Wall Street blago ojačao, prinosi pali

Wall Street blago ojačao, prinosi pali

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, nakon dva dana pada, zahvaljujući jačanju akcija u energetskom i industrijskom sektoru i padu prinosa na američke državne obveznice.

Dow Jones ojačao je 164 boda ili 0,66 %, na 24.962 boda, dok je S&P 500 porastao 0,10 %, na 2.703 boda. Nasdaq indeks oslabio je 0,11 %, na 7.210 bodova.

Rast Dow Jones i S&P 500 indeksa najviše se zahvaljuje usponu cena akcija u energetskom sektoru za 1,1 % jer su, nakon podataka o padu zaliha sirove nafte u SAD-u, osetno porasle cene ‘crnog zlata’.

Znatnije je, 0,6 %, ojačao i industrijski sektor nakon što je nekoliko kompanija objavilo bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Pozitivno je na tržište akcija uticao i pad prinosa na američke državne obveznice s najviših nivoa u četiri godine.

Rast tih prinosa poslednjih nedelja šteti tržištima akcija jer bi mogao dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz akcija i uložiti ih u obveznice.

A prinosi rastu jer se pojavljuju naznake jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja ključnih kamatnih stopa.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ove se godine očekuje dalje povećanje kamata u tri, a možda i četiri navrata, počevši od marta.

Ipak, prinosi su juče pali nakon što je James Bullard, predsednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao da bi, u slučaju niza povećanja kamata, Fedova monetarna politika mogla postati restriktivna.

To je malo ohrabrilo ulagače na tržištu akcija, no i dalje su oprezni dok ne bude jasnija slika o kamatnim stopama.

“Ne bih agresivnije kupovao akcije dok slika o kamatnim stopama ne bude jasnija, a one će verovatno rasti, što bi moglo izazvati probleme na tržištu akcija”, kaže Michael O’Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

Početkom februara je upravo strah od jačanja inflacije i povećanja kamata izazvao oštar pad cena akcija. U međuvremenu tržište se delimično oporavilo, zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta najvećih svetskih ekonomija i zarada kompanija.

Trenutno je S&P 500 indeks u minusu više od 5 % u odnosu na svoju rekordni nivo dostignut 26. januara.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,40 %, na 7.252 boda, a frankfurtski DAX 0,07 %, na 12.461 bod. Pariski CAC ojačao je 0,13 %, na 5.309 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar na novom rekordu, srednji kurs 118,0128
Next Azijske berze: Rast indeksa, slabiji dolar

You might also like

Tema dana 0 Comments

Tržišta nafte: Zašto su neki trejderi robom ostali frustrirani?

Barelom “brent” nafte jutros se na međunarodnim tržištima trguje po ceni 52,53 dolara, što je 34 US centa više nego prethodnog dana.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi blago pali, Fed povećao kamate

Na Wall Streetu su u sredu najvažniji indeksi blago pali u nestabilnom trgovanju nakon što je američka centralna banka, kao što se očekivalo, povećala ključne kamatne stope, a ulagači su oprezni i zbog

Evro stabilan, u fokusu prvo obraćanje Donalda Trampa američkom Kongresu

Evrom se u danas trguje iznad nivoa 1,06 dolara, nakon što se jutros nakratko spustio na 1,057 dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply