Svetska banka spustila prognoze za Crnu Goru

Svetska banka spustila prognoze za Crnu Goru

Svetska banka snizila je stopu rasta crnogorske ekonomije u 2018. godini na 2,8 odsto.

Najnoviji podaci o proceni rasta crnogorske ekonomije nalaze se u izveštaju “Globalni ekonomski izgledi iz januara 2018. godine” koji je objavila ta međunarodna finansijska institucija.

Prognoza SB se razlikuje od prognoze Vlade Crne Gore koja je procenila da će ekonomija u ovoj godini rasti po stopi od tri odsto.

SB je u izveštaju dala i prognozu rasta crnogorske ekonomije za naredne dve godine, prema kojoj će rast biti 2,5 odsto u 2019. godini i 2,1 odsto u 2020. godini, što je takođe niže od Vladine projekcije.

Vlada u Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period od ove do 2020. godine, prema osnovnom scenariju, je prognozirala rast od 2,7 odsto naredne godine, a 2020. od 2,6 odsto.

Prema prognozama SB od svih šest zemalja Zapadnog Balkana, Crna Gora će sa 2,8 odsto imati najmanji rast BDP-a. Rast u Srbiji ove godine biće tri odsto, u BiH i Makedoniji 3,2 odsto, na Kosovu 4,8 odsto i u Albaniji 3,6 odsto.

SB je sredinom novembra prošle godine objasnila da u Crnoj Gori u narednom periodu očekuje malo usporavanje, prvenstveno zbog mera fiskalne konsolidacije koje će delom imati uticaja na rast, ali će investicije i dalje biti snažne. Objašnjeno je da Crna Gora treba da nastavi fiskalnu konsolidaciju, ojača poreske prihode i racionalizuje poreske olakšice, razmotri penzionu politiku, sagleda reformu javne administracije i racionalizuje broj zaposlenih…

U najnovijem izveštaju SB prognozira rast svetske ekonomije od 3,1 procenat u 2018, ukoliko se nastavi oporavak investicija, proizvodnje i trgovine, te ako zemlje u razvoju koje su izvozno orijentisane nastave imati koristi od povoljnih cena roba. Međutim, to se u velikoj meri smatra kratkoročnim poboljšanjem. U dugoročnijem periodu, smanjenje potencijalnog rasta ( koji meri koliko brzo se ekonomija može uvećati kada su radna snaga i kapital u punom kapacitetu ) nameće rizik za ostvareno povećanje životnog standarda i smanjenje siromaštva širom sveta.

U razvijenim ekonomijama se u 2018. očekuje nešto manji rast od 2,2 procenta, kao posledica postepenog ukidanja politike prilagođavanja koje su centralne banke uvele nakon krize i usled manjeg priliva investicija.

“Oporavak globalnog rasta na širokim osnovama je ohrabrujući, ali ovo nije vreme za opuštanje. Ovo je prilika za ulaganje u ljudski i fizički kapital. Ako bi se kreatori politike širom sveta fokusirali na ove ključne investicije, mogli bi povećati produktivnost u svojim zemljama, povećati uključenost radne snage u tržište rada i približiti se ciljevima iskorenjivanja ekstremnog siromaštva i jačanja zajedničkog prosperiteta” ocenio je predsednik grupacije SB Jim Yong Kim.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Standard&Poor's dodatno snizio rejting Brazila
Next Rudari bitcoina potrošiće više struje nego cela Argentina

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Jorgovanka Tabaković: Smanjen fiskalni deficit, inflacija stabilna, povećana projekcija rasta BDP-a

Zbog uspešne fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, u 2016. godini je posebno smanjen fiskalni deficit, koji bi u ovoj godini trebalo da iznosi 2,1 odsto BDP, izjavila je danas guverner

Najvažnije vesti 0 Comments

Saxo bank: Problem nisu Sjedinjene Države, u decembru prava opasnost po tržišta dolazi iz Evrope i Azije

Pitanje koje postavljaju mnogi investitori se odnosi na to da li pobeda Donalda Trampa predstavlja pravi proboj sa stanovišta finansijskih tržišta. “Do sada je odgovor bi negativan, kaže za Gdeinvestirati.com,

Makroekonomija 0 Comments

Francuska poreskim olakšicama preuzima poslovanja iz Britanije

Francuska Vlada je obećala da će poreski režim, za radnike iz inostranstva, biti najpovoljniji u Evropi, u nastojanju da privuče banke iz Londona posle Brexita.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply