NBS: Kontinuitet pozitivnih rezultata obeležio 2017.

NBS: Kontinuitet pozitivnih rezultata obeležio 2017.

Narodna banka Srbije je i 2017. godini ispunila svoj osnovni cilj – inflacija u Srbiji je već petu godinu za redom niska i stabilna.

Za 2017. godinu inflacioni cilj snižen je sa 4±1,5% na 3±1,5% i tokom cele godine inflacija se kretala u granicama ovog novog, nižeg cilja, uz usidrena inflaciona očekivanja. U ovogodišnjem Izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je po ostvarenoj inflaciji, zadržala prvu poziciju, koju deli s još 35 zemalja, saopštila je Narodna banka Srbije.

Sumirajući učinjeno u 2017. godini, NBS u svom saopštenju navodi da je i pored neizvesnosti koje su dolazile iz međunarodnog okruženja očuvana relativna stabilnost kursa dinara.

– Tokom većeg dela godine bili su prisutni pritisci na jačanje dinara, kao rezultat znatno boljih makroekonomskih prilika u Srbiji i perspektiva domaće ekonomije – visokog priliva investicija i nastavka dinamičnog izvoza, kao i nešto većih priliva deviza tokom turističke sezone. Zbog toga NBS godinu završava kao neto kupac evra na deviznom tržištu, čime smo dodatno ojačali devizne rezerve.

Referentna kamatna stopa je u 2017. godini snižena dva puta, u septembru i oktobru, na 3,5%, što je njen najniži nivo u režimu ciljanja inflacije. Time su stvoreni uslovi za dalji pad kamatnih stopa na nove i postojeće dinarske kredite.

Zahvaljujući aktivnostima sprovedenim u prethodnom periodu, dodaju, finansijski sistem je siguran i otporan – unapređen je regulatorni okvir za banke. Nastavljen je pad učešća problematičnih kredita, koje se vraća na pretkrizne nivoe. Na kraju oktobra 2017. godine, kako je navedeno, bruto NPL pokazatelj na nivou bankarskog sektora je iznosio 11,9%, što je za 10,4 p.p. ispod nivoa koji je bio aktuelan u trenutku donošenja Strategije za rešavanje pitanja problematičnih kredita u avgustu 2015. godine, a najniži nivo još od kraja 2008. godine.

– NBS je tokom 2016. godine sprovela sve aktivnosti predviđene svojim akcionim planom, ali se dalji koraci ka smanjenju problematičnih kredita u bankarskom sektoru mogu očekivati kako sa aspekta nadležnih institucija tako i sa aspekta banaka – ističe se u saopštenju i dodaje da su u protekloj godini učinjeni i veliki napori na polju razvoja najsavremenijih oblika plaćanja.

NBS je, kako se precizira, pripremila Nacrt zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, čijim bi se usvajanjem doprinelo daljem razvoju bezgotovinskih plaćanja u zemlji i fer prakse u poslovanju s platnim karticama.

– Prepoznajući potrebu za boljim razumevanjem propisa i stvaranjem najpovoljnijeg mogućeg poslovnog okruženja za dalji razvoj IT sektora, NBS je razrešila sve nedoumice banaka i njihovih klijenata koje su se javljale u vezi s primenom propisa iz oblasti platnog prometa sa inostranstvom, a odnose se na realizaciju priliva iz inostranstva. Takođe, radi pružanja podrške aktivnostima Vlade na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, NBS je usvojila izmene podzakonskih akata iz oblasti platnog prometa i tako precizirala odredbe koje se odnose na neobaveznost upotrebe pečata privrednih subjekata – navedeno je u saopštenju.

NBS podseća i da su guverner Jorgovanka Tabaković i Ši Venčao, predsednik kompanije China UnionPay, potpisali Memorandum o razumevanju, kojim su utvrđene osnove za buduću saradnju između nacionalnog kartičnog sistema Republike Srbije – DinaCard i najvećeg kartičnog sistema na svetu – kineskog nacionalnog kartičnog sistema China UnionPay.

U 2017. je doneta i odluka da se na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu uvede turska lira.

NBS je, ističu, doprinela da u protekloj godini agencije Moody’s, Fitch Ratings i Standard and Poor’s povećaju kreditni rejting Srbije, a uspešno je završeno i osmo razmatranje stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, kada je ocenjeno je da je Srbija postigla značajan napredak.

– Treba pomenuti i da je krajem decembra premija rizika Srbije pala ispod 100 baznih poena, što je njen najniži nivo – napominju u centralnoj banci.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Godišnji rast industrijske proizvodnje u Srbiji u novembru 5,5 odsto
Next Rok za izbor koncesionara beogradskog aerodroma pomeren za 5. januar

You might also like

Kompanije 0 Comments

Do kraja maja gasovodna mreža

U okviru projekta gasifikacije Braničevskog okruga, do kraja narednog meseca kompletna gasovodna mreža u Požarevcu trebalo bi da bude završena.

Ikea kupila inovativnu platformu TaskRabbit

Švedski proizvođač nameštaja Ikea postigla je sporazumu o kupovini inovativne firme TaskRabbit čija online platforma omogućava naručivanje široke palete kućnih popravki i usluga.

Kompanije 0 Comments

Moguće uspostavljanje direktne avionske linije između Beograda i Astane

Uspostavljanje direktne avionske linije između Beograda i Astane bila je jedna od tema razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Kazahstana u Beogradu Nurbaha Rustemova.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply