Azijske berze: MSCI Asia Pacific Index blizu rekordnih nivoa

Azijske berze: MSCI Asia Pacific Index blizu rekordnih nivoa

Na azijskim berzama su indeksi porasli, nakon snažnog skoka prošle nedelje, jer jačanje svetske ekonomije, uz nisku inflaciju, podstiče sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati na dobitku 0,1 posto, nakon što je prošle nedelje skočio 3,1 posto.

Dostigaoje 588 bodova, pa je samo tri boda udaljen od najvišeg nivoa u istoriji, dostignutog u novembru 2007. godine.

Na većini berzi indeksi su u plusu, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Na tržištima vlada dobro raspoloženje jer su prošle nedelje na Wall Streetu svi najvažniji indeksi porasli više od 2 posto i dostigli nove najviše nivoe u istoriji.

To se zahvaljuje jačanju najvećih svetskih ekonomija, dok je inflacija i dalje niska, pa centralne banke ne moraju da žure s povećanjem kamatnih stopa.

“Sinkronizovani rast globalne ekonomije podsticao je prošle godine zarade kompanija i tržišta akcija, a u 2018. godinu globalnu ekonomiju je ušla s punim gasom”, pišu analitičari Bank of America Merrill Lynch u belešci klijentima.

Očekuju da će u ovoj godini rast svetske ekonomije biti veći od 4 posto.

Ove nedelje počinje i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, a u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u poslednjem lanjskom tromesečju porasle za otprilike 10 posto na godišnjem nivou.

Pozitivno na tržišta utiče i nastavak rasta cena nafte koje su dostigle nove najviše nivoe od polovine 2015. godine.

Nakon što je lani porasla oko 17 posto, prošle nedelje je cena barela na londonskom tržištu porasla 1,5 posto. Jutros je nadodala još 12 centi, pa je dostigla 67,75 dolara.

A na valutnim tržištima dolar se stabilizovao nakon što je nekoliko nedelja bio pod pritiskom zbog toga što se procenjuje da američki Fed neće više biti jedina velika centralna banka u svetu koja zaoštrava monetarnu politiku.

Jutros je na valutnim tržištima dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao 0,1 posto, na 92,05 bodova.

Pritom je kurs američke valute prema japanskoj dostigao 113,15 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 112,95 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se cena evra kreće oko 1,2030 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Minimalna zarada i dalje ispod minimalne potrošačke korpe
Next Bitcoin će rasti do 60.000 dolara, a onda sledi krah

You might also like

Beogradska berza: Državne obveznice podigle promet, Energoprojekt na višegodišnjem maksimumu

Današnje trgovanje na Beogradskoj berzi obeležio je odličan promet, pre svega zahvaljujući trgovanju državnim dužničkim hartijama.

Svetske berze 0 Comments

Ole Hansen: Investitori traže utočište u zlatu posle glasanja o Brexit-u

Više o uticaju britanskog referenduma na cenu sirove nafte pročitajte u ekspertskoj analizi direktora sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama u Sakso Banci Ole Hansena.

Makroekonomija 0 Comments

Tržište obveznica: Investitore brine rastući populizam

Ni povećanje kamatnih stopa u SAD, ni rastuća inflacija, ne zadaju toliku glavobolju investitorima u obveznice, koliko to u ovom trenutku čini politika, piše njujorška agencija “Blooberg”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply