Svetske berze: Snažan rast indeksa na početku nove godine

Svetske berze: Snažan rast indeksa na početku nove godine

Na svetskim berzama su u prvoj nedelji nove godine cene akcija nastavile prošlogodišnji uzlazni trend jer su ulagači optimistični u vezi zarada kompanija i rasta najvećih svetskih ekonomija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedelje porastao 2,3 posto, na 25.295 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,6 posto, na 2.743 boda, a Nasdaq indeks 3,4 posto, na 7.136 bodova.

Nakon snažnog rasta u prošloj godini, cene akcija su nastavile da jačaju i u novoj godini, i to snažnim tempom, pa su svakoga dana najvažniji indeksi dostizali nove rekordne nivoe.

Prošlonedeljni dobici na Wall Streetu su najveći u više od godinu dana, što se zahvaljuje nizu podataka koji ukazuju na ubrzanje rasta najvećih svetskih ekonomija.

Pozitivno na tržište utiče i uverenje ulagača da će nedavno prihvaćena porezna reforma u SAD-u dodatno podržati rast cena akcija jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite akcije na tržištu.

“Tržište je u prva četiri dana 2018. skočilo više od 2 posto, što je prilično dobro. Osim dobrih procena za svetsku ekonomiju pozitivno na tržište utiču očekivanja od porezne reforme”, kaže Mike Baele, direktor u U.S Bank Private Client Wealth Management.

Iduće nedelje počinje i sezona objava izveštaja američkih kompanija o poslovnim rezultatima u proteklom tromesečju, što bi takođe moglo podržati tržište.

I na evropskim berzama cene akcija su prošle nedelje porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 posto, na rekordna 7.724 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,1 posto, na 13.319 bodova, a snažno je porastao i pariski CAC te dostigao 5.470 bodova.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je skočio 4,2 posto, na 23.714 bodova, najviši nivo u 26 godina.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Prodaje se Industrija konfekcije Iris iz Prijepolja
Next Dinar ojačao, kurs 118,7957

You might also like

Azijske berze: Ulagači na oprezu uoči odluke Feda o kamatama

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije uoči odluke američkog Feda o kamatnim stopama.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze skočile, dolar u blagom padu

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle s najnižih nivoa u četiri meseca jer je zasad zaustavljen rast prinosa na obveznice i snažan uspon kursa dolara.

Beogradska berza: Oporavak indeksa, Aik skočio 2,4 posto posle preuzimanja

Nakon što je juče prekinut višednevni trend rasta domaćeg tržišta akcija, danas se indeks Belex15 oporavio 0,4% na 595,8 poena. Ukupan promet u trgovanju iznosio je solidnih 161,5 miliona RSD

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply