Svetske berze: Snažan rast indeksa na početku nove godine

Svetske berze: Snažan rast indeksa na početku nove godine

Na svetskim berzama su u prvoj nedelji nove godine cene akcija nastavile prošlogodišnji uzlazni trend jer su ulagači optimistični u vezi zarada kompanija i rasta najvećih svetskih ekonomija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedelje porastao 2,3 posto, na 25.295 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,6 posto, na 2.743 boda, a Nasdaq indeks 3,4 posto, na 7.136 bodova.

Nakon snažnog rasta u prošloj godini, cene akcija su nastavile da jačaju i u novoj godini, i to snažnim tempom, pa su svakoga dana najvažniji indeksi dostizali nove rekordne nivoe.

Prošlonedeljni dobici na Wall Streetu su najveći u više od godinu dana, što se zahvaljuje nizu podataka koji ukazuju na ubrzanje rasta najvećih svetskih ekonomija.

Pozitivno na tržište utiče i uverenje ulagača da će nedavno prihvaćena porezna reforma u SAD-u dodatno podržati rast cena akcija jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite akcije na tržištu.

“Tržište je u prva četiri dana 2018. skočilo više od 2 posto, što je prilično dobro. Osim dobrih procena za svetsku ekonomiju pozitivno na tržište utiču očekivanja od porezne reforme”, kaže Mike Baele, direktor u U.S Bank Private Client Wealth Management.

Iduće nedelje počinje i sezona objava izveštaja američkih kompanija o poslovnim rezultatima u proteklom tromesečju, što bi takođe moglo podržati tržište.

I na evropskim berzama cene akcija su prošle nedelje porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 posto, na rekordna 7.724 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,1 posto, na 13.319 bodova, a snažno je porastao i pariski CAC te dostigao 5.470 bodova.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je skočio 4,2 posto, na 23.714 bodova, najviši nivo u 26 godina.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Prodaje se Industrija konfekcije Iris iz Prijepolja
Next Dinar ojačao, kurs 118,7957

You might also like

Evropske berze: Još deset dana straha, evro blizu 1,13 dolara, zlato na najvišem nivou u mesec dana

Ako se ovakav trend na berzama nastavi još deset dana, koliko je ostalo do britanskog referenduma, akcije će prilično “smršati”, zaključuju trgovci nakon još jedne rasprodaje na tržištima.

Dinar stagnira, NBS juče prodala 15 miliona evra

Zvanični srednji kurs u ponedeljak, 28. marta će biti 122,8815, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije.

Berza 0 Comments

Evro u petak 123 dinara, NBS danas prodala 10 miliona evra

Vrednost dinara prema evru porasla je za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs za petak iznosi 123,0018 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply