FED podigao kamatnu stopu za 0,25 odsto

FED podigao kamatnu stopu za 0,25 odsto

Kao što je i bilo generalno očekivano FED je podigao kamatnu stopu za četvrtinu procentnih poena, tačnije za 0,25% na nivo raspona 1,25-1,5%.

Pored toga, značajno je i to što je podignuto i očekivanje za rast BDP-a u SAD sa ranijih 2,1% na 2,5% u 2018, dok se za kraj tekuće godine očekuje takođe rast od 2,5%, što je za 0,1% više nego ranije predviđanih 2,4%.

Dow je odreagovao pozitivno, skočivši 0,33% i dosegnuvši rekordnih 24.585 poena. Među dobitnicima je prednjačio Caterpillar – akcije ove kompanije dobile su 3,6% na vrednosti nakon saopštenja da su prihodi od prodaje mašina snažno porasli u septembru, oktobru i novembru.

NASDAQ je takođe završio dan u plusu (0,2%) dok je S&P izgubio tek 0,05% nakon što su dobici u sektoru zdravstva i industrije neutralisani padom u finansijskom sektoru .

Evropske berze zatvorene su bile pre odluke FED-a, i većina ih je završila u crvenom, jer su investitori sa oprezom očekivali saopštenje. Panevropski Stoxx 600 izgubio je 0,21% u četvrtak.

Danas se očekuje objave ECB-a i centralnih banaka Švajcarske i Britanije vezanih za dalje pravce monetarne politike.

Izvor: GdeInvestirati/Wisebroker
Previous NBS: Međugodišnja inflacija u novembru 2,8 odsto
Next Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, Fed povećao kamate

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Gulen: Vojni udar u Turskoj je možda izrežiran

Imam Fetulah Gulen koji živi u SAD, a čije pristalice su turske vlasti okrivile za neuspeli puč, u subotu je izjavio da je pokušaj vojnog udara možda bio izrežiran, javlja

Evro stabilan na nivou 1,04 dolara, švedska kruna dobitnik dana

Evro se u sredu stabilizovao iznad nivoa 1,04 dolara, nakon što je italijanski parlament odobrio plan vlade o potrošnji 20 milijardi evra za spas bankarskog sektora.

Kompanije 0 Comments

Španska banka Popular prodata banci Santander za jedan evro

Evropski zvaničnici objavili su danas da je španska Banko Popular, koja je na ivici bankrota, prodata banci Santander za samo jedan evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply