U 2017. naplaćeno 45,5 milijardi dinara poreskog duga

U 2017. naplaćeno 45,5 milijardi dinara poreskog duga

Poreska uprava Srbije naplatila je u prošloj godini 45,5 milijardi dinara po osnovu redovne i prinudne naplate poreskog duga kod svih poreskih dužnika, odnosno po opomenama i rešenjima o prinudnoj naplati.

Ukupan poreski dug odnosi se na sve vrste javnih prihoda, na poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Od ukupnog poreskog duga na dan 31. decembra 2017. godine, 43 odsto odnosi se na glavni dug, a čak 57 procenata su kamate, ističe Politika.

Kako se precizira, poreznici su u 2017. godini podneli 491.953 opomene, sa nalogom da se poreski dug plati u roku od pet dana, a doneto je 132.931 rešenje o prinudnoj naplati.

Na pitanje koliko je moguće naplatiti dug od velikih dužnika sa spiska 100 koji je Poreska uprava objavila ovih dana, među kojima su zvučna imena iz sveta biznisa, poreznici za “Politiku” odgovaraju da se redovna i prinudna naplata sprovodi samo kod aktivnih pravnih lica, dok se kod brisanih pravnih lica – u stečaju, likvidaciji, restrukturiranju, kao i kod onih kojima je oduzet PIB – dugovi ne mogu naplatiti.

Uprkos velikim dugovima poreskih dužnika, koji se mere milijardama dinara, u Poreskoj upravi kažu da 95 odsto poreskih obveznika poštuje rokove za plaćanje.

Kamata se obračunava i plaća po stopi jednakoj godišnjoj referentnoj stopi Narodne banke Srbije uvećanoj za 10 procentnih poena.

Poreska uprava, inače, svakog meseca šalje opomene dužnicima po osnovu najvažnijih poreskih oblika (PDV, porez na dobit preduzeća i objedinjena naplata poreza i doprinosa), za tekući dug po podnetim poreskim prijavama, odnosno dospelim akontacijama, navodi “Politika”.

Lani je doneto 132.931 rešenje o prinudnoj naplati, iz svih predmeta prinudne naplate.

Problem je, međutim, kako se navodi, što se ni od svih aktivnih pravnih lica dug ne može tako lako naplatiti.

Pre svega zbog odlaganja izvršenja rešenja dok se ne reši žalba protiv rešenja kontrole, ili zato što je u toku postupak po žalbi. Razlog zašto je poreska uprava nemoćna u ovakvim situacijama jeste i to ako je u toku postupak po zahtevu za reprogram poreskog duga, postupak za vraćanje u status mirovanja poreskog duga, postupak za preknjižavanje ili sravnjenja knjigovodstvenog stanja.

Kod svih aktivnih pravnih lica kod kojih može da se sprovodi redovna i prinudna naplata poreskog duga može i račun da se blokira.

S druge strane, kažu poreznici, kod velikog broja takvih pravnih lica poreski dug se ne može naplatiti ni redovnom, ni prinudnom naplatom iz imovine u njihovom vlasništvu zbog toga što dužnici nemaju takvu imovinu.

Zatvaranje radnje nije mera koja je zakonom predviđena kao mera prinudne naplate, odnosno kao kaznena mera u slučaju neplaćanja poreza, piše “Politika.

Izvor: GdeInvestirati/Politika
Previous Porasla prodaja automobila u Kini
Next Produktna berza: Slaba tražnja za robama, ukupan promet 900 tona

You might also like

Lifestyle 0 Comments

6 trikova po preporuci naučnika koji pomažu da se dobro naspavate

Spavanje je važno ne samo u kvantitetu, već i u kvalitetu. Pročitajte savete profesora neurologije sa Harvarda.

Društvo 0 Comments

Saveti uz koje ćete zavoleti svoj posao

Odlazak na posao ne mora više biti najgora noćna mora ako mislite pozitivno, budete realni, sredite sto, pevate i svaki dan izdvojite deset minuta za sebe.

Najvažnije vesti 0 Comments

Mercator prodao tržni centar u Beogradu za 46 miliona evra

Mercator je izvestio da je beogradskoj kompaniji Retail Center prodao tržni centar u Beogradu za 46 miliona evra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply