Azijske berze: MSCI Asia Pacific Index na novom rekordu

Azijske berze: MSCI Asia Pacific Index na novom rekordu

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatimakompanija i jačanju globalne ekonomije, dok se dolar tek blago odmakao od najnižih nivoa u tri godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati na dobitku 0,25 %, ojačavši 12. dan zaredom.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je ojačao 0,1 %, dok su cene akcija u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,7 %.

Indeksi u Šangaju i Hong Kongu oslabili su oko 0,2 %.

Od početka ove godine azijski MSCI indeks skočio je gotovo 8 % i dostigao najviši nivo u istoriji, što se zahvaljuje podacima koji ukazuju na ubrzanje rasta najvećih svetskih ekonomija, od SAD-a, preko evrozone, do Kine i Japana.

Pozitivno na tržišta utiču i gotovo neprestani rekordi najvažnijih indeksa na Wall Streetu. Samo prošle nedelje Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks skočili su više od 2 % i dostigli najviše nivoe u istoriji, podstaknuti boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Od 133 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izveštaje, njih 79,7 % prebacilo je očekivanja, više nego u prethodnim kvartalima kada je prosečno bilo oko 72 % prebačaja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u poslednjem lanjskom tromesečju porasle za 13,2 % u odnosu na isto razdoblje godinu dana pre, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 11,8 %.

Jačanje svetske ekonomije utiče i na rast cena nafte jer bi to trebalo izazvati jačanje potražnje. Stoga se jutros cene ‘crnog zlata’ kreću na najvišim nivoima u tri godine.

Cena barela na američkom tržištu porasla je 23 centa, na 66,37 dolara, dok se na londonskom tržištu cena barela stabilno kreće iznad 70 dolara, tačnije na 70,46 dolara.

A na valutnim tržištima dolar se malo odmakao od najnižih nivoa u tri godine. Jutros je njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao 0,1 %, na 89,14 bodova, nakon što je prošle nedelje u jednom trenutku zaronio na 88,43 boda, najniži nivo od decembra 2014. godine.

Cena dolara prema japanskoj valuti jutros se kreće oko 108,75 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 108,60 jena.

Američka valuta blago je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je kurs evra skliznuo s 1,2420 dolara, koliko je iznosio u petak na zatvaranju tržišta, na 1,2410 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Podbacio rast ekonomije SAD na kraju 2017. godine
Next Unicredit: Kreditni rast u Srbiji 3,3 odsto ove godine

You might also like

Berza 1Comments

Stručnjaci: Cena nafte nema ekonomsku logiku

Bez obzira što nema ekonomske logike ni za samu Saudijsku Arabiju, najveći proizvođač nafte u svetu vodi glavnu reč u ratu cenama na tržištu, piše Deutsche Welle.

Kostić stigao do 92 odsto vlasništva u AIK banci

U ponudi za preuzimanje, okončanoj u sredu, MK grupa je kupila dodatnih 2,3 odsto običnih akcija AIK banke po ceni od 1.800 dinara po akciji. Nakon isteka ponude, MK poseduje

Svetske berze 0 Comments

Dropbox najavljuje IPO

Američka kompanija Dropbox prva je u nizu američkih tehnoloških kompanija koja je odlučila ove godine da izađe na berzu. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply