Wall Street: Indeksi pali zbog zabrinutosti oko porezne reforme

Wall Street: Indeksi pali zbog zabrinutosti oko porezne reforme

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija pale jer se ulagači plaše da porezna reforma neće dobiti dovoljnu podršku u Kongresu.

Dow Jones skliznuo je 0,31 posto, na 24.508 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,41 posto, na 2.652 boda, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 6.856 bodova.

Pad svih najvažnijih indeksa, pri čemu je Dow Jones skliznuo s rekordnog nivoa, posledica je strahova ulagača za sudbinu porezne reforme.

Iako su u sredu republikanski zastupnici u Kongresu objavili kako su Zastupnički dom i Senat postigli dogovor o zajedničkom predlogu poreznih promena, juče su dva republikanska zastupnika poručila da neće podržati zakon bez određenih izmena.

Predložena porezna reforma, kojom bi se, među ostalim, smanjila porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila smanjena s 35 na 21 posto, ionako je na meti kritičara koji tvrde da ide u prilog businessu i imućnijim građanima.

Cene akcija na Wall Streetu snažno su porasle od kada je Donald Trump lani izabran za predsednika SAD-a  i zahvaljujući njegovom obećanju o smanjenju poreza. Sada se ulagači plaše pada cena akcija ako zakon ne dobije podršku.

“Poslednji pokretač tržišta u ovoj godini je porezna reforma. Svaki pomak na tržištu temelji se na vestima o tome hoće li proći ili ne”, kaže Michael Antonelli, direktor u kompaniji Robert W. Baird.

Zbog toga juče ulagače nisu ohrabrili ni podaci o većem nego što se očekivalo rastu prometa u trgovini na malo u novembru, što pokazuje da je potrošnja Amerikanaca snažna i da podržava rast ekonomije.

Od 11 glavnih sektora S&P 500 indeksa njih 10 juče je zabeležilo pad, a najviše su, 1,1 posto, skliznule cene akcija u zdravstvenom sektoru.

Jedino je potrošački sektor zabeležio rast, što se zahvaljuje skoku cena akcija Walt Disneya i Twenty-First Century Foxa, nakon vesti da je Disney ponudio 52,4 milijarde dolara za preuzimanje dela poslovanja Foxa. Akcija Disneya poskupela je 2,8, a Foxa 6,5 posto.

I na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,65 posto, na 7.448 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,44 posto, na 13.068 bodova, a pariski CAC 0,79 posto, na 5.357 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dinar jači, kurs prema evru 119,2988
Next Azijske berze: Pad indeksa, brine američka porezna reforma

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Japan na korak do legalizacije kasina, porasla cena svetskih kockarnica

Cene akcija nekih od najvećih kasina u svetu u sredu su porasle podstaknute odlukom zakonodavnog tela Japana da legalizuje industriju kocke.

Wall Street: Energetski sektor ojačao usled rasta akcija

Na Wall Streetu se u sredu trgovalo oprezno, nakon snažnog rasta cena akcija dan pre, pri čemu je energetski sektor ojačao, zahvaljujući rastu cena nafte, dok je finansijski oslabio.

Azijske berze: Pad dolara, ulagači na oprezu

Na azijskim berzama se u četvrtak trguje oprezno jer je američki Fed poručio da su smanjeni rizici po tamošnju ekonomiju, što bi mogla biti uvertira u povećanje kamata do kraja

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply