Wall Street porastao drugi dan zaredom

Wall Street porastao drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi porasli drugi dan zaredom, nadoknadivši deo velikih gubitaka od prošle nedelje kada su tržište uzdrmale naznake jačanja inflacije i rast prinosa na obveznice.

Dow Jones porastao je 410 bodova ili 1,70 %, na 24.601 bod, dok je S&P 500 ojačao 1,39 %, na 2.656 bodova, a Nasdaq indeks 1,56 %, na 6.981 bod.

Nakon jučerašnjeg skoka, S&P 500 indeks sada je u minusu 7,6 % u odnosu na svoj rekordni nivo dostignut 26. januara, dok je prošle nedelje u jednom trenutku bio na gubitku 11,8 % u odnosu na taj nivo.

Tržište se lagano stabilizuje nakon što su prošle nedelje naznake jačanja inflacije uplašile ulagače jer bi zbog toga američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištima akcija.

Zbog mogućeg povećanja kamata Feda, prinosi na američke obveznice dostigli su prošle nedelje najviše nivoe u četiri godine, a viši prinosi štete akcijama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi deo investitora mogao povući deo sredstava iz akcija i kupiti obveznice.

No, tržište se polagano smiruje.

“Ulagači su verovatno promislili tokom vikenda i zaključili da ekonomija i zarade kompanija rastu, pa stoga nema posebnog razloga za paniku i prodaju akcija. Verujem da su se zbog toga neki ulagači vratili na tržište”, kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Amundi Pioneer Asset Management.

Jeff Schulze, investicioni strateg u kompaniji Clearbridge Investments, očekuje nastavak nestabilnosti jer se “vodi rat između kratkoročnog negativnog cjenovnog zamaha i dugoročno čvrstih fundamenata”.

“Dugoročno dobri fundamenti odneće pobedu, no očekujem da će nestabilnost takođe biti deo te jednačine”, kaže Schulze.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa ceneakcija juče porasle, a najviše, 2,1 %, u rudarskom sektoru.

Razlog tomu, kažu analitičari, je  predlog budžeta za 2019. godinu predsednika SAD-a Donald Trumpa, koji uključuje 200 milijardi dolara potrošnje na infrastrukturne projekte, 23 milijarde dolara za sigurnost na granicama, kao i 716 milijardi dolara za vojne programe.

Među najvećim dobitnicama juče je bilo i nekoliko tehnoloških akcija, kao što je Appleaova koja je poskupela 4 %, dok je cena Amazon.coma porasla 3,5 %.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,19 %, na 7.177 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,45 %, na 12.282 boda, a pariski CAC 1,20 %, na 5.140 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar ojačao, srednji kurs 118,4337
Next Drugi uzastopni rast na azijskim berzama

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Ole Hansen: Smanjena očekivanja za cene nafte

Druga polovina 2017. godine potvrdila se kao vrlo izazovna za sirovu naftu jer se povećala globalna proizvodnja zahvaljujući tehnološkom napretku u SAD-u i smanjenju tenzija u Nigeriji i Libiji.  

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze porasle, dolar blago ojačao

Na azijskim berzama u petak su cene akcija porasle, dok je dolar blago ojačao jer se ulagači nadaju poreznoj reformi u SAD-u.

Beogradska berza: Belex ponovo na nivou od 700 poena

Ukupan promet u trgovanju na Beogradskoj berzi u sredu je iznosio je 12,3 miliona RSD (99,2 hiljade EUR), dok je indeks Belex15 ojačao 0,3% na 700,9 poena.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply