Wall Street: Novi rekordi, porezna reforma pred vratima

Wall Street: Novi rekordi, porezna reforma pred vratima

Na Wall Streetu su u petak svi najvažniji indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer ulagači veruju da će Kongres iduće nedelje prihvatiti poreznu reformu, što bi moglo dodatno podržati tržište akcija.

Dow Jones ojačao je 0,58 posto, na 24.651 bod, dok je S&P 500 porastao 0,90 posto, na 2.675 bodova, a Nasdaq indeks 1,17 posto, na 6.936 bodova.

Novi rekordi ta tri indeksa zahvaljuju se porukama da bi Kongres iduće nedelje mogao prihvatiti poreznu reformu.

U sredu su republikanski zastupnici u Kongresu objavili kako su Zastupnički dom i Senat postigli dogovor o zajedničkom predlogu poreznih promena.

Dan kasnije dva republikanska zastupnika poručila su da neće podržati zakon bez određenih izmena. No, juče su ti zastupnici poručili da će ipak podržati predlog.

A predloženom poreznom reformom bi se, među ostalim, smanjila porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila srezana s 35 na 21 posto.

“To je značajno smanjenje u pogledu uticaja na akconare. Očekujemo da će kompanije više sredstava izdvojiti za otkup akcija na tržištu, a moguće je i da će povećati dividende”, kaže David Joy, strateg u kompaniji Ameriprise Financial.

Dodaje i da bi porezna reforma mogla podstaći rast poverenja potrošača i njihovu potrošnju, što bi podržalo brži rast ekonomije.

Zahvaljujući tome, juče su porasle cene akcija u 10 od 11 glavnih sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je među najvećim dobitnicima, s rastom od 1,04 posto, bio bankarski sektor, koji bi, smatra se, mogao najviše profitirati od porezne reforme.

Snažno je, 1,12 posto, porastao i S&P indeks potrošačkog sektora, dok je jedini gubitnik bio energetski, što je posledica nestabilnosti cena nafte.

U celoj protekloj nedelji Dow Jones indeks skočio je 1,3 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,9, a Nasdaq indeks 1,4 posto.

I na većini evropskih berzi cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,57 posto, na 7.490 bodova, a frankfurtski DAX 0,27 posto, na 13.103 boda. Pariski CAC oslabio je 0,05 posto, na 5.349 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Omer Bakalović: Bitcoin može biti opasan
Next Počela s radom prva agencija za osmišljavanje i organizaciju iznenađenja

You might also like

Berza 1Comments

Evropske berze podstaknute eneretskim i rudarskim sektorom

Na evropskim berzama u sredu su cene akcija porasle, nakon pada dan pre, a u fokusu su energetski i rudarski sektor zahvaljujući rastu cena nafte i metala.

Evropske berze zabeležile rast posle višednevnog pada

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro su cene akcija porasle, nakon tri dana pada, a trguje se oprezno dok se prate parlamentarni izbori u Britaniji.

Tema dana 0 Comments

Svetske berze: Prvi nedeljni pad cena akcija nakon duže vremena

Rast vrednosti američke valute, pad cena nafte i sirovina, te teroristički napad u Bruxellesu glavni su razlozi ovonedeljnog pada cena akcija na svetskim berzama. Glavni indeks berze u Londonu FTSE

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply