FED podigao kamatnu stopu za 0,25 odsto

FED podigao kamatnu stopu za 0,25 odsto

Kao što je i bilo generalno očekivano FED je podigao kamatnu stopu za četvrtinu procentnih poena, tačnije za 0,25% na nivo raspona 1,25-1,5%.

Pored toga, značajno je i to što je podignuto i očekivanje za rast BDP-a u SAD sa ranijih 2,1% na 2,5% u 2018, dok se za kraj tekuće godine očekuje takođe rast od 2,5%, što je za 0,1% više nego ranije predviđanih 2,4%.

Dow je odreagovao pozitivno, skočivši 0,33% i dosegnuvši rekordnih 24.585 poena. Među dobitnicima je prednjačio Caterpillar – akcije ove kompanije dobile su 3,6% na vrednosti nakon saopštenja da su prihodi od prodaje mašina snažno porasli u septembru, oktobru i novembru.

NASDAQ je takođe završio dan u plusu (0,2%) dok je S&P izgubio tek 0,05% nakon što su dobici u sektoru zdravstva i industrije neutralisani padom u finansijskom sektoru .

Evropske berze zatvorene su bile pre odluke FED-a, i većina ih je završila u crvenom, jer su investitori sa oprezom očekivali saopštenje. Panevropski Stoxx 600 izgubio je 0,21% u četvrtak.

Danas se očekuje objave ECB-a i centralnih banaka Švajcarske i Britanije vezanih za dalje pravce monetarne politike.

Izvor: GdeInvestirati/Wisebroker
Previous NBS: Međugodišnja inflacija u novembru 2,8 odsto
Next Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, Fed povećao kamate

You might also like

Od besplatnih akcija 2.100 dinara ako nisu podizane šest godina

Dividende za besplante akcije koje niste podizanli šest godina, sada vrede nešto malo više od 2 .100 dinara, koji vas čekaju na računu u Pošti.

Kompanije 0 Comments

Tesla Motors: Na putevima uskoro električni autobusi i kamioni

Osnivač kompanije Tesla Motors Elon Musk planira da napravi električni kamion i gradski autobus i da pokrene sistem deljenja vožnje u samoupravljajućim automobilima.

Nekretnine 1Comments

Proverite stan koji kupujete, do 2010. u Srbiji prevareno 20.000 kupaca

Prema zvaničnim podacima, do 2010. godine o Srbiji je oko 20.000 ljudi bilo prevareno ili nije moglo da ostvari svoje pravo iz kupoprodajnog ugovora za stan, zbog čega su pravdu

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply