Ikea pod istragom zbog poreza u Holandiji

Ikea pod istragom zbog poreza u Holandiji

Evropska unija otvorila je istragu protiv švedske kompanije Ikea zbog njenih poreskih aranžmana u Holandiji.

Naime, Evropska komisija sumnja da su dva poreska aranžmana, koje je Ikea sklopila sa holandskim poreskim vlastima, omogućila švedskoj kompaniji nepravednu prednost nad konkurentima, prenosi agencija AP.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager izjavila je da zemljama članicama EU nije dozvoljeno da selektivnim grupama kompanija omoguće da plaćaju manju porez od drugih kompanija.

“Komisija će pažljivo istražiti slučaj kompanije Ikea”, rekla je Vestager.

Švedska Ikea je, zahvaljujući tim poreskim aranžmanima, navodno izbegla plaćanje 1,0 milijarde evra poreza u periodu od 2009. do 2014. godine, prema izveštaju koji je u februaru prošle godine predstavila stranka “Zeleni” u Evropskom parlamentu, piše britanski list Financial times.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Evro ponovo u padu, srednji kurs 118,8461
Next Novi rekordi na Wall Streetu, čeka se porezna reforma

You might also like

Kompanije 0 Comments

UniCredit za 3,55 milijardi dolara prodao Amundiju Pioneer fond

Najveća italijanska banka UniCredit postigla je dogovor s francuskim Amundijem o prodaji svog ogranka za upravljanje imovinom Pioneer Investments, za 3,55 milijardi dolara.

Industrija 0 Comments

Yura gradi novu fabriku u Leskovcu vrednu 40 mil EUR

U toku je gradnja nove fabrike korejske kompanije Yura u Leskovcu, gde će biti investirano oko 40 mil EUR, izjavio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a prenosi portal Jugmedia.

Prehrambena industrija 0 Comments

Froneri: Najveći proizvođač sladoleda na svetu

Froneri će biti najveća kompanija za proizvodnju sladoleda koju će osnovati Nestle i R&R, britanski lider u kategoriji sladoleda.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply