Tender za izvođača radova za beogradski metro 2020. godine

Tender za izvođača radova za beogradski metro 2020. godine

Izgradnja prve linije beogradskog metroa počeće 2020. godine, najavio je juče gradonačelnik Siniša Mali.

Kako prenosi Beoinfo, početna stanica biće na Makiškom polju.

– U pitanju su dve linije, prva duga 22, a druga 20 kilometara. Grad Beograd je po prvi put uradio potrebne analize i studije, neophodne za definisanje trase pomenutih linija. Prevashodno tu mislim na “smart plan”, odnosno Saobraćajni master plan grada Beograda koji je usvojen prošle godine.

Prema njegovim rečima, po prvi put se pravi kombinacija metroa i BG voza, jer laki šinski sistem već postoji u Beogradu. Postojeće linije BG voza, naveo je gradonačelnik, saobraćaju od Batajnice do Vukovog spomenika, od Vukovog spomenika do Ovče, a u aprilu kreće linija do Resnika.

– Četvrta linija će povezivati Aerodrom Nikola Tesla sa Zemunom i Novim Beogradom. Tu liniju ćemo krenuti da gradimo veoma brzo i sa te četiri linije kombinovaće se dve nove linije metroa, što je veoma važno jer jedna linija metroa ne znači mnogo, već se vrednost čitavog projekta ogleda u mogućnosti kombinovanja prevoza i presedanja. Dve nove linije metroa se u potpunosti uklapaju sa postojećim linijama BG voza – istakao je Mali.

On je dodao da se najveći broj automobila i vozila javnog prevoza beleži kod Sajma i da će zbog toga taj deo grada prvi biti “pokriven linijom metroa”.

– Od Makiškog polja do Sajma koristimo postojeću infrastrukturu, deo od Beograda na vodi do centra grada je podzemni metro, kao i do Pančevačkog mosta i Mirijeva. Tako je “pokriven” najopterećeniji saobraćajni pravac, zajedno sa tri linije BG voza i drugom linijom metroa, koja će se graditi od Ustaničke ka Zemunu i takođe biti povezana sa BG vozom. Prva linija metroa bi trebalo da bude završena 2022. ili 2023. godine. Savremene tehnologije izgradnje ne predviđaju izgradnju od tačke A ka tački B, već se čitav projekat “napada” sa više strana i izgradnja ide dosta brže – naglasio je gradonačelnik.

Smart plan za izgradnju metroa izradio je londonski WSP, koji je između ostalog radio i na izgradnji njujorškog metroa, dodaje Beoinfo.

– Slušajući struku krećemo u realizaciju projekta. Fizibiliti studija bi trebalo da se radi paralelno sa glavnim projektom 2019. godine, a već naredne bi usledio odabir izvođača radova i početak izgradnje.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Beogradska berza priprema "crowdfunding" platformu za startapove
Next Fond za mlade talente raspisao konkurs za najbolju startap ideju

You might also like

Kompanije 0 Comments

Rusija gradi nuklearku u Turskoj

Turska regulatorna agencija za energetsko tržište EMRA odobrila je licencu za proizvodnju električne energije nuklearnoj kompaniji Akkuyu na 49-godišnji period za projekt izgradnje nuklearne elektrane u Mersinu na jugu države.

Transport 0 Comments

Pad prihoda Daimlera usled skandala o emisiji gasova

Nemački proizvođač luksuznih automobila i kamiona Daimler objavio je solidne rezultate za treći kvartal tekuće godine, ali je profitabilnost ovog automobilskog giganta pogođena troškovima nastalim u vezi sa skandalom emisije

Kompanije 0 Comments

Od 1. jula svi vozovi kreću sa Prokopa

Premeštanjem Železničke stanice u Beopgradu na Prokop završavamo projekat započet još sedamdesetih godina prošlog veka, o čemu su ugovor bivše gradske vlasti potpisale pre 10 godina, rekla je potpredsednica Vlade

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply