FED podigao kamatnu stopu za 0,25 odsto

FED podigao kamatnu stopu za 0,25 odsto

Kao što je i bilo generalno očekivano FED je podigao kamatnu stopu za četvrtinu procentnih poena, tačnije za 0,25% na nivo raspona 1,25-1,5%.

Pored toga, značajno je i to što je podignuto i očekivanje za rast BDP-a u SAD sa ranijih 2,1% na 2,5% u 2018, dok se za kraj tekuće godine očekuje takođe rast od 2,5%, što je za 0,1% više nego ranije predviđanih 2,4%.

Dow je odreagovao pozitivno, skočivši 0,33% i dosegnuvši rekordnih 24.585 poena. Među dobitnicima je prednjačio Caterpillar – akcije ove kompanije dobile su 3,6% na vrednosti nakon saopštenja da su prihodi od prodaje mašina snažno porasli u septembru, oktobru i novembru.

NASDAQ je takođe završio dan u plusu (0,2%) dok je S&P izgubio tek 0,05% nakon što su dobici u sektoru zdravstva i industrije neutralisani padom u finansijskom sektoru .

Evropske berze zatvorene su bile pre odluke FED-a, i većina ih je završila u crvenom, jer su investitori sa oprezom očekivali saopštenje. Panevropski Stoxx 600 izgubio je 0,21% u četvrtak.

Danas se očekuje objave ECB-a i centralnih banaka Švajcarske i Britanije vezanih za dalje pravce monetarne politike.

Izvor: GdeInvestirati/Wisebroker
Previous NBS: Međugodišnja inflacija u novembru 2,8 odsto
Next Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, Fed povećao kamate

You might also like

Kompanije 0 Comments

Leoni planira do jula otvoriti pogon u Nišu

Nemačka kompanija Leoni počela je sa pripremnim radovima za izgradnju pogona u Nišu, u neposrednoj blizini Kazneno-popravnog zavoda, potvrdio je danas za Betu gradski većnik resorno zadužen za privredu Mihajlo

Najvažnije vesti 0 Comments

Evro opet u padu prema dolaru

Evro je u utorak izgubio većinu jučerašnjih dobitaka prema američkoj valuti i trguje se blizu nivoa 1,07 dolara.

Najvažnije vesti 0 Comments

MMF smanjio prognozu privrednog rasta Srbije na 2,3 odsto

Ekonomska aktivnost u Srbiji nastavlja da raste, uprkos privremenom usporavanju u prvoj polovini godine i suši, procenjuje MMF.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply