Azijske berze: Blagi rast indeksa, čekaju se rezultati tehnoloških divova

Azijske berze: Blagi rast indeksa, čekaju se rezultati tehnoloških divova

Na azijskim berzama su indeksi blago porasli, kao i dan pre na Wall Streetu, a trguje se oprezno jer je američki Fed poručio da očekuje jačanje inflacije, a to vodi daljem povećanju kamatnih stopa.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je blagih 0,1 %, tek se minimalno oporavivši od jučerašnjeg oštrog pada od 1,4 %.

Nikkei 225 ojačao je 1,3 %, podigavši se s juče dostignutog najnižeg nivoa u četiri nedelje.

Kinesko tržište je bilo poprište oprezne trgovine nakon što je objavljen podatak o industrijskoj aktivnosti u januaru koji sugeriše slabiju potražnju. Najkvažniji kineski indeksi stoga su bili u minusu, a najgore je prošao Shanghai Composite Index s padom većim od 1 %.

Danas je vrlo bitan dan za investitore jer će poslepodne rezultate objaviti tehnološki divovi Apple, Amazon i Alphabet.

Podršku tržištu pružio je i podatak najveće američke agencije za zapošljavanje ADP da je u januaru broj zaposlenih u privatnom sektoru povećan za 234.000, znatno više od procena analitičara od 185.000.

To pokazuje da američka ekonomija stabilno raste, no taj podatak nagoveštava da bi i dalje trebala rasti potrošnja, što bi moglo podstaći jačanje inflacije.

A na to su upozorili i čelnici američke centralne banke nakon dvodnevne sednice. Fed je, kao što se očekivalo, ključne kamate ostavio nepromenjene, no poručio je da u ovoj godini očekuje rast inflacije, a to znači, objašnjavaju analitičari, da će nastaviti postupno povećavati kamate.

Fed je lani povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od marta.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street blago porastao nakon dva dana pada
Next Crna Gora: Povećanje penzija za 2,8 odsto

You might also like

Srednji kurs danas 118,0810 dinara za evro

Zvanični srednji kurs iznosi danas 118,0810 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije.

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Nedeljni pregled

Prošla nedelja donela je nove rekordne vrednosti beogradskog tržišta akcija u tekućoj godini, ali su prometi ostali na prilično niskom nivou.

Azijske berze: Cene akcija na najvišim nivoima

Na azijskim su berzama u ponedeljak cene akcija dostigle najviše nivoe u dve godine, no trguje se oprezno zbog raketnog testiranja Severne Koreje, masovnog hakerskog napada i slabih pokazatelja iz

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply