Kineski analitičari upozoravaju: Šest događaja koji prete globalnoj ekonomiji

Kineski analitičari upozoravaju: Šest događaja koji prete globalnoj ekonomiji

Iako je svetska ekonomija ostvarila oporavak u protekloj godini, nekoliko “sivih oblaka” moglo bi pomračiti perspektive rasta u 2018. godini, saglasni su kineski analitičari.

– Jedan od faktora koji se krije iza prošlogodišnje ekonomske snage je taj što jedva da je bilo ijednog takvog ‘sivog oblaka’ – kaže istraživač Kineske akademije za društvene nauke (CASS) Jiang Ming, a prenosi kineska novinska agencija Xinhua.

– Sama činjenica da se rizici nisu materijalizovali, ne znači nužno da oni i ne postoje – dodaje on.

Prema njegovom mišljenju, postoji bar šest događaja koji mogu ugroziti oporavak globalne ekonomije, pri čemu najveće neizvesnosti dolaze iz sfere politike. Dugotrajno rivalstvo globalnih i regionalnih sila na Bliskom istoku bi se, smatra Jiang, moglo zakomplikovati, pojačavajući tako pritisak na kretanje globalnih cena nafte.

Izbori u Italiji bi, takođe, mogli proizvesti neke nepredvidive događaje, kao što je, na primer, njen izlazak iz evrozone ili ulazak u kašnjenje s isplatom investitora po osnovu trezorskih zapisa, što bi ugrozilo oporavak u Evropi, navodi kineski analitičar.

Iako antiglobalizacijsko raspoloženje nije sprečilo vodeće svetske ekonomije da ostvare benefit od trgovine u 2017., Jiang je mišljenja da bi bilo kakva promena u trgovinskoj politici Trumpove administracije mogla ugroziti globalni rast.

Ekonomija SAD-a je do nedavno održavala inflaciju na niskom nivou, a njen iznenadni skok bi mogao ubrzati korake američke Uprave federalnih rezervi (Fed) na planu povećanja kamatnih stopa i smanjenja programa podsticaja.

Takvi incidenti, iako malo realni, mogli bi, kako kaže, usporiti ekonomski rast SAD-a i imati domino efekt na ostatak sveta, ali i da “stave tačku” na devetogodišnji optimizam na američkom tržištu akcija.

– Jednom kada američka berza padne, to će imati negativan efekt na cene imovine u drugim državama i ograničiće potrošnju u SAD, koja je najvažniji pokretač oporavka – objašnjava Jiang.

Brže povećanje kamata u SAD-a od očekivanog dovelo bi do jačanja dolara, što bi rezultiralo odlivom kapitala i deprecijacijom valuta u nekim zemljama u razvoju.

Globalna ekonomija će, prema procenama kineskog CASS-a, ove godine porasti za 3,5 posto, što je nešto niže u odnosu na projekciju Međunarodnog monetarnog fonda od 3,7 posto.

– Niže projekcije su odraz naše zabrinutosti zbog problema kao što su balon cena nekretnina, visok nivo duga i geopolitički sukobi – izjavio je Jao Jijong, još jedan od istraživača iz CASS-a.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Beogradska berza: NIS dominantna, indeksi pali
Next Prodaje se Industrija konfekcije Iris iz Prijepolja

You might also like

Kompanije 0 Comments

Fabrika ulja Kruševac oglasila prodaju pokretne imovine

Stečajni upravnik Fabrike ulja Kruševac u stečaju oglasio je prodaju pokretne imovine metodom javnog nadmetanja.

Najvažnije vesti 0 Comments

Država izdvojila 352 miliona dinara za podsticaje PKB-u

Prilikom rešavanja sudbine Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) vodiće se računa da to preduzeće zadrži proizvodnju, rekao je u utorak, 13. decembra 2016. godine ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav

Poslovni prostor 0 Comments

Aleksandar Opsenica o budućnosti real estate-a: Geografija nam tek sada ide u prilog

Odgovore na pitanja zašto stručna javnost u Srbiji nije svesna važnosti planiranja, povezivanja i prezentovanja, šta će biti potrebno da se obezbedi finansijska podrška iz inostranstva i kako će se

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply