Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, Fed povećao kamate

Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, Fed povećao kamate

Na Wall Streetu je u sredu Dow Jones dostigao nov rekordni nivo, dok je S&P 500 blago pao nakon što je Fed povećao kamate i poboljšao procene rasta ekonomije u idućoj godini.

Dow Jones ojačao je 0,33 posto, na 24.585 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,05 posto, na 2.662 boda. Nasdaq indeks porastao je 0,20 posto, na 6.875 bodova.

Kao što se i očekivalo, čelnici američke centralne banke povećali su u sredu, nakon dvodnevne sednice, ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,25 do 1,50 posto.

To je već treće povećanje kamata u ovoj godini, no projekcije o rastu cene novca u idućim godinama čelnici centralne banke ostavili su nepromenjene.

S druge strane, povećali su procenu rasta američke ekonomije u idućoj godini s prethodnih 2,1 na 2,5 posto.

“Prognoze američke ekonomije su dobre. Njen rast nije temeljen na neodrživom rastu dugova… Sjetska ekonomija ima dobru prognozu i mi smo u sinkronizovanoj ekspanziji. Osećam se dobro u vezi ekonomskih izgleda”, kazala je na konferenciji za medije predsednica Feda Janet Yellen.

Zahvaljujući tome, Dow Jones dostigao je nov najviši nivo u istoriji, a porastao je i Nasdaq indeks.

Međutim, S&P 500 skliznuo je s rekordnog nivoa zbog oštrog pada cena akcija u finansijskom sektoru, za 1,3 posto, što upućuje na zaključak, kažu analitičari, da su ulagači u bankarski sektor očekivali ipak agresivnije procene Feda po pitanju povećanja kamata u idućoj godini.

Međutim, čelnici Feda ostali su pri procenama o ceni novca u idućoj godini jer ne očekuju značajniji rast inflacije, a oprezni su i u pogledu uticaja porezne reforme, koja bi trebala, po najavama predsednika SAD-a Donalda Trumpa, podstaći brži rast ekonomije

I dok je bankarski sektor pao, najveći rast, za 0,5 posto, juče je zabeležio S&P indeks potrošačkog sektora, a sledio je komunalni s rastom od 0,3 posto.

Pozitivno je na tržište uticala i poruka republikanskih zastupnika u Kongresu da su Zastupnički dom i Senat postigli dogovor o zajedničkom predlogu poreznih promena, prema kojem bi se smanjila porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila smanjena s 35 na 21 posto, a ne kako se očekivalo 20 posto.

Konačno glasanje o predlogu porezne reforme očekuje se iduće nedelje.

A na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,05 posto, na 7.496 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,44 posto, na 13.125 bodova, a pariski CAC 0,51 posto, na 5.399 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous FED podigao kamatnu stopu za 0,25 odsto
Next Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar pod pritiskom

You might also like

Evro na najnižem nivou prema dolaru u dve sedmice

Evro je u petak zatvorio prvo tromesečje 2017. na nivou 1,0652 dolara, što njegov najniži nivo u poslednje dve sedmice, dok je na kvartalnom nivou evropska valuta na dobitku 1,28%

Najvažnije vesti 0 Comments

EBRD emituje dinarske obveznice

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas prospekt za emisiju 250 obveznica denominovanih u dinarima ukupne nominalne vrednosti 2,5 milijardi dinara sa varijabilnom kamatom i dospećem 5.

Beogradska berza: Odličan promet Dunav Osiguranja, indeksi u crvenom

I šesti dan zaredom nastavljen je silazni trend na domaćem tržištu akcija, a uprkos raznovrsnijem prometu, ukupna realizacija u trgovanju iznosila je svega 17,3 miliona RSD. Indeks Belex15 oslabio je

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply