Kineski analitičari upozoravaju: Šest događaja koji prete globalnoj ekonomiji

Kineski analitičari upozoravaju: Šest događaja koji prete globalnoj ekonomiji

Iako je svetska ekonomija ostvarila oporavak u protekloj godini, nekoliko “sivih oblaka” moglo bi pomračiti perspektive rasta u 2018. godini, saglasni su kineski analitičari.

– Jedan od faktora koji se krije iza prošlogodišnje ekonomske snage je taj što jedva da je bilo ijednog takvog ‘sivog oblaka’ – kaže istraživač Kineske akademije za društvene nauke (CASS) Jiang Ming, a prenosi kineska novinska agencija Xinhua.

– Sama činjenica da se rizici nisu materijalizovali, ne znači nužno da oni i ne postoje – dodaje on.

Prema njegovom mišljenju, postoji bar šest događaja koji mogu ugroziti oporavak globalne ekonomije, pri čemu najveće neizvesnosti dolaze iz sfere politike. Dugotrajno rivalstvo globalnih i regionalnih sila na Bliskom istoku bi se, smatra Jiang, moglo zakomplikovati, pojačavajući tako pritisak na kretanje globalnih cena nafte.

Izbori u Italiji bi, takođe, mogli proizvesti neke nepredvidive događaje, kao što je, na primer, njen izlazak iz evrozone ili ulazak u kašnjenje s isplatom investitora po osnovu trezorskih zapisa, što bi ugrozilo oporavak u Evropi, navodi kineski analitičar.

Iako antiglobalizacijsko raspoloženje nije sprečilo vodeće svetske ekonomije da ostvare benefit od trgovine u 2017., Jiang je mišljenja da bi bilo kakva promena u trgovinskoj politici Trumpove administracije mogla ugroziti globalni rast.

Ekonomija SAD-a je do nedavno održavala inflaciju na niskom nivou, a njen iznenadni skok bi mogao ubrzati korake američke Uprave federalnih rezervi (Fed) na planu povećanja kamatnih stopa i smanjenja programa podsticaja.

Takvi incidenti, iako malo realni, mogli bi, kako kaže, usporiti ekonomski rast SAD-a i imati domino efekt na ostatak sveta, ali i da “stave tačku” na devetogodišnji optimizam na američkom tržištu akcija.

– Jednom kada američka berza padne, to će imati negativan efekt na cene imovine u drugim državama i ograničiće potrošnju u SAD, koja je najvažniji pokretač oporavka – objašnjava Jiang.

Brže povećanje kamata u SAD-a od očekivanog dovelo bi do jačanja dolara, što bi rezultiralo odlivom kapitala i deprecijacijom valuta u nekim zemljama u razvoju.

Globalna ekonomija će, prema procenama kineskog CASS-a, ove godine porasti za 3,5 posto, što je nešto niže u odnosu na projekciju Međunarodnog monetarnog fonda od 3,7 posto.

– Niže projekcije su odraz naše zabrinutosti zbog problema kao što su balon cena nekretnina, visok nivo duga i geopolitički sukobi – izjavio je Jao Jijong, još jedan od istraživača iz CASS-a.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Beogradska berza: NIS dominantna, indeksi pali
Next Prodaje se Industrija konfekcije Iris iz Prijepolja

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS: Devizne rezerve u oktobru porasle za 125 miliona evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju oktobra 2017. godine 10,76 milijardi evra, što je za 124,8 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Makroekonomija 0 Comments

Guverner francuske centralne banke: Napuštanje evrozone bi nas koštalo 30 milijardi evra godišnje

Guverner centralne banke Francuske upozorio je francuske birače na troškove napuštanja evra, uz opasku da su kamate već porasle zbog zabrinutosti oko predsedničkih izbora koji se održavaju krajem aprila ove

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija: Nove akcize na cigarete biće u skladu sa standardima EU

Kako bi akcize na cigarete u Srbiji bile usklađene sa onima u Evropskoj uniji, Ministarstvo finansija priprema akcizni kalendar za cigarete od 2017. do 2020.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply