Unicredit: Kreditni rast u Srbiji 3,3 odsto ove godine

Unicredit: Kreditni rast u Srbiji 3,3 odsto ove godine

U regionu Centralne i istočne Evrope kojem pripada i Srbija banke ostvaruju tri puta veće profitne stope nego u Zapadnoj Evropi – 1,3 odsto prema 0,4.

Ovaj podatak glavni je razlog zbog kojeg se očekuje da će u ovoj i narednoj godini velike bankarske grupacije zadržati fokus na ovdašnjim tržištima i pojačati kreditnu aktivnost. To potvrđuje i analiza Unicredit grupe, predstavljena tokom nedavne Juromani konferencije u Beču.

Kako se navodi u ovom dokumentu, očekuje se da će u Srbiji banke imati za 3,3 odsto veću kreditnu aktivnost u proseku tokom ove i naredne godine, što je duplo više nego 2017. godine. Ipak, ovako veliki skok vođen je činjenicom da je Srbija u prošloj godini imala jedan od najslabijih rezultata u regionu u pogledu rasta bruto domaćeg proizvoda, pa je logično očekivati da će jači rast u 2018. povući sa sobom i veće potrebe privrede za finansiranjem.

– Iako će rast kreditiranja verovatno donekle usporiti u zemljama kod kojih je bio najveći tokom poslednje dve godine, očekuje se njegovo ubrzanje u zemljama koje su zaostajale. Naročito očekujemo ubrzanje u Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji – kaže Karlo Vivaldi, direktor Unicredita za centralnu i istočnu Evropu.

Srbija je uz Rusiju jedina zemlja u čitavom regionu koji broji 11 zemalja, čija privreda nije porasla za bar tri odsto. Rusija je, za razliku od Srbije, pod sankcijama, ali u Srbiji za loš rezultat okrivljuju sušu i greške u radu menadžmenta EPS-a zbog kojih je proizvodnja struje drastično podbacila, pa je na kraju rast BDP-a bio bledih 1,9 odsto u 2017.

Sada, Vlada Srbije očekuje da će rast biti bar 3,5 odsto u 2018, a kasnije i veći, sa čime se slaže i MMF, koji projektuje po 3,5 odsto i za 2018. i za 2019. godinu. Bankari su, s druge strane, oprezniji, pa u Unicreditu prognoziraju prosečan rast od 3,2 odsto u ovoj i narednoj godini, što je slično poslednjoj projekciji Svetske banke od tri odsto ove i 3,5 naredne godine.

Bankari očekuju dalji pad nenaplativih kredita (NPL) u regionu, što je jedna od oblasti u kojima je Srbija najviše napredovala u proteklom periodu. Tako su prema podacima Unicredita NPL-ovi u Srbiji od 2014. do 2017. godine pali za 10,1 odsto. To znači da su loši krediti prepolovljeni u odnosu na 22 odsto, koliko su, prema podacima Udruženja banaka Srbije, dostigli 2014, kada je u sektoru privrede čak 28 odsto zajmova bilo problematično. U Unicreditu očekuju da se ovaj trend nastavi i da do 2019. udeo NPL-ova padne za dodatnih 1,9 odsto.

Nekolicina zemalja je bila jednako uspešna kao Srbija u redukciji loših kredita: Rumunija (-13,3 odsto), Mađarska (-11,1 odsto) i Slovenija (-10,7 odsto).

– Pad udela NPL-ova je najizraženija karakteristika u centralnoj i istočnoj Evropi u poslednje tri godine i očekuje se da će se to nastaviti. Napredak je u dobroj meri bio vođen prodajom NPL-ova, boljom naplatom i ekonomskim oporavkom, naročito u Rumuniji, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji. Ovi faktori će nastaviti da igraju važnu ulogu, uz priliv novih NPL-ova ograničen boljim merama za procenu rizika – rekao je Vivaldi.

Izvor: GdeInvestirati/Danas
Previous Azijske berze: MSCI Asia Pacific Index na novom rekordu
Next Crna Gora: Prosečna plata u poslednja dva meseca 512 evra

You might also like

Društvo 0 Comments

Poboljšane operativno-funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije

Srbija će od Rusije, kao podršku i bez plaćanja, dobiti šest aviona MiG-29, pri čemu će nas tri faze njihove modernizacije koštati ukupno između 180 i 230 miliona evra, rekao

Energetika i naftna industrija 0 Comments

RWE: Rast u prvom kvartalu najavljuje bolju godinu

Nemački energetski div RWE potvrdio je optimističnu prognozu za 2017. godinu, izvestivši o dobrom početku godine zahvaljujući svojoj kompaniji Inogy u sektoru obnovljivih izvora energije.

Kompanije 0 Comments

Alphabet Inc uskoro pokreće YouTube TV

Kompanija Alphabet Inc. tokom narednih nekoliko meseci će na svojoj platformi YouTube pokrenuti novu uslugu koja će nuditi prenos sadržaja četiri vodeće američke televizijske mreže kao i kablovskih programa, najavila je u utorak

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply