Norveški BDP smanjen u četvrtom kvartalu

Norveški BDP smanjen u četvrtom kvartalu

Norveška ekonomija je zabeležila pad aktivnosti u četvrtom tromesečju 2017. godine, pokazali su u petak podaci državnog zavoda za statistiku.

Norveški BDP je u razdoblju od oktobra do decembra prošle godine smanjen za 0,3 % u odnosu na prethodno tromesečje kada su aktivnosti porasle 0,8 %.

Ako se izuzmu aktivnosti proizvodnje nafte i plina, BDP je porastao 0,6 %, blago usporivši u odnosu na treće tromesečje kada je uvećan 0,7 %.

Potrošnja domaćinstava porasla je u prosmatranom razdoblju 0,8 % a javna potrošnja 0,5 %. Bruto ulaganja u fiksni kapital snažno su ubrzala, uz stopu rasta od 1,6 %, nakon pada u prethodnom tromesečju za 0,9 %.

Norveški izvoz je u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju pao 2,6 % dok je uvoz porastao 3,2 %.

U celoj prošloj godini norveška ekonomija je ubrzalo, uz stopu rasta od 1,8 %, nakon 1,1-postotnog rasta u godini ranije. Iste stope rasta iskazuju i podaci koji isključuju aktivnosti proizvodnje nafte i gasa.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Uzmi račun i pobedi: Već stiglo više od 31.000 koverata
Next New York Times: Rezultati bolji od očekivanih

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Nigerija uštedela 600 miliona dolara otpuštanjem “radnika duhova”

Predsednik Nigerije Muhammadu Buhari 2015. godine je obećao da će se boriti protiv korupcije, čime je spasio 600 miliona dolara.

Društvo 0 Comments

Lord Jacob Rothschild: Biće nam sve gore

Lord Jacob Rothschild upozorio je da će situacija u svetskoj ekonomiji biti sve gora. Najteže će biti zemljama u razvoju.

Makroekonomija 0 Comments

EU ostala bez 2 milijarde dolara zbog kineske robe

Prihod od carina treba da ide u budžet EU…

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply