Dušan Vujović najavio reformu poreske uprave

Dušan Vujović najavio reformu poreske uprave

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da se kreće sa reformom Poreske uprave, koja će imati 35 kancelarija širom Srbije i koja bi trebalo da postane organizovan sistem u kome su procesi definisani.

Očekujem da će to dati efekte već u prvoj fazi, rekao je Vujović na skupu koji je organizovala Asocijacija AFA, posvećenom kreiranju platforme za povezivanje žena i njihovo aktivno učešće u društveno važnim projektima.

Vujović je istakao da nadležni završavaju program ekonomskih reformi, koji obuhvata reformu Poreske uprave, kao i način upravljanja javnim finansijama.

Objasnio je da bi trebalo da se pređe na sistem koji je zasnovan na dobrovoljnom oporezivanju, tako da “one koji su pošteni niko ne šikanira”.

Želim da Poreska uprava, pre svega, ima u vidu podizanje poreskih prihoda, poreske discipline i kažnjavanje koje je usmereno na povećanje prihoda, rekao je on i dodao da se već treću godinu radi plan reforme Poreske uprave.

On je kazao da je Vlada, zajedno sa nekoliko organizacija, uključujući NALED, pokušala da podrži male privrednike.

Rešili smo da od ove godine bitno smanjimo poreze i troškove koje oni imaju na početku poslovanja, precizirao je Vujović.

Vujović je rekao da su, kada je postao ministar, osnovni ciljevi bili dovođenje makrofiskalne i makromonetarne situacije u red, zaustavljanje deficita i rasta duga, dovođenje u red finansijskog sektora, zaustavljanje zaduživanja i propadanja banaka, stvaranje izvora finansiranja budućeg rasta i razvoja, i sfera reforme same države.

Uspeli smo da afirmišemo trozubi pristup reformama i da u roku od šest meseci spustimo budžetski deficit sa 8,8 na 6,6 odsto, pa kasnije na 3,7 i 1,3 odsto, a ove godine imamo suficit. Putanja kojom se krećemo u svakom pogledu je pozitina i održiva, kazao je Vujović.

On je rekao da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja je uspela da preokrene negativan trend pada BDP u sred fiskalne konsolidacije.

To je takozvana ekspanzivna konsolidacija, pošto stalno postoji teza o tome da svaka konsolidacija mora da bude restriktivna. Mora ako ne znate šta radite, ako preterate sa restriktivnim merama i ne znate da ih kombinujete sa merama koje podržavaju rast, rekao je Vujović.

Naveo je i podatak da je smanjen broj zaposlenih u javnom sektoru, ali ne kao što je bilo planirano 75.000 za tri godine, odnosno po 25.000 godišnje, već je to smanjenje svedeno na “jednogodišnju kvotu”.

Komentarišući smanjenje penzija i plata u javnom sektoru, Vujović je objasnio da Vlada nije imala prostora da sa bilo kog drugog mesta krene u reforme.

On je istakao da je na početku reformi penzioni fond bio 508 milijardi dinara, a ove godine je planirano 20 milijardi više.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz, FoNet
Previous Dinar miruje, srednji kurs 118,6547
Next Azijske berze: Investitori uzeli predah, indeksi blago pali

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Očekuje se novi aranžman sa MMF-om

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) razgovaraće danas u Beogradu sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije.

Lične finansije 0 Comments

Zbog pada prinosa na štednju, banke će nuditi investicione proizvode

Zbog pada ključnih referentnih stopa u Evropi, kamate na oročen novac su postale skoro simbolične. U susret tome, banke će ponuditi nove proizvode koje omogućavaju veću zaradu.

Najvažnije vesti 0 Comments

Počela realizacija IPA 2015, odobreno prvih 39,7 miliona evra

Vlada Srbije i Evropska komisija u utorak su potpisali finansijski sporazum kojim se Srbiji iz instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za 2015. godinu, od ukupno 196,6 miliona evra, odobrava

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply