Wall Street porastao drugi dan zaredom

Wall Street porastao drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi porasli drugi dan zaredom, nadoknadivši deo velikih gubitaka od prošle nedelje kada su tržište uzdrmale naznake jačanja inflacije i rast prinosa na obveznice.

Dow Jones porastao je 410 bodova ili 1,70 %, na 24.601 bod, dok je S&P 500 ojačao 1,39 %, na 2.656 bodova, a Nasdaq indeks 1,56 %, na 6.981 bod.

Nakon jučerašnjeg skoka, S&P 500 indeks sada je u minusu 7,6 % u odnosu na svoj rekordni nivo dostignut 26. januara, dok je prošle nedelje u jednom trenutku bio na gubitku 11,8 % u odnosu na taj nivo.

Tržište se lagano stabilizuje nakon što su prošle nedelje naznake jačanja inflacije uplašile ulagače jer bi zbog toga američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištima akcija.

Zbog mogućeg povećanja kamata Feda, prinosi na američke obveznice dostigli su prošle nedelje najviše nivoe u četiri godine, a viši prinosi štete akcijama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi deo investitora mogao povući deo sredstava iz akcija i kupiti obveznice.

No, tržište se polagano smiruje.

“Ulagači su verovatno promislili tokom vikenda i zaključili da ekonomija i zarade kompanija rastu, pa stoga nema posebnog razloga za paniku i prodaju akcija. Verujem da su se zbog toga neki ulagači vratili na tržište”, kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Amundi Pioneer Asset Management.

Jeff Schulze, investicioni strateg u kompaniji Clearbridge Investments, očekuje nastavak nestabilnosti jer se “vodi rat između kratkoročnog negativnog cjenovnog zamaha i dugoročno čvrstih fundamenata”.

“Dugoročno dobri fundamenti odneće pobedu, no očekujem da će nestabilnost takođe biti deo te jednačine”, kaže Schulze.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa ceneakcija juče porasle, a najviše, 2,1 %, u rudarskom sektoru.

Razlog tomu, kažu analitičari, je  predlog budžeta za 2019. godinu predsednika SAD-a Donald Trumpa, koji uključuje 200 milijardi dolara potrošnje na infrastrukturne projekte, 23 milijarde dolara za sigurnost na granicama, kao i 716 milijardi dolara za vojne programe.

Među najvećim dobitnicama juče je bilo i nekoliko tehnoloških akcija, kao što je Appleaova koja je poskupela 4 %, dok je cena Amazon.coma porasla 3,5 %.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,19 %, na 7.177 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,45 %, na 12.282 boda, a pariski CAC 1,20 %, na 5.140 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar ojačao, srednji kurs 118,4337
Next Drugi uzastopni rast na azijskim berzama

You might also like

Beogradska berza: Današnji dan u znaku NIS-a, Belex15 skočio 0,9%

Današnji trgovački dan obeležilo je veliko trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS), dok je indeks Belex15 skočio dodatnih 0,9% na 625,6 poena. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 184,6 miliona

Beogradska berza: Oporavak indeksa praćen slabim prometom

Poslednji trgovački dan u nedelji doneo je oporavak berzanskih indeksa uz ukupan promet od 17,3 miliona RSD (0,1 milion EUR).

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze u padu, dolar u skoku

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija pale, prateći pad Wall Streeta, dok je dolar ojačao jer je sve izvesnije da će američki Fed naredne nedelje povećati kamate.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply