Svetska banka spustila prognoze za Crnu Goru

Svetska banka spustila prognoze za Crnu Goru

Svetska banka snizila je stopu rasta crnogorske ekonomije u 2018. godini na 2,8 odsto.

Najnoviji podaci o proceni rasta crnogorske ekonomije nalaze se u izveštaju “Globalni ekonomski izgledi iz januara 2018. godine” koji je objavila ta međunarodna finansijska institucija.

Prognoza SB se razlikuje od prognoze Vlade Crne Gore koja je procenila da će ekonomija u ovoj godini rasti po stopi od tri odsto.

SB je u izveštaju dala i prognozu rasta crnogorske ekonomije za naredne dve godine, prema kojoj će rast biti 2,5 odsto u 2019. godini i 2,1 odsto u 2020. godini, što je takođe niže od Vladine projekcije.

Vlada u Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period od ove do 2020. godine, prema osnovnom scenariju, je prognozirala rast od 2,7 odsto naredne godine, a 2020. od 2,6 odsto.

Prema prognozama SB od svih šest zemalja Zapadnog Balkana, Crna Gora će sa 2,8 odsto imati najmanji rast BDP-a. Rast u Srbiji ove godine biće tri odsto, u BiH i Makedoniji 3,2 odsto, na Kosovu 4,8 odsto i u Albaniji 3,6 odsto.

SB je sredinom novembra prošle godine objasnila da u Crnoj Gori u narednom periodu očekuje malo usporavanje, prvenstveno zbog mera fiskalne konsolidacije koje će delom imati uticaja na rast, ali će investicije i dalje biti snažne. Objašnjeno je da Crna Gora treba da nastavi fiskalnu konsolidaciju, ojača poreske prihode i racionalizuje poreske olakšice, razmotri penzionu politiku, sagleda reformu javne administracije i racionalizuje broj zaposlenih…

U najnovijem izveštaju SB prognozira rast svetske ekonomije od 3,1 procenat u 2018, ukoliko se nastavi oporavak investicija, proizvodnje i trgovine, te ako zemlje u razvoju koje su izvozno orijentisane nastave imati koristi od povoljnih cena roba. Međutim, to se u velikoj meri smatra kratkoročnim poboljšanjem. U dugoročnijem periodu, smanjenje potencijalnog rasta ( koji meri koliko brzo se ekonomija može uvećati kada su radna snaga i kapital u punom kapacitetu ) nameće rizik za ostvareno povećanje životnog standarda i smanjenje siromaštva širom sveta.

U razvijenim ekonomijama se u 2018. očekuje nešto manji rast od 2,2 procenta, kao posledica postepenog ukidanja politike prilagođavanja koje su centralne banke uvele nakon krize i usled manjeg priliva investicija.

“Oporavak globalnog rasta na širokim osnovama je ohrabrujući, ali ovo nije vreme za opuštanje. Ovo je prilika za ulaganje u ljudski i fizički kapital. Ako bi se kreatori politike širom sveta fokusirali na ove ključne investicije, mogli bi povećati produktivnost u svojim zemljama, povećati uključenost radne snage u tržište rada i približiti se ciljevima iskorenjivanja ekstremnog siromaštva i jačanja zajedničkog prosperiteta” ocenio je predsednik grupacije SB Jim Yong Kim.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Standard&Poor's dodatno snizio rejting Brazila
Next Rudari bitcoina potrošiće više struje nego cela Argentina

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Vlada Srbije sutra raspravlja o predlogu budžeta za 2017. godinu

Vlada Srbije bi o predlogu budžeta za 2017. godinu trebalo sutra da raspravlja, rečeno je danas Beti u Vladi.

Makroekonomija 0 Comments

Saxo Bank: Prognoza za drugi kvartal 2017 – evropske akcije će nadmašiti američke i japanske

Reflatorno trgovanje koje je počelo pre pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD ubrzalo se u prvom kvartalu uz poboljšanje globalnih ekonomskih podataka i iznenađenje nasuprot očekivanjima. Akcije na

Tema dana 0 Comments

Ekonomski planovi novog predsednika Amerike

Ekonomski planovi novoizabranog američkog predsednika Donalda Trumpa su smanjenje poreza i protekcionizam, a kako će se to odraziti na ekonomije u zemljama Evropske unije, a pre svega na privredu Nemačke, ostaje

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply