Azijske berze i dalje rastu, dolar oslabio

Azijske berze i dalje rastu, dolar oslabio

Na većini azijskih berzi cene akcija su u utorak porasle, što se zahvaljuje novim rekordima na Wall Streetu jer se očekuje da će američki Kongres ove nedelje prihvatiti poreznu reformu.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 6,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a blago su pale i cene akcija u Južnoj Koreji.

Indeksi berza u Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasli su između 0,5 i 0,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 6,30 sati bio na dobitku 0,3 posto.

Rast tog indeksa drugi dan zaredom najviše se zahvaljuje jučerašnjim novim rekordima svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu jer ulagači veruju da će Kongres ove nedelje prihvatiti poreznu reformu.

Proše nedelje republikanski zastupnici objavili da su Zastupnički dom i Senat postigli dogovor o zajedničkom predlogu poreznih promena, a o tom bi se predlogu trebalo glasati u utorak.

Ako prođe u Kongresu, što je sve verovatnije, do kraja nedelje predsednik SAD-a Donald Trump mogao bi potpisati taj zakon.

A predloženom poreznom reformom bi se smanjila porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila srezana s 35 na 21 posto.

Analitičari kažu da bi, nakon smanjenja poreza, kompanije mogle više sredstava izdvojiti za otkup akcija na tržištu i povećati dividende, što ide u prilog akcionarima, pa se može očekivati dalji rast cena akcija.

Porezna bi reforma, takođe, mogla podstaći rast poverenja potrošača i njihovu potrošnju, što bi podržalo brži rast ekonomije.

“Iako je tržište već uglavnom uračunalo smanjenje poreza u SAD-u, to i dalje pruža podršku američkim kompanijama. Očekujemo da će se pozitivni trend, predvođen američkim tržištima, još neko vreme nastaviti”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u kompaniji Sumitomo Mitsui Asset Management.

Podršku tržištima pruža i stabilnost cena nafte. Jutros je cena barela na američkom tržištu skliznula dva centa, na 57,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo pet centi, na 63,40 dolara.

A na valutnim tržištima dolar je malo oslabio jer ulagači nisu sigurni da će neke odredbe porezne reforme uticati na kurs valute onoliko koliko su se pre nadali.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 93,70 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 93,89 bodova.

Pritom se kursj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće na jučerašnjim nivoima, oko 112,60 jena.

No, dolar je oslabio u odnosu na evropsku valutu, pa je cena evra dostigla 1,1785 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1760 dolara.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Novi rekordi na Wall Streetu, čeka se porezna reforma
Next Uzgoj GMO ostaje izričito zabranjen u Srbiji

You might also like

Smanjen obim prometa na Produktnoj berzi

Na novosadskoj Produktnoj berzi nastavljaju se negativni cenovni trendovi praćeni smanjenim obimom prometa.

Svetske berze 0 Comments

Dolar nastavlja da jača, očekuje se povećanje kamatnih stopa u SAD-u

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara porasla je i treću nedelju zaredom, jer ulagači veruju da će Američka centralna banka do kraja godine još jednom povećati kamatne stope. 

Tržišta valuta: Najduži gubitnički niz dolara od 2010. godine

Dolar je i protekle sedmice oslabio u korpi šest vodećih valuta u svetu, šestu nedelju uzastopno, što je njegov najduži gubitnički niz od 2010. godine

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply