Wall Street: Novi rekordi, investitori optimistični

Wall Street: Novi rekordi, investitori optimistični

Na Wall Streetu su u utorak indeksi dostigli nove rekordne nivoe jer su ulagači optimistični uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,41 posto, na 25.385 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 posto, na 2.751 bod, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 7.163 boda.

S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli su juče nove rekordne nivoe šesti dan zaredom, dok je Dow Jones ponovo ušao u uzlaznu putanju nakon blagog pada dan pre.

Defanzivni sektori, kao što su komunalni, nekretninski i telekomunikacioni trenutno nisu miljenici tržišta, pa su cene akcija u njima pale više od 1 posto.

S druge strane, cene akcija banaka porasle su zahvaljujući rastu prinosa na američke državne obveznice. S&P indeks finansijskog sektora ojačao je 0,8 posto, a najveći je dobtnik, s prosečnim rastom od 1 posto, juče bio zdravstveni sektor.

Rast tržišta zahvaljuje se optimizmu ulagača uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u poslednjem tromesečju prošle godine bile za 11,8 posto veće nego u istom razdoblju godinu dana pre.

To bi predstavljalo ubrzanje rasta, s obzirom da su u prethodnom kvartalu zarade u proseku porasle po jednocifrenim stopama.

„U nekim izveštajima verovatno će biti poremećaja zbog prilagođavanja s nedavno prihvaćenom poreznom reformom. No, procene kompanija o daljem poslovanju trebale biti biti vrlo pozitivne, što ohrabruje ulagače”, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u fondu BB&T Wealth Management.

Pozitivno na tržište utiče i uverenje ulagača da će nedavno prihvaćena porezna reforma u SAD-u dodatno podržati rast cena akcija jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite akcije na tržištu.

Podršku tržištu pruža i ubrzanje rasta najvećih svetskih ekonomija, dok je inflacija i dalje niska, što znači da centralne banke u svetu neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,45 posto, na 7.731 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,13 posto, na 13.385 bodova, a pariski CAC 0,67 posto, na 5.523 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Evro danas 118,59 dinara
Next Azijske berze: Prekid pozitivnog niza nakon šest dana rasta

You might also like

Peter Garnry: Da li su akcije otporne na usporavanje?

Za nama je još jedan dobar kvartal za globalne akcije, s kineskim i akcijama zemalja tržišta u razvoju, koje su najviše profitirale, a slede ih evropske akcije pokrenute prilivima kapitala.

Cene akcija na Wall Street-u skočile više od 2 odsto

Zbog nade ulagača u pobedu Hillary Clinton na američkim predsedničkim izborima, na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija skočile više od 2 odsto jer se .

Beogradska berza: Belex na najvišem nivou od aprila 2015., Energoprojekt holding rekordan

Beogradsko tržište akcija danas je zabeležilo snažan rast, a indeks Belex15 skočio je na najviši nivo još od aprila 2015. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply