Optimizam investitora u SAD pogurio indekse u ponedeljak ka novim rekordima

Optimizam investitora u SAD pogurio indekse u ponedeljak ka novim rekordima

Optimizam investitora na Wall Streetu očito ne jenjava. S&P500 je porastao dodatnih 0,17% a NASDAQ 0,3% vođen skokovima na Google Alphabetu, Facebooku i Netflixu.

Dow je u jednom momentu takođe bio na novom rekordnom nivou ali je do zatvaranja ipak bio u minusu neznatnih 0,05%.

Investitori sa nestrpljenjem očekuju objave rezultata pojedinih većih imena poput Well Fargo i J.P. Morgana, a smatra se da će generalno ova sezona objava biti komplikovana jer će investitori pre svega nastojati na proniknu u buduće efekte poreske reforme na buduće profite korporacija. Inače, analitičari su već započeli sa agresivnim podizanjem projekcija rezultata tako da je očekivani iznos profita za S&P500 već povećan za 3% naspram oktobra prošle godine.

Od korporativnih vesti izdvajamo da je Harshey, proizvođač slatkiša, dostavio konačnu ponudu u vezi akvizicije Nestleovog program au SAD, te je ova akcija dobila 1% na vrednosti.

Evropske berze takođe su mahom u plusu (Stoxx 600 je dobio 0,27%) osim FTSE koji je izgubio 0,36%. Optimizam u Evropi podgrejan je povećanim šansama da Nemačka uskoro formira vladu kao i tekućim dogovorima o novim projektima Francuske i Kine. Ovde je u prvom redu Airbus u fokusu, imajući u vidu da ova kompanija pokušava da postigne nove ugovore sa Pekingom oko isporuke A380. Smatra se da će to biti jedna od tema trenutke posete predsednika Makrona Kini.

Od korporativnih vesti, treba napomenuti da je Dilog završio dan u minusu od 0,8% iako preliminarni podaci vezani za prihode u četvrtom kvartalu izgledaju bolje od očekivanih. Naime, ono što investitore brine u vezi sa ovom kompanijom je to što bi njem najveći klijent Apple, mogao da počne sam da razvija sopstvene čipove. Micro Focus se juče našao među najgore performiranim akcijama na evropskim berzama, a nakon što je objavila da je njen profit u prvoj polovini fiskalne godine skočio zbog nedavne akvizicija HP-ovih preduzeća. Mothercare, maloprodajni lanac za decu i roditelje, je izgubio čak 27% a nakon što je izdao takozvani „profit warning“, tačnije upozorenje o mogućem padu profita.

Izvor: GdeInvestirati/Ilirika
Previous Cena zlata će rasti tokom 2018. godine
Next Živinoprodukt iz Vranjske Banje šesti put traga za novim vlasnikom

You might also like

Beogradska berza: Komercijalna banka u fokusu investitora

Dominacija Komercijalne banke i male promene indeksa juče na Beogradskoj berzi.

Kurs dinara: U ponedeljak 123,27 dinara za evro

Vrednost dinara prema evru neznatno je promenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,2716 dinara za evro.

Dinar bez promene, srednji kurs 119,5360

Dinar je zadržao približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs iznosi 119,5360 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply