Wall Street blago ojačao, prinosi pali

Wall Street blago ojačao, prinosi pali

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, nakon dva dana pada, zahvaljujući jačanju akcija u energetskom i industrijskom sektoru i padu prinosa na američke državne obveznice.

Dow Jones ojačao je 164 boda ili 0,66 %, na 24.962 boda, dok je S&P 500 porastao 0,10 %, na 2.703 boda. Nasdaq indeks oslabio je 0,11 %, na 7.210 bodova.

Rast Dow Jones i S&P 500 indeksa najviše se zahvaljuje usponu cena akcija u energetskom sektoru za 1,1 % jer su, nakon podataka o padu zaliha sirove nafte u SAD-u, osetno porasle cene ‘crnog zlata’.

Znatnije je, 0,6 %, ojačao i industrijski sektor nakon što je nekoliko kompanija objavilo bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Pozitivno je na tržište akcija uticao i pad prinosa na američke državne obveznice s najviših nivoa u četiri godine.

Rast tih prinosa poslednjih nedelja šteti tržištima akcija jer bi mogao dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz akcija i uložiti ih u obveznice.

A prinosi rastu jer se pojavljuju naznake jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja ključnih kamatnih stopa.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ove se godine očekuje dalje povećanje kamata u tri, a možda i četiri navrata, počevši od marta.

Ipak, prinosi su juče pali nakon što je James Bullard, predsednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao da bi, u slučaju niza povećanja kamata, Fedova monetarna politika mogla postati restriktivna.

To je malo ohrabrilo ulagače na tržištu akcija, no i dalje su oprezni dok ne bude jasnija slika o kamatnim stopama.

“Ne bih agresivnije kupovao akcije dok slika o kamatnim stopama ne bude jasnija, a one će verovatno rasti, što bi moglo izazvati probleme na tržištu akcija”, kaže Michael O’Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

Početkom februara je upravo strah od jačanja inflacije i povećanja kamata izazvao oštar pad cena akcija. U međuvremenu tržište se delimično oporavilo, zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta najvećih svetskih ekonomija i zarada kompanija.

Trenutno je S&P 500 indeks u minusu više od 5 % u odnosu na svoju rekordni nivo dostignut 26. januara.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,40 %, na 7.252 boda, a frankfurtski DAX 0,07 %, na 12.461 bod. Pariski CAC ojačao je 0,13 %, na 5.309 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar na novom rekordu, srednji kurs 118,0128
Next Azijske berze: Rast indeksa, slabiji dolar

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Početak nedelje obeležio pad akcija

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su pale, najviše u rudarskom sektoru zbog pada cena metala, a pod pritiskom je i Deutsche banka jer je najavila prikupljanje svežeg

Dinar u blagom padu, kurs 119,64

Dinar je oslabio danas prema evru za 0,1 odsto u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 119,6426 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Produktna berza: Značajan pad cene kukuruza, cena pšenice se stabilizovala

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za 4,3 puta veći u odnosu na prethodnu sedmicu dok je finansijska vrednost trgovane robe bila duplo

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply