi nalazila Bosna i Hercegovina umesto Srbije, ali se ona od ove godine više ne nalazi na “crnoj” listi.

Kako se navodi na sajtu FATF, u februaru ove godina Srbija je pokazala spremnost na visokom političkom nivou da radi sa ovom organizacijom na unapređenju efektivnosti međunarodnog režima u borbi protiv pranja para i finansiranja terorizma i da će ukazati na bilo koje tehničke nedostatke.

Srbija će, kako se navodi, raditi na primeni akcionog plana kako bi ispunila kriterijume među kojima su bolje razumevanje faktora rizika, kontrola, približavanju standardima ove organizacije, garancija za adekvatne i efektivne istrage i procesuiranja, kao i finansijske kazne za finansiranje terorizma.

Na ovo je ukazao i lider SDS Boris Tadić tvrdeći da vlada to sakriva od javnosti.

Izvor: GdeInvestirati/Danas, FoNet
Previous Dinar srušio rekord, u ponedeljak srednji kurs 118,0377
Next Nikola Peković uskoro počinje gradnju luksuzni kompleks na Zlatiboru sa autobuskom stanicom

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Uprava Energoprojekta i zvanično odbacila ponudu za preuzimanje

Uprava Energoprojekt holdinga (ENHL), u zvanično objavljenom mišljenju u vezi sa preuzimanjem kompanije, jednoglasno nije podržala ponudu za preuzimanje.

Makroekonomija 0 Comments

Steen Jakobsen: Ako želite da zaradite, zanemarite šta Fed radi

Pre svega, ima nekoliko opštih tema koje proističu iz verovatnih poteza Federalnih rezervi u narednim nedeljama, piše u komentaru glavni ekonomista Saxo bane Steen Jakobsen.

Najvažnije vesti 11 Comments

Šta je suština direktnih stranih investicija i zašto smo zemlja jeftine radne snage

Odluku države da odabere model ekonomskog razvoja baziran na stranim direktnim investicijama treba da potkrepi odgovor na pitanje – šta želite da postignete sa njima?

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply