Država raspisala konkurs za inovacione vaučere do 800.000 dinara

Država raspisala konkurs za inovacione vaučere do 800.000 dinara

Fond za inovacionu delatnost objavio je javni poziv za dodelu inovacionih vaučera, koji su novi mehanizam finansijske podrške namenjen malim i srednjim preduzećima.

Zainteresovani će moći da konkurišu za inovacione vaučere vrednosti do 800.000 dinara.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović istakao je da ključ za jačanje inovacionog ekosistema leži u jakoj vezi između nauke i privrede, te da je cilj programa da se ojača spona između istraživačkih institucija i malih i srednjih preduzeća.

– Ideja je da se finansijski pomažu ona preduzeća koja žele da u saradnji sa fakultetima i institutima inoviraju nešto u svom poslovnom sistemu – proizvod, proces, organizacionu strukturu. Danas je inovacija, sutra konkretno preduzeće, prekosutra vidljiv uticaj na rast srpske privrede – istakao je Popović.

Sve preko portala, bez papira

Dodaje da se sve radi preko portala, bez dostavljanja bilo kakvih papira, te građani tako mogu sebi da olakšaju i život i usluge, a podvlači da je važno da sve bude jednostavno, digitalizovano i bez papirologije

– Još jedan važan segment biće izbegavanje dugačkog procesa odlučivanja. Ovde se ceo proces, od prijave do rezultata odvija za samo sedam dana, nema papira, birokratskih egzibicija, a najveću korist od toga imaće nauka i privreda – naglasio je Popović.

Kako je rekao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ta nova usluga Fonda za inovacionu delatnost ojačaće veze naših naučnih organizacija sa malim i srednjim organizacijama, a novac na raspoalaganju, koje je odvojilo njegovo ministarstvo, iznosi 24 miliona dinara, na osnovu Sporazuma o zajmu između Srbije i Svetske banke kroz “Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja.

“Identifikovali smo ključne izazove, i bez jake veze nauke i privrede nema društvenog napretka i zato želimo da približimo inovacije tržištu, što podrazumeva i kontinuirana ulaganja u programe podrške inovacijama”, rekao je Šarčević.

Javni poziv otvoren do 21. maja

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac kaže da je program u pilot fazi, ali da veruje da će dati dobre rezultate i biti u stalnoj ponudi Fonda preduzećima.

Zainteresovana mikro, mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za inovacione vaučere vrednosti do 800. 000 dinara za dobijanje usluga od javnih naučnoistraživačkih organizacija, kako bi rešila tehnički ili tehnološki problem na koji nailaze u svom poslovanju.

Primera radi, za razvoj novih ili poboljšanje postojećih proizvoda, izradu demonstracionog prototipa, različite vidove ispitivanja. Inovacionim vaučerom pokriva se do 80 odsto ukupnih troškova usluge, odnosno preduzeća su u obavezi da sufinansiraju preostali iznos, uključujući i porez na dodatu vrednost.

Javni poziv otvoren je do 21. maja 2018, odnosno, sve dok opredeljena sredstva u iznosu od 24 miliona dinara ne budu utrošena. Vaučeri će se dodeljivati po redosledu pristiglih prijava, u roku od sedam dana od dana dostavljanja prijave.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Trgovinski sporazum sa EU diže BDP Japana za 1 odsto
Next Ana Brnabić: Srbija uspešno završila aranžman sa MMF

You might also like

Kompanije 0 Comments

Procene analitičara: Najveće kompanije u Evropi su na putu da ostvare najveći rast profita u poslednjih 7 godina

Najveće kompanije u Evropi su na putu da u prvoj polovini ove godine ostvare najveći rast profita u posljednjih sedam godina, što nagoveštava da bi ovaj kontinent konačno mogao da

Najvažnije vesti 0 Comments

Novi podsticaji za poljoprivrednike nakon analize budžeta

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio da će narednih dana razgovorati sa poljoprivrednicima i najkasnije za dve nedelje, posle analize budžeta, predstaviti konkretne mere za podsticaj poljoprivredne proizvodnje.

Najvažnije vesti 0 Comments

Sastanak resornih ministara i proizvođača pšenice o ceni hlebnog zrna

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije sastaće se danas sa proizvođačima pšenice, odnosno predstavnicima udruženja, mlinarske industrije i otkupljivačima, rečeno je agenciji

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply