Azijske berze: Prekid pozitivne serije

Azijske berze: Prekid pozitivne serije

Na azijskim berzama je u utorak prekinut šestodnevni pozitivni niz.

Investitori su ipak odlučili malo stati na loptu nakon što su i njihovi evropski kolege postupili slično, dok se dolar dodatno odmakao od najniže nivoe u tri godine.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,3 %. Australijsko tržište beleži tek manje promene, korejski Kospi srezan je 1,2 % dok je Hang Seng izgubio 0,4 % vrednosti.

Nikkei 225 pao je 1 % čime je prekinuo trodnevni pozitivni niz.

Američko tržište u ponedeljak je bilo zatvoreno zbog nacionalnog praznika.

Dobri izgledi za globalnu ekonomiju gurali su akcije prema gore u prethodnim nedeljama i mesecima. No, spori rast plata tema je u mnogim velikim ekonomijama. Na primer, Japan beleži najduže razdoblje ekonomske ekspanzije u poslednjih trideset godina, no plate nisu značajno rasle usled pretnje deflacije. Istraživanje Reutersa pokazuje da više od polovine japanskih kompanija ne planira povećanje plata u nadolazećim mesecima.

Na valutnom tržištu, dolarov indeks porastao je 0,3 % prema korpi valuta, na 89,346, dodatno se udaljivši od najnižeg nivoa u tri godine na koju je potonuo protekli petak. U odnosu na japansku valutu, kurs dolara kreće se jutros oko 106,70 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 106,25 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula s jučerašnjih 1,2425 na 1,2390 dolara.

Podršku tržištu u međuvremenu pruža nastavak rasta cena nafte, nakon što su prošle nedelje ojačale više od 3 % i tako nadoknadile deo gubitaka od prethodne nedelje.

Jutros je cena barela na američkom tržištu porasla 0,8 %, na 62,15 dolara, dodatno se odmakavši od 58,07 dolara, najnižeg nivoa u mesec i po dana, na koju je skliznula 9. februara.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Evro danas 118,23 dinara
Next Kinesko tržište velika šansa za srpska vina

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Skuplja nafta podiže indekse

Na Wall Streetu su u sredu indeksi berze znatno porasli, što se najviše zahvaljuje skoku energetskog sektora zbog snažnog rasta cena nafte nakon što je Washington najavio uvođenje sankcija Iranu.

Evropske berze skočile zbog dobrih rezultata kompanija

Na evropskim berzama su u četvrtak ujutro cene akcija blago porasle, nakon jučerašnjeg pada, jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dinar u ponedeljak bez promene prema evru

Zvanični srednji kurs u ponedeljak će biti 123,1718, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply