Cene nafte nastavile da rastu i u prvoj nedelji nove godine

Cene nafte nastavile da rastu i u prvoj nedelji nove godine

Na svetskim berzama cene nafte u prvoj nedelji nove godine porasle više od 1,5 posto, nastavljajući lanjski uzlazni trend, što je posledica velikih hladnoća u SAD-u, rasta svetske ekonomije i nemira u Iranu.

Na londonskom tržištu cena barela je prošle nedelje porasla 1,5 posto, na 67,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 1,7 posto, na 61,45 dolara.

Tako je nastavljen rast cena nafte, nakon što je lani na londonskom tržištu porasla oko 17 posto i dostigle najviše nivoe u dve i po godine.

Protesti u Iranu, trećem po veličini proizvođaču unutar Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), jedan su od razloga rasta cena nafte jer im je pridodata premija za geopolitički rizik, iako neredi dosad nisu uticali na iransku proizvodnju niti na izvoz nafte, kažu analitičari.

“Hladnoća u SAD-u i geopolitički faktor više su nego dovoljna potpora cenama”, kaže Olivier Jakob iz savetodavne kompanije Petromatrix.

Vrlo niske temperature u SAD-u podstakle su kratkoročnu potražnju, posebno za lož uljem.

Analitičari bečkog JBC Energyja smatraju da su cene nafte preterano reagovale na nerede u Iranu. Dodaju ipak da snabdevanju iz te zemlje prete druge potencijalne opasnosti.

“Ako stavimo na stranu aktualni fokus na ulične nerede, još je uvek aktuelna mogućnost uvođenja američkih sankcija iranskoj naftnoj industriji”, upozoravaju u JBC Energyju.

Cene nafte najveću potporu dobijaju od smanjene proizvodnje OPEC-a i Rusije, za 1,8 miliona barela dnevno, još od januara prošle godine, a to će potrajati najmanje do kraja septembra ove godine, a možda i do kraja godine.

Podršku pruža i snažan ekonomski rast najvećih svetskih ekonomija, što bi trebalo da podstakne jaču potražnju za ‘crnim zlatom’.

S druge strane, značajniji rast cena sprečavaju procene da će proizvodnja nafte u SAD-u nastaviti rasti i uskoro prekoračiti nivo od 10 miliona barela dnevno. Tako bi se približila nivou proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Rusiji.

“Poremećaji u proizvodnji nafte (u Iranu) i dalje su tek daleka pretnja … problemi na naftovodu na Severnom moru u međuvremenu su rešeni… a američka proizvodnja nafte premašila je nivoe iz oktobra 2015. i ove će godine verovatno dostići najviše nivoe u istoriji”, kaže Norbert Ruecker iz banke Julius Baer.

A podaci kompanije Baker Hughes o naftnim postrojenjima u SAD-u najavljuju smanjenje proizvodnje. Prošle nedelje je, naime, broj tih postrojenja pao za njih pet, na 742.

Ti bi podaci mogli pružiti podršku cenama, no kako je lani u tom razdoblju bila aktivno samo oko 470 postrojenja, to pokazuje da proizvođačima u SAD-u odgovaraju ovi nivoi cena nafte i da proizvode znatno više nego lani u tom razdoblju.

A to potkopava nastojanja OPEC-a i drugih proizvođača u cilju uravnoteženja ponude i potražnje, a time i povećanja cena.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Devizne rezerve Kine porasle jedanaesti uzastopni mesec
Next Cena zlata će rasti tokom 2018. godine

You might also like

Wall Street: Slabiji podaci o zaposlenosti podigli indekse

Na Wall Streetu su u petak indeksi porasli zahvaljujući slabijim izveštajima o zaposlenosti u SAD-u, što je po procenama investitora smanjilo šanse da bi Fed već u septembru mogao podići kamatne

Berza 0 Comments

Dinar bez promene prema evru, blago oslabio u odnosu na dolar

Vrednost dinara neznatno je promenjena prema evru i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 122,6425 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

MK Group sproveo prinudni otkup akcija AIK banke

Većinski vlasnik AIK banke, MK Group, sproveo je postupak prinudnog otkupa akcija od manjinskih akcionara, saopštio je Centralni registar hartija od vrednosti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply