Azijske berze: Prekid pozitivne serije

Azijske berze: Prekid pozitivne serije

Na azijskim berzama je u utorak prekinut šestodnevni pozitivni niz.

Investitori su ipak odlučili malo stati na loptu nakon što su i njihovi evropski kolege postupili slično, dok se dolar dodatno odmakao od najniže nivoe u tri godine.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,3 %. Australijsko tržište beleži tek manje promene, korejski Kospi srezan je 1,2 % dok je Hang Seng izgubio 0,4 % vrednosti.

Nikkei 225 pao je 1 % čime je prekinuo trodnevni pozitivni niz.

Američko tržište u ponedeljak je bilo zatvoreno zbog nacionalnog praznika.

Dobri izgledi za globalnu ekonomiju gurali su akcije prema gore u prethodnim nedeljama i mesecima. No, spori rast plata tema je u mnogim velikim ekonomijama. Na primer, Japan beleži najduže razdoblje ekonomske ekspanzije u poslednjih trideset godina, no plate nisu značajno rasle usled pretnje deflacije. Istraživanje Reutersa pokazuje da više od polovine japanskih kompanija ne planira povećanje plata u nadolazećim mesecima.

Na valutnom tržištu, dolarov indeks porastao je 0,3 % prema korpi valuta, na 89,346, dodatno se udaljivši od najnižeg nivoa u tri godine na koju je potonuo protekli petak. U odnosu na japansku valutu, kurs dolara kreće se jutros oko 106,70 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 106,25 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula s jučerašnjih 1,2425 na 1,2390 dolara.

Podršku tržištu u međuvremenu pruža nastavak rasta cena nafte, nakon što su prošle nedelje ojačale više od 3 % i tako nadoknadile deo gubitaka od prethodne nedelje.

Jutros je cena barela na američkom tržištu porasla 0,8 %, na 62,15 dolara, dodatno se odmakavši od 58,07 dolara, najnižeg nivoa u mesec i po dana, na koju je skliznula 9. februara.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Evro danas 118,23 dinara
Next Kinesko tržište velika šansa za srpska vina

You might also like

Evro danas 120,13 dinara

Dinar je danas ojačao 0,1 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji devizni kurs je 120,1313 dinara za jedan evro, što je najjača vrednost domaće valute u

Najvažnije vesti 0 Comments

CoCo hartije: Koliko rizika nosi prinos od 7 posto?

Evropski regulatori kreirali su novu vrstu hartije nakon finansijske krize 2008. godine, koja bi trebala da zaštiti poreske obveznike i prebaci rizik bankarskog bankrota na investitore željne zarade.

Makroekonomija 0 Comments

Christine Lagarde: Tržišne oscilacije nisu razlog za zabrinutost zahvaljujući snažnoj ekonomiji

Oštre oscilacije cena na globalnim finansijskim tržištima u proteklih nekoliko dana nisu razlog za zabrinutost budući da je ekonomski rast snažan ali reforme su i dalje potrebne kako bi se otklonile

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply