Šta se sve može kupiti sa prosečnom platom u Srbiji?

Šta se sve može kupiti sa prosečnom platom u Srbiji?

Ko u Srbiji živi “k’o bubreg u loju”, a ko cigarete kupuje na komad, i da li to ima veze sa gradom u kome živi?

– Ni ne sećam se kada sam poslednji put ručala u Skadarliji ili otišla na neki koncert. Šta imam od toga što živim u Beogradu. A evo moja rođaka u Novom Sadu, sve joj i blizu i povoljno – žali se jedna dama u gradskom prevozu na visoke prestoničke cene.

Kada se uzme u obzir da je prosečna plata u regionu Beograda za 113 evra veća, nego u Vojvodini i za 200 više nego u ostatku Srbije, a nisu svi troškovi koje građani plaćaju fiksni, postavlja se pitanje šta se sve može od jedne plate u različitim gradovima ove zemlje.

Prosečna plata u dinarima u decembru 2017. 
Beograd – 68.207
Region Vojvodine – 54.926
Jug Srbije – 44.399

Kupovina stana

Kvadrat u samom centru Subotice košta 600 evra, te za jedno mesečno primanje Subotičani mogu da kupe tri četvrtine kvadrata. Ako ga pazare u prigradskom naselju (po ceni od 414 evra), moći da kupe čitav kvadrat i da im još ostane kusura. Za celu nekretninu na najboljoj lokaciji morali bi u teoriji da štede celu platu 65 meseci ili nešto više od pet godina, dok će im ona na periferiji u ruke stići za 44 plate ili tri i po godine.

nekretnineobama1

Plate su niže na jugu, a isti stan skuplji je u centru Niša nego na severu zemlje, te se po ceni od 750 evra po kvadratu može pazariti samo pola kvadrata za jednu njihovu platu. Dakle, nekretnina bi morala da se stiče štednjom cele plate 99 meseci ili nešto više od osam godina.

Čak i za dom na periferiji, Nišlije moraju da rade najduže, jer je po ceni od 501 evro po kvadratu za dvosoban stan potrebno štedeti pet i po godina.

Sve i da celu prosečnu platu odlažu za 50 kvadrata u centru, Beograđani novac neće skupiti ni za 14 godina. Samo jedna trećina kvadrata mesečno može da se kupi na ekskluzivnoj lokaciji u centru, ali se zato ona na periferiji najbrže stiče – prosečna zarada pokriva kvadrat i po u Ovči, a ovoliki stambeni prostor na toj lokaciji za tri godine.

Iznajmljivanje nekretnina

Kada je o rentiranju reč, Subotičani stoje najbolje – dvosoban stan u centru grada može se naći za oko 170 evra, čime jedna prosečna plata pokriva dve i po kirije. Stan na Prozivci, naselju na periferiji grada, nalazi se i za 90 evra, zbog čega jednu platu mogu da rastegnu na četiri meseca zakupa.

Ista kvadratura na Čairu, nameštena i moderno opremljena, duplo je skuplja i iznosi oko 350 evra, zbog čega jedna plata jedva pokriva mesečnu kiriju. Nišlije će namešten stan i na daljoj lokaciji opet platiti više nego Vojvođani – za oko 110 evra, te će tri kirije “pojesti” jednu mesečnu zaradu.

Uprkos većim cenama zakupa Beograđani opet stoje bolje od njih – za 380 evra mesečno može se naći stan u užem centru, te mesečni priliv novca pokriva stanarinu i po. Ako iznajmljuju na Kanarevom brdu, za 50 kvadrata daće oko 163 evra mesečno i tako se obezbediti za tri i po kirije.

Gradski prevoz

Gradski prevoz izgleda da opet najviše boli naše zemljake sa juga. Dok prosečna plata Beograđana pokriva 17 mesečnih karata za tri zone (3.890 dinara), u Nišu je na nižu prosečnu platu cena mesečne karte 3.305 dinara. Od onoga što zarade za mesec dana, Nišlije mogu da se voze samo 13 meseci.

I ovde dominiraju Subotičani gde je cena “mesečne” 2.450 dinara, što će reći da za jednu platu mogu da se voze 22 meseca.

Taksi

Sa startom od 170 dinara i kilometrom za 65 dinara Beograđani taksijem za prosečnu platu mogu da se voze 1.047 kilometara. U Subotici taksi uzima 80 dinara za start i 60 po kilometru, što stanovnicima obezbeđuje 914 kilometara vožnje. Niš je barem u ovom prvi na listi – start je 80 dinara, a pređeni kilometar 40, zbog čega za jednu platu mogu da se voze 1.108 kilometara.

Automobil

Iako Nišlije duže od Beograđana mogu da se voze u tuđem automobilu, za novi moraju da čekaju skoro duplo više. Prošlogodišnji najtraženiji novi model automobila, “fiat 500l”, koji košta oko 15.000 evra, Beograđani mogu da priušte od 26 plata, Subotičani od 32, a Nišlije od bezmalo 40.

Sir, kajamak i jaja

Nišlije će za svoju platu moći da pojedu najviše sira, a Beograđani kajmaka i jaja.

U Subotici se za prosečnu platu može kupiti ili 166 kilograma sira, ili 61 kilo kajmaka, ili 4.577 jaja. U jedna zarada pokriva ili 178 kilograma sira, ili 68 kilograma kajmaka, ili 4.439 jaja, dok su Beograđani i ovde “pokupili kajmak” – jedna prosečna mesečna dobit pokriva 80 kilograma kajmaka, to jest 4.871 jaje ili 136 kilograma sira.

Kafa na Zlatiboru

Foto:www.fokuzz.com

Foto:www.fokuzz.com

Trenutno popularne planine “izuvaju” sa cenama, ne samo kada je reč o ski kartama i smeštaju, već i o mnogo jednostavnijim stvarima – čak i obična domaća kafa sa ratlukom u centru Zlatibora košta 160 dinara.

Za jednu platu Beograđani će “moći” da ispiju 426 ovih kafa, Subotičani 343, a Nišlije 277.

Godišnji odmor

Ko “uhvati” trenutne akcije za porodični apartman u Pefkohoriju na bazi polupansiona izdvajaće oko 63 evra po danu.

Za samo jednu prosečnu platu četvoročlana porodica iz Beograda obezbediće sebi devet dana u Grčkoj, porodica iz Subotice sedam dana, a ona iz Niša ni celih šest.

Vrtići

Sudeći po cenama vrtića, sa sve donacijama grada, Beograđani za jednu platu mogu da omoguće 12 meseci obdaništa za jedno dete, Nišlije 11, a Subotičani čak godinu i po dana.

Bioskop

Bioskop je jedna od stvari koje se Beograđani najčešće odriču, mada imaju najbolje sale. Da jedna četvoročlana porodica ode na projekciju 3D filma, moraće da izdvoji četiri puta 650 dinara, ne računajući kokice, sok i gorivo. Jedna prosečna plata tako bi mogla da pokrije 26 familijarnih poseta bioskopu.

Cena karte za taj isti film, čak i u isto vreme, u Subotici iznosi 350 dinara i obezbeđuje da 39 puta odgledaju neku projekciju, dok je u Nišu skuplja, ali uz porodični paket od 1.280, jedna plata pokriva 35 filmova.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Razvod posle 15 godina: eBay oterao PayPal
Next Novi turistički rekord u Španiji

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

EK: Srbija će ove godine imati privredni rast 3,2 odsto

Srbija će ove godine imati privredni rast 3,2 odsto, a u 2018. će 3,6 odsto, pri čemu se sledeće godine može očekivati i mali budžetski suficit, navodi se u prolećnoj

Zdravlje 0 Comments

RFZO povukao listu proširenu sa 220 novih besplatnih lekova

Republički fond za zdravstveno osiguranje povukao je novu listu lekova koji se izdaju na recept o trošku obaveznog osiguranja, koja je trebalo da bude proširena sa 220 medikamenata.

Najvažnije vesti

Maja Gojković ponovo predsednica Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su članicu predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Maju Gojković za predsednicu parlamenta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply