Litecoin – kriptovaluta sa bržim rastom vrednosti od bitcoina

Litecoin – kriptovaluta sa bržim rastom vrednosti od bitcoina

Interesovanje za bitcoin obuhvatilo je i druge digitalne valute, poput ethereuma i litecoina, i uvuklo ih u vrtlog moderne zlatne groznice.  

Litecoin se ovih dana kreće od 250 do 325 dolara, na početku godine vredeo je tek četiri dolara.

Litecoin je kreiran 2011. godine, kao alternativa bitcoinu, a funkcioniše na decentralizovanoj mreži blockchain, samo što, za razliku od bitcoina, može da proizvede blok informacija, koji uključuje enkriptovane podatke, te detalje o transakcijama, a na svaka dva minuta, što je četiri puta brže od bitcoina.

Litecoin postoji mnogo duže od drugih alternativa, poput ethereuma and bitcoin cash valute, a, kao i one, može da se koristi za sigurno čuvanje fizičkog novca, koje ne zahteva imena korisnika ili detalje o bankovnim računima.

Važno je i da je prilično brži, te zahteva manje energije od bitcoina, te i to da su naknade za transakcije znatno niže, obično manje od jednog dolara.

Ovu digitalnu valutu razvio je Charlie Lee, nekadašnji inženjer u Google-u, a tako što se interesovao za kod bitcoina, te želio da o njemu više sazna.

Nazvao ga je “srebrom, u odnosu na bitcoin zlato“, a sada je direktor inženjerskog odeljenja u okviru najveće platforme za trgovinu kriptovalutama – Coinbase.

Ako se uzmu u obzir sve informacije, rast vrednosti litecoina bio je ove godine brži od rasta vrednosti bitcoina.

Jedni tvrde da je upravo interesovanje za bitcoin doprinelo tome, dok drugi misle da se radi o tome da investitori žele da ulažu u različite kriptovalute, te se bar donekle osiguraju ako jedna od njih doživi krah.

Rastu vrednosti je donekle doprinelo i angažovanje kreatora valute, budući da se Lee, za razliku od onih koji podržavaju bitcoin, tokom godine pojavljivao na svim velikim konferencijama, te govorio o značaju litecoina, i njegovim mogućim primenama.

Do litecoina se dolazi na sličan način kao i do bitcoina – kupovinom skupog super-računara koji bi se koristio za rudarenje (što nije realan scenario za većinu običnih smrtnika, budući da je, pored cene računara, tu i nezanemarljiva suma koja bi morala da se izdvoji za plaćanje električne energije), ili preko platformi za razmenu kriptovaluta, te bitcoin ATM-a, koji funkcionišu kao običan ATM, te omogućavaju uplatu novca koji bi se koristio za kupovinu kriptovaluta.

Naravno, neophodno je i da se otvori digitalni novčanik na sajtovima poput Blockchain.info, te tako stvori prostor za čuvanje kriptovaluta.

Izvor: GdeInvestirati/B92/PC PRESS
Previous Počela s radom prva agencija za osmišljavanje i organizaciju iznenađenja
Next Bitcoin dostigao vrtoglavih 20.000 dolara

You might also like

Produktna berza: Najveći promet u poslednja dva meseca, cena soje i dalje raste, pšenica jeftinija

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje trgovano 1.700 tona robe, što je tri puta veći promet nego prethodne nedelje i najveći nedeljni obim prometa u poslednja dva

Produktna berza: Registrovano prvo trgovanje pšenice ovogodišnjeg roda

Prvo registrovano trgovanje i prva zvanična cena pšenice roda 2018. je zabeležena početkom protekle nedelje.

Bank of England preduzela stabilizacione mere, blagi oporavak funte

Banka Engleske saopštila je danas da je već preduzela sve neophodne korake da pomogne da se u Britaniji održi stabilnost nakon što su glasači odlučili da ta zemlja izađe iz

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply