Wall Street blago ojačao, prinosi pali

Wall Street blago ojačao, prinosi pali

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, nakon dva dana pada, zahvaljujući jačanju akcija u energetskom i industrijskom sektoru i padu prinosa na američke državne obveznice.

Dow Jones ojačao je 164 boda ili 0,66 %, na 24.962 boda, dok je S&P 500 porastao 0,10 %, na 2.703 boda. Nasdaq indeks oslabio je 0,11 %, na 7.210 bodova.

Rast Dow Jones i S&P 500 indeksa najviše se zahvaljuje usponu cena akcija u energetskom sektoru za 1,1 % jer su, nakon podataka o padu zaliha sirove nafte u SAD-u, osetno porasle cene ‘crnog zlata’.

Znatnije je, 0,6 %, ojačao i industrijski sektor nakon što je nekoliko kompanija objavilo bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Pozitivno je na tržište akcija uticao i pad prinosa na američke državne obveznice s najviših nivoa u četiri godine.

Rast tih prinosa poslednjih nedelja šteti tržištima akcija jer bi mogao dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz akcija i uložiti ih u obveznice.

A prinosi rastu jer se pojavljuju naznake jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja ključnih kamatnih stopa.

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ove se godine očekuje dalje povećanje kamata u tri, a možda i četiri navrata, počevši od marta.

Ipak, prinosi su juče pali nakon što je James Bullard, predsednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao da bi, u slučaju niza povećanja kamata, Fedova monetarna politika mogla postati restriktivna.

To je malo ohrabrilo ulagače na tržištu akcija, no i dalje su oprezni dok ne bude jasnija slika o kamatnim stopama.

“Ne bih agresivnije kupovao akcije dok slika o kamatnim stopama ne bude jasnija, a one će verovatno rasti, što bi moglo izazvati probleme na tržištu akcija”, kaže Michael O’Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

Početkom februara je upravo strah od jačanja inflacije i povećanja kamata izazvao oštar pad cena akcija. U međuvremenu tržište se delimično oporavilo, zahvaljujući naznakama ubrzanja rasta najvećih svetskih ekonomija i zarada kompanija.

Trenutno je S&P 500 indeks u minusu više od 5 % u odnosu na svoju rekordni nivo dostignut 26. januara.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,40 %, na 7.252 boda, a frankfurtski DAX 0,07 %, na 12.461 bod. Pariski CAC ojačao je 0,13 %, na 5.309 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar na novom rekordu, srednji kurs 118,0128
Next Azijske berze: Rast indeksa, slabiji dolar

You might also like

Varta planira javnu ponudu akcija

Nemački proizvođač baterija, Varta, planira još jedan pokušaj inicijalne javne ponude (IPO) svojih akcija na Frankfurtskoj berzi.

Blagi oporavak dolara, rast funte

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema prošle sedmice odmakla je od najnižih nivoa u dve i po godine, ali najveći dobitnik je bila britanska funta jer se očekuje povećanje

Azijske berze: Akcije skočile, dolar stabilan

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle jer je ulagače ohrabrio rast indeksa na Wall Streetu, dok je dolar stabilan nakon pada prošle nedelje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply