Wall Street: Novi rekordi, u fokusu energetski sektor

Wall Street: Novi rekordi, u fokusu energetski sektor

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi dostigli nove rekordne nivoe, nakon blagog pada dan pre, a najviše je skočio energetski sektor jer su cene nafte dostigle najviše nivoe u tri godine.

Dow Jones ojačao je 0,81 posto, na 25.574 boda, dok je S&P 500 porastao 0,70 posto, na 2.767 bodova, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 7.211 bodova.

Nakon što su dan pre S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali po prvi put u ovoj godini, juče su, kao i Dow Jones, dostigli nove najviše nivoi u istoriji.

Pritom je najviše, za 2 posto, skočio S&P indeks energetskog sektora, što se zahvaljuje snažnom rastu cena nafte nakon što je objavljeno da su neočekivano pale proizvodnja i zalihe ‘crnog zlata’ u SAD-u.

Ti su podaci podstakli skok cene barela na londonskom tržištu iznad 70 dolara, što je njen najviši nivo od decembra 2014. godine.

Znatno su porasle i cene akcija u potrošačkom te industrijskom sektoru.

“Iza današnjeg, ali i rasta cele ove nedelje stoji povećano poverenje ulagača u jačanje ekonomije. To objašnjava dobru sliku potražnje, koja je podstakla cene nafte iznad 70 dolara”, kaže Scott Clemons, strateg u kompaniji Brown Brothers Harriman.

Podršku tržištu pruža i optimizam ulagača uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u poslednjem lanjskom tromesečju porasle za 11,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana pre, pri čemu se najveći skok očekuje u energetskom sektoru.

Ostvare li se te procene, bio bi to brži rast zarada nego u prethodnom tromesečju. A sezona objava rezultata počinje u petak izveštajima dve velike banaka JPMorgan Chasea i Wells Farga.

“Čini se da je ove nedelje tržište duboko udahnulo uoči sezone objava rezultata, a ulagači su optimistični”, kaže Clemons.

Kratkotrajni poremećaj na tržištu izazvao je samo William Dudley, predsednik ogranka Feda u New Yorku, kazavši da bi nedavno prihvaćena porezna reforma mogla dovesti do pregrejavanja ekonomije.

Dudley procjenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) u 2018. porasti iznad trenda i da će ojačati inflacija. A to bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja ključnih kamatnih stopa.

“Dudley je upozorio na nešto čega bi se ulagači trebali plašiti. Trenutno jedinu pretnju tržištu akcija predstavljaju visoke kamatne stope. Ako su kamate previsoke, previsok je i ovaj nivo cena akcija”, kaže Brian Battle, direktor u kompaniji Performance Trust Capital Partners.

A na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,19 posto, na 7.762 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,59 posto, na 13.202 boda, a pariski CAC 0,29 posto, na 5.488 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Katar omogućio besplatne turističke vize za građane Srbije
Next Azijske berze: Četrnaesti uzastopni rast u Hong Kongu

You might also like

Evro u ponedeljak 118,14 dinara

Dinar će u ponedeljak, 11. juna imati približno istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji kurs biće 118,1466 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Azijske berze: Akcije pale, ulagači na oprezu

Na većini azijskih berzi cene su akcija u četvrtak pale, dok je dolar oslabio jer američka centralna banka nije nagovestila da namerava ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Najvažnije vesti 0 Comments

Cene kobalta porasle 50% od septembra

Cena kobalta, glavne komponente litijum-jonskih baterija, porasla je skoro 50% od septembra prošle godine, dostigavši najviše nivoe u poslednjih pet godina.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply