Blagi pad cena sirove nafte

Blagi pad cena sirove nafte

Cene nafte u četvrtak su skliznule na međunarodnim tržištima nakon što je Forties na Severnom moru objavio da očekuje novo pokretanje sistema snabdevanja početkom januara. 

Cene sirove nafte na londonskom tržištu su nakon takve vesti skliznule 23 centa, na 64,33 dolara. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 58,02 dolara, što znači da mu je cena skliznula za sedam centi u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije.

U sredu su na oba tržišta cene nafte porasle oko jedan posto, nakon što je američka uprava za energetiku objavila da su američke zalihe sirove nafte u nedelji do 15. decembra smanjene za 6,5 miliona barela, na 436 miliona barela, što su njeni najniži nivoi od oktobra 2015. godine.

Uspon cena ipak je bio prigušen zbog činjenice da se američka proizvodnja nafte ubrzano približava nivoima od 10 miliona barela dnevno, a više od toga proizvode samo još Saudijska Arabija i Rusija.

Pritiske na jačanje cena ublažilo je i najnovije saopštenje iz Ineosa o skorom početku isporuka, nakon što su u sredu bili objavili da su popravci na cevovodu u toku. Ranije su takođe poručili da se nadaju da će pukotine moći popraviti u roku od dve do četiri nedelje od zatvaranja cevovoda 11. decembra.

“U početku će manji broj klijenata slati naftu i gas cevovodima u smanjenim količinama, u sklopu koordiniranog plana koji operateru Ineosu omogućava da pažljivo kontroliše dotok u sistem”, navodi se u saopštenju operatera Ineosa.

Prema sadašnjim procenama, kompanija očekuje postupno povećanje isporuka cevovodima prema uobičajenim nivoima na početku nove godine, dodaje se u saopštenju.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cena barela referentne korpe njegove nafte u sredu iznosila 62,16 dolara, što znači da je uvećana za 44 centa u poređenju s danom ranije.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Usvojen budžet Beograda za 2018. godinu - 102,7 milijardi dinara
Next Trgovinski sporazum sa EU diže BDP Japana za 1 odsto

You might also like

Azijske berze: Ulagači oprezni na kraju kvartala

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, dok je dolar ojačao u odnosu na korpu valuta nakon podataka koji pokazuju da američka ekonomija raste brže nego što se pre

Beogradska berza: Akcije Philip Morrisa skočile 12 odsto

Državne obveznice ponovo su zauzele veći deo današnjeg prometa na Beogradskoj berzi, dok su berzanski indeksi okončali trgovanje u pozitivnom pravcu.

Najvažnije vesti 1Comments

Neočekivan rast američkih zaliha spustio cene nafte

Nakon izveštaja o rastu zaliha nafte u SAD, cene ove sirovine su danas zabeležile pad na međunarodnim tržištima.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply