Svetska banka objavila listu rasta bogatstva, ali bez Srbije

Svetska banka objavila listu rasta bogatstva, ali bez Srbije

Svetska banka objavila je izveštaj Promene bogatstva nacija na kojoj je po bogatstvu po glavi stanovnika rangirano 140 zemalja sveta, ali ne i Srbija.

Na listi, koja procenjuje rast bogatstva u periodu od 1995. do 2014. godine, su zemlje iz našeg okruženja – Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija.

Zbog čega Srbije nema na spisku pokušali smo da saznamo u Svetskoj banci. Iz njihove kancelarije u Srbiji nam je rečeno da im pri izradi izveštaja nisu bili dostupni neki podaci iz Srbije.

Reč je, o kako ih u Svetskoj banci nazivaju “critical natural capital data”, rečeno nam je u srpskoj kancelariji te međunarodne finansijske institucije.

Rečeno nam je i da je u toku provera šta bi to konkretno moglo da bude.

Izveštaj inače pokazuje da je globalno bogatstvo znatno poraslo tokom protekle dve decenije, ali gledano po glavi stanovnika se smanjilo ili stagniralo u više od dvadesetak zemalja u različitim prihodovnim razredima.

Na osnovu podataka za 2014. godinu, zemlje regiona Evrope i srednje Azije imale su udeo u svetskom bogatstvu od 27 odsto, pri čemu su najveći deo bogatstva u regionu držale zemlje zapadne Evrope.

Zapadnoevropske zemlje u 2014. godini držale su 83 odsto regionalnog bogatstva – Nemačka 19 odsto, Francuska 14 odsto, Velika Britanija 13, Ruska Federacija 9, dok je preostalih 8 procenata bilo u rukama istočnoevropskih i srednjoazijskih zemalja.

Od najbližih suseda Srbiji, Hrvatska se, s bogatstvom po glavi stanovnika od 147.545 dolara, nalazi se na 28. mestu u regionu zemalja Evrope i centralne Azije, što je ispod proseka regiona, koji iznosi 368.233 dolara.

Na primer, mesto iznad Hrvatske se nalazi Poljska, s iznosom od 154.932 dolara, dok je Slovenija na 16. poziciji, s iznosom od 351.776 dolara.

Interesantno je da je najveći rast bogatstva po stanovniku, od 274 odsto, imala Bosna i Hercegovina, prvenstveno zbog vrlo brzog rasta ljudskog kapitala, a zbog oporavka od regionalnih sukoba od bazne godine istraživanja, 1995. godine. Od 43 zemlje regije Evrope i centralne Azije, BiH se našla na 41. mestu, s ukupnim bogatstvom po glavi stanovnika od 40.486 dolara, a slabije plasirani od nje bile su samo Moldavija i Kirgistan.

Izveštaj “Promene bogatstva nacija 2018” prati bogatstvo 141 zemlje između 1995. i 2014. godine objedinjavanjem podataka o prirodnom kapitalu, poput šuma i minerala, ljudskom kapitalu, to jest zaradi tokom životnog veka osobe, zatim proizvodnom kapitalu, poput zgrada, infrastrukture i sl., te neto inostranoj imovini.

“Izgradnjom i njegovanjem ljudskog i prirodnog kapitala, zemlje širom sveta mogu povećati bogatstvo i jačati. Svetska banka ubrzava svoje napore kako bi pomogla zemljama da ulažu više, a i efikasnije, u svoje ljude”, izjavio je predsednik Svetske banke Jim Yong Kim. “Ne može postojati održiv i pouzdan razvoj ako ljudski kapital ne smatramo najvećom komponentom bogatstva naroda”, poručio je.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Crna Gora: Povećanje penzija za 2,8 odsto
Next Uzmi račun i pobedi: Od danas moguće slanje koverti sa računima

You might also like

Društvo 0 Comments

Prosečna plata u Srbiji u novembru 47.575 dinara

Prosečna neto zarada bez poreza i doprinosa u Srbiji isplaćena u novembru ove godine iznosila je 47.575 dinara i za 1,5 odsto je nominalno i realno bila veća nego prethodnog

Kompanije 0 Comments

Za kupovinu PKB-a zainteresovano osam kompanija

Za privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) zainteresovano je osam investitora iz Srbije i sveta. Pisma o zainteresovanosti za PKB poslali su kompanije “Matijević” i MK komerc iz Srbije, Al Dahra

Makroekonomija 0 Comments

Slovenija: BDP porastao 5,3 odsto

Slovenija je u prvom kvartalu 2017. godine ostvarila ekonomski rast od 5,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najviši godišnji rast od 2008. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply