Azijske berze: Kineski indeksi ušli u područje korekcije

Azijske berze: Kineski indeksi ušli u područje korekcije

Na azijskim berzama su u petak cene akcija oštro pale, najviše u Kini, što je posledica novog potresa na Wall Streetu i rasta prinosa na obveznice, pa ulagači traže sigurnija utočišta za svoj kapital u valutama, kao što su švajcarska i japanska.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 2,3 %, zaronivši na najniži nivo u dva meseca.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks potonuo gotovo 3 %, dok su cene akcija u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju skliznule između 0,7 i 4,9 %.

S današnjim padom većim od 4 %, kineski indeksi ušli su, kao i Dow Jones i S&P 500 na Wall Streetu, u područje korekcije, 10 i više odsto ispod svog prethodnog najvišeg nivoa.

Azijski MSCI indeks, koji se još krajem januata kretao na najvišim nivoima u istoriji, pao je jutros šesti dan zaredom, pa je u celoj ovoj nedelji na gubitku oko 7,7 %.

Japanski Nikkei skliznuo je od početka nedelje gotovo 9 %, a i na ostalim azijskim berzama beleže veliki nedeljni gubici.

Loše raspoloženje na tržištima posledica je jučerašnjeg pada najvažnijih indeksa na Wall Streetu za otprilike 4 odsto, što je već drugi takav oštar pad ove nedelje.

“Faza korekcije na tržištima akcija mogla bi potrajati u celom februau, a možda se protegne i na mart. Rast dugoročnih prinosa na američke obveznice trebao bi se zaustaviti kako bi se zaustavila i korekcija na tržištu akcija”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Management.

Poslednji put na Wall Streetu je S&P 500 indeks bio u fazi korekcije u januaru 2016. godine, kada je zaronio 13,3 % ispod svog prethodnog najvišeg nivoa, što je tada bila posledica oštrog pada cena nafte.

Sada su korekciju izazvali podaci s američkog tržišta rada, objavljeni prošlog petka, koji su pokazali da zaposlenost, ali i plate snažno rastu.

A to bi moglo podstaći potrošnju i inflaciju. Tim više što bi inflaciju mogla podstaći i pojačana budžetska potrošnja u SAD-u, kako bi se finansirali svi planovi predsednika Donalda Trumpa.

“Povećanje fiskalne potrošnje u SAD-u moglo bi izazvati ubrzanje rasta inflacije i pregrejavanje ekonomije. To dovodi do rasta prinosa, što podstiče pad cena akcija”, kaže Yoshimasa Maruyama, ekonomista u kompaniji SMBC Nikko Securities.

Najviši prinosi u četiri godine

Stoga se ulagači plaše da će američka centralna banka, kako bi sprečila preveliki rast inflacije, ubrzati tempo povećanja ključnih kamatnih stopa. Fed je lani povećao cenu novca u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od marta.

Zbog toga rastu prinosi, pa je prinos na 10-godišnje američke obveznice dostigao 2,884 %, približivši se najvišem nivou od početka 2014. godine.

A viši prinosi štete akcijama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi deo investitora mogao povući deo sredstava iz akcija i kupiti obveznice.

Akcije su godinama bile za ulaganje znatno privlačnije od obveznica, s obzirom na niske prinose obveznica, no sada viši prinosi povećavaju konkurentnost obveznica.

Tako je četvrtak bio još jedan dan oštrih oscilacija cena akcija na Wall Streetu, uključujući ponedeljak kada je S&P 500 indeks zabeležio najveći dnevni pad u više od šest godina, veći od 4 %.

Nakon oštrog pada prošlog petka i ponedeljka, u utorak i sredu tržište je nešto manje osciliralo, pa su se ulagači ponadali da je tržište dotaklo dno.

Međutim, oštar pad cena akcija u četvrtak pokazuje da bi do stabilizacije tržišta moglo proći još neko vreme.

“Prašina se još nije slegla i čini mi se da kupci i prodavci pokušavaju da shvate kakav će biti dalji smer tržišta. Mislim da se i idućih dana može očekivati slično trgovanje”, kaže Jonathan Corpina, partner u kompaniji Meridian Equity Partners.

Očekivana korekcija

Korekcija cena akcija se dugo očekivala, s obzirom da su cene akcija godinama rasle gotov bez prekida i poslednjih meseci neprestano dosezale rekordne nivoe.

Podršku tržištima pružaju jačanje najvećih svetskih ekonomija – od SAD-a i Kine, do evrozone i Japana – dobri poslovni rezultati kompanija i nedavno uvedena porezna reforma u SAD-u, kojom su smanjeni porezi kompanijama.

S druge strane, deo analitičara smatra da je tržište nakon višegodišnjeg snažnog rasta i neprestanog dostizanja rekordnih nivoa precenjeno, s obzirom na planove centralnih banaka u svetu da ove godine ukinu podsticajne monetarne mere koje su godinama niskom cenom novca podržavale rast tržišta akcija.

Oštar pad indeksa i slabljenje sklonosti ulagača prema riziku pritiskaju i cene nafte. Cena barela na američkom tržištu pala je jutros 1 %, na 60,55 dolara, blizu najnižeg nivoa u sedam nedelja, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,75 %, na 64,30 dolara.

Ulagači traže sigurnija utočišta

A na valutnim tržištima dolar je oslabio, dok su ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanska i švajcarska valuta.

Zbog toga je jutros kurs dolara skliznuo na 108,90 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 109,30 jena. Od početka nedelje na gubitku je oko 1,5 %.

No, američka valuta blago je ojačala u odnosu na evropsku, pa se cena evra jutros kreće oko 1,2260 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,2275 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 90,24 boda, nakon što je juče dostigao 90,56 bodova, najviši nivo u dve nedelje.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi potonuli oko 4 odsto
Next Uzmi račun i pobedi: Već stiglo više od 31.000 koverata

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Berze na rekordnim nivoima već peti dan

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi dostigli nove rekordne nivoe, peti dan zaredom, zahvaljujući podacima o jačanju amaričke ekonomije i uverenju ulagača da će američki predsednik Donald Trump ispuniti

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi skočili za više od 1 odsto

Rast energetskog sektora zahvaljuje se rastu cena nafte na američkom tržištu od 4 odsto zbog smanjenog snabdevanja iz Kanade i nekih drugih zemalja što je otklonilo strahovanja od posledica prekomerne proizvodnje.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Skok berzi podstaknut energetskim sektorom

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija su porasle, treći dan zaredom, što se najviše zahvaljuje oporavku energetskog sektora.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply