Wall Street: Intel i AbbVie podigli indekse na nove rekorde

Wall Street: Intel i AbbVie podigli indekse na nove rekorde

Na Wall Streetu su u petak svi najvažniji indeksi dostigli nove rekordne nivoe, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i slabljenju dolara, što je podržalo akcije američkih multinacionalnih kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,85 %, na 26.616 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,18 %, na 2.872 boda, a Nasdaq indeks 1,28 %, na 7.505 bodova.

Novi rekordi tih indeksa zahvaljuju se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, među kojima su najveći svetski proizvođač čipova Intel i farmaceutski div AbbVie.

Cena akcije Intela skočila je više od 10, a AbbViea više od 13 %.

Kako su znatno porasle i cene akcija Pfizera, 4,8 %, i Mercka, 1,2 %, farmaceutski je sektor juče bio najveći dobitnik s prosečnim rastom od 2,2 %.

Od 133 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izveštaje, njih 79,7 odsto prebacilo je očekivanja, više nego u prethodnim kvartalima kada je prosečno bilo oko 72 % prebačaja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u poslednjem lanjskom tromesečju porasle za 13,2 % u odnosu na isto razdoblje godinu dana pre, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 11,8 %.

Takva očekivanja podržavaju tržište, kao i slabost dolara, čija se vrednost prema korpi šesta najvažnijih svetskih valuta kreće na najnižim nivoima u tri godine.

Zahvaljujući tome, rastu cene akcija multinacionalnih kompanija. Niži kurs dolara, naime, ide u prilog američkim izvoznicima jer zbog toga njihovi proizvodi na inostranom tržištu postaju cenovno konkurentniji.

Zbog toga ulagače juče nisu pokolebali ni slabiji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u poslednjem lanjskom tromesečju 2,6 % na godišnjem nivou, sporije u odnosu na 3,2 % u prethodnom kvartalu i manje od 3 % koliko su očekivali analitičari.

Iako je rast BDP-a usporen, “podaci pokazuju da proizvodnja i potrošnja istovremeno znatno rastu, a jača i globalna ekonomija. To je dobar put za dalji rast BDP-a, što će pružiti podlogu za rast zarada kompanija”, kaže Brent Schutte, strateg u kompaniji Northwestern Mutual Wealth Management.

U celoj protekloj nedelji Dow Jones porastao je 2,1 %, dok je S&P 500 skočio 2,2, a Nasdaq indeks 2,3 %.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,65 %, na 7.665 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,31 %, na 13.340 bodova, a pariski CAC 0,87 %, na 5.529 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous 10 IDEJA ZA BIZNIS koje su uspešno realizovane u Srbiji, i to SA MALO NOVCA
Next Dinar raste, srednji kurs u ponedeljak 118,62

You might also like

Evro danas 119,16 dinara

Dinar će danas zadržati približno istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji devizni kurs biće 119,1681 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Rast indeksa podstaknut rezultatima izbora u Francuskoj

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija snažno porasle, dok je Nasdaq indeks dostigao rekordni nivo jer je favorit tržišta Emmanuel Macron pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora u

Najvažnije vesti 0 Comments

Ulaganje u municipalne obveznice: Ponuda mala, kamate do 6 odsto

Osim u državne obveznice i akcije, građani mogu svoj novac ulagati i u opštinske, odnosno municipalne obveznice.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply