Shinzo Abe: Srbija ključna država za stabilnost Zapadnog Balkana

Shinzo Abe: Srbija ključna država za stabilnost Zapadnog Balkana

Premijer Japana Shinzo Abe izjavio je u Beogradu da je Srbija ključna država za stabilnost Zapadnog Balkana koji ima važnu geopolitičku poziciju.

Abe je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je su odnosi sa Srbijom veoma važna za Japan i da ima potencijala za njihovo unapređenje.

Japan snažno podržava Srbiju i zemlje Zapadnog Blakana koje žele da postanu članice Evropske unuije, rekao je Abe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da posetu premijera Japana Shinzoa Abea smatra istorijskom prekretnicom od ključnog značaja za dalji razvoj i unapređenje odnosa Srbije i Japana.

Na konferenciji za novinare sa japanskim premijerom u Palati Srbije, Vučić je kazao da je sa premijerom Abeom imao otvoren, konstruktivan i prijateljski razgovor o svim ključnim političkim pitanjima na globalnoj političkoj sceni.

“Najveću pažnju posvetili smo unapređenju ekonomskih odnosa”, kazao je Vučić i dodao da je trgovinska razmena Srbije i Japana trenutno mala i da otvara velike mogućnosti i prostor za napredak u budućnosti.

Vučić je kazao da je ponovio stavove Srbije iznete u Generalnoj skupštini UN oko potrebe neugrožavanja bezbednosti Japana nuklearnim oružjem i izrazio uverenje Srbije da će svi sporovi biti rešavani mirnim putem i uz poštovanje principa medjunarodnog javnog prava.

“Mi smo upoznali gospodina Abea sa našim odnosom prema Prištini, sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine, a razgovarali smo i o našim odnosima unutar različitih organa i institucija širom sveta”, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije preneo je da je sa japanskim premijerom razgovarao i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana i da je od njega dobio podršku za zalaganje za regionalni mir.

On je japankom premijeru zahvalio na snažnoj podršci Japana nastavku evropskog puta Srbije, kao i na humanitarnoj pomoći, naročito nakon majskih poplava 2014. godine.

Vučić je predstavnike 16 japanskih veoma značajnih kompanija pozvao da investiraju u Srbiji koja je, kako je naveo “najbolje mesto za investiranje u ovom delu Evrope”.

Vučić je kazao da očekuje dolazak sve većeg broja japanskih turista i privednika, navodeći da će Japan u Srbiji imati iskrenog prijatelja.

Japanski premijer izjavio je da mu je izuzetno drago što je došao u posetu Beogradu i da neće zaboraviti pomoć Srbije 2011. godine kada je tu zemlju pogodio razorni zemljotres.

“Danas ćemo razgovarati o raznim pitanjima, izmedju ostalog i o Severnoj Koreji koja predstavlja veliku opasnost, čak i za vašu zemlju”, rekao je Abe.

Japanski premijer je dodao da je Zapadni Balkan važan za stabilnost ne samo Evrope, već i cele medjunarodne zajednice.

Abe je dodao da Japan želi da poveća ekonomsku saradnju sa Srbijom i Zapadnim Balkanom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su odnosi Srbije i Japana u usponu i da će ih poseta japanske delegacije Beogradu dodatno ojačati.

Ona je na plenarnom sastanku privrednika Srbije i Japana u Palati Srbija u Beogradu kazala da je cilj da susret privrednika dve zemlje bude podsticaj daljoj ekonomskoj saradnji.

“Nadam se da ćemo unaprediti trgovinsku razmenu i priliv investicija. Od vaših privrednika želimo da naučimo o poslovnoj etici i menadžmentu, strpljenju, poštovanju starijih i tradiciji”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je Srbija zemlja sa stabilnom ekonomijom i javnim finansijama.

“Spustili smo javni dug na ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, uspešno smo priveli kraju aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom, i time dokazali da smo stabilan partner”, kazala je srpska premijerka.

Ona je navela da je Srbija “na sigurnom putu” i da je vidjena da bude prva sledeća članica EU.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous NBS: Devizne rezerve NBS na kraju decembra iznose 9,9 milijarde EUR
Next Evropske berze porasle, zabrinjava jačanje evra

You might also like

Društvo 0 Comments

Digitalno zdravlje: Biznis koji će vredeti milijarde

Rezultati trećeg Izveštaja o globalnom tržištu Mobile Health pokazuju da će do 2017. godine sektor digitalnog zdravlja vredeti 26 milijardi dolara.

Društvo 0 Comments

Srbija: Prosečna plata u februaru 44.450 dinara

Prosečna neto plata isplaćena u Srbiji u februaru ove godine iznosila je 44.450 dinara, i realno je veća za 10 odsto a nominalno za 9,9 procenata u odnosu na januarsku,

Svetske berze 0 Comments

Rublja raste četvrti mesec zaredom, uprkos padu cene nafte

Pad cena nafte oslabio je valute mnogih zemalja izvoznika “crnog zlata”, ali ruska rublja raste već četvrti mesec zaredom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply