Idea za uspešan biznis – proizvodnja belog luka crne boje

Idea za uspešan biznis – proizvodnja belog luka crne boje

Ivana Stanović (28) inženjerka je organizacionih nauka i profesionalni model, a svoje fakultetsko menadžersko znanje i iskustvo sa jednog od manekenskih poslovanja iskoristila je da napravi originalni proizvod.

Ivana je na jednom od putovanja dok je radila kao model po svetu pronašla – beli luk crne boje. Glavna karakteristika proizvoda jeste što posebnom obradom beli luk menja boju i postaje crni. Uz boju, menja i miris, pa gubi neprijatnost na koju su svi navikli.

U jedno je spojila i profesionalne i lične karakteristike, pa je proizvod nazvala originalno – “Black look”, a naziv može višestruko da se razume.

Foto: Danas.rs

Foto: Danas.rs

„Radila sam godinama po nekoliko meseci u Parizu i u jednom restoranu sam probala taj beli luk, koji je fermentisan. Počela sam i sama da ga kupujem, prevashodno jer nema neprijatan miris i zato što ima još bolje nutritivne vrednosti nego neobrađeni, pa je još zdraviji. Nivo antioksidansa uvećan je u odnosu na običan beli luk. Slično kao kada kupus nakon kiseljenja ima više vitamina C. Nijedan sastojak mu se ne dodaje, samo luk promeni svojstva i osobine pomoću temperature i vlažnosti“, priča Ivana.

Nakon nekoliko godina, kada je usporila sa manekenskim poslom, došla je na ideju da ovaj proizvod donese i u Srbiju, a pronašla je konkurs Razvojne agencije Srbije za dodelu sredstava mladim preduzetnicima. Tako je ova mlada mama, pored manekenske biografije i diplome FON, postala i – preduzetnica.

Raspitala se i kako ceo proces funkcioniše i od sredstava Agencije kupila je mašinu za fregmentaciju. Sve sama radi, a mašini je potrebno mesec i po dana za obradu. Količina koju mesečno može da obradi je 100 kilograma.

Foto: Danas.rs

Foto: Danas.rs

„Vodila sam se logikom da, ako sam ja zainteresovano probala proizvod i oduševila se njime, i drugi će tako reagovati, pogotovo u eri zdrave ishrane“, objašnjava mlada preduzetnica. “Ukus je sličan kao suvo voće.”

Ivana kaže da kod nas ljudi najrazličitije reaguju, kako na brojnim sajmovima na kojima je učestvovala, tako i ugostitelji kojima nudi svoj specifičan proizvod.

“Neki su po malo rezervisani, čudno im je kada vide beli luk, a da je crne boje. Ipak, čim ga probaju, dopadne im se, a mnogi restorani ga koriste i za zanimljive kulinarske recepte. Jedna sladoledžinica u Beogradu napravila je čak sladoled od njega. Mnogi već prave kolače sa njim jer se odlično slaže i sa kakaom”,  kaže Ivana.

Kupci su joj najviše prodavnice zdrave hrane i delikatesi.

Ivana je još na početku poslovanja i znanje marketinga sa fakulteta primenila je kako bi proizvod i promovisala. Posećivala je brojne sajmove zdrave hrane, a u toku su i pregovori za stranog partnera koji bi ovaj specifični proizvod izvozio i u region.

Kaže da nije imala osećaj da je poslovanje u Srbiji jako otežano jer je prevashodno dobila sredstva od države kako bi započela biznis namenjen za mlade preduzetnice. Planira da ponovo konkuriše za dodatna sredstva i proširi poslovanje tako što će kupiti još jednu mašinu pa će mesečno moći više da proizvodi.

Izvor: GdeInvestirati/Danas.rs
Previous Povoljne cene bakra olakšavaju poslovanje RTB Bora
Next Dinar ojačao, srednji kurs 118,3693

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Svako četvrto malo i srednje preduzeće u 2017. planira više zaposlenih i veće plate

Istraživanje koje je ProCredit banka sprovela u saradnji sa istraživačkom agencijom GFK pokazuje da većina malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Srbiji (52,6 odsto), a naročito privrednika koji sarađuju

Preduzetništvo 4 Comments

Investitori zaobilaze Srbiju: Visoke takse, porezi i doprinosi

Od ukupnog broja investitora zainteresovanih za ulaganje u region, svaki sedmi se odluči da registruje poslovanje u Srbiji. Ostali odlaze u Bugarsku ili Makedoniju.

Karijera 3 Comments

Slovačka ubrzala postupak izdavanja radnih dozvola, nove olakšice za radnike izvan EU

Slovački parlament je posle skandala sa prevarnim radnicima iz Srbije koje su u fabrike u Slovačkoj dovodile sumnjive agencije, usvojio izmene Zakona o strancima kojima ubrzava postupak izdavanja radnih dozvola,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply