Subvencijama do biznisa: Podsticaji vredni oko tri miliona evra

Subvencijama do biznisa: Podsticaji vredni oko tri miliona evra

Nakon što su sve analize pokazale da su najveći korisnici subvencija stranci, Ministarstvo privrede promenilo je pravila.

Kako bi se povećale šanse domaćim firmama da dobiju podsticaje, krajem 2016. godine usvojena je uredba kojom su limiti koji se odnose na obavezno ulaganje i zapošljavanje značajno spušteni.

Posle više od godinu dana primene ove uredbe može se reći da je napravljen polovičan uspeh. Odnosno, u programu koji se odnosi na projekge od posebnog značaja i dalje su neprikosnoveni lideri u povlačenju ovih sredstva strani investitori.

Sa druge strane, u projektima po javnom pozivu dominiraju domaći ulagači. Prema podacima Ministarstva privrede, na javni poziv, koji je Ministarstvo privrede raspisalo u martu prošle godine, stiglo je ukupno 34 prijave zainteresovanih ulagača. Do sada je razmatrano 18, dokje preostalih 16 još na čekanju. Od 18 razmatranih projekata svi su prihvaćeni. Od toga je 17 ugovora potpisano sa domaćim investitorima, a samo jedan sa ulagačem čije je sedište u inostranstvu. Ukupna vrednost podsticaja iznosi 2,90 miliona evra, a korisnici subvencija su u obavezi da na neodređeno vreme zaposle 815 radnika.To znači da je državu otvaranje jednog radnog mesta na ovaj način koštalo 3.560 evra. Pravila su tako postavljena da subvencije ne mogu da se dodele za investicione projekte u sektoru saobraćaja, razvoja softvera, ugostiteljstva, igara na sreću i trgovine.

Izvor: GdeInvestirati/Bizlife, Politika
Previous Poljski LOT povećava broj letova ka Beogradu i Zagrebu
Next Beograd traži najbolju biznis ideju, konkurs otvoren do 5. februara

You might also like

Preduzetništvo 1Comments

Od ideje do miliona za dve godine: Napravili aplikaciju za personalizovano vežbanje

Dokaz da za uspeh nije potrebno mnogo novca, već znanje i upornost je slučaju dvojice mladića iz Splita koji su napravili mobilnu aplikaciju Madbarz. Njen potencijal su prepoznali u jednom

Preduzetništvo 0 Comments

Ernst & Young: Muškarci su spremniji za biznis

Studija revizorske kuće Ernst & Young “Preduzetnički barometar” pokazala je da su muškarci skloniji ulasku u preduzetništvo od žena.

Saveti 0 Comments

Koliko se zaista isplati proizvodnja lešnika u Srbiji?

Za lešnik je potrebno samo nešto novca, znanje i strpljenja. A opet, u Srbiji je proizvođača toliko malo da se 90 odsto lešnika uvozi.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply